home-pagina
Grote Markt 3 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 93 00    
foto Thuis in de stad

Tekst onleesbaar?contacteer de stad Aalst

Nieuws

 Nieuwe stuw en sluis op de Dender
nieuwe stuw en sluis op de Dender Binnenkort starten er grote werken langs de Dender. Ten zuiden van de Zeebergbrug komt er een nieuwe stuw en sluis. Kom naar de infomarkt op vrijdag 24 oktober en ontdek de toekomstplannen!

 Infoavond 'Kind is koning'
Infoavond Kind is koning Op woensdag 5 november 2014 organiseert de Opvoedingswinkel de infoavond 'Kind is koning'.

 LEESPALET: voorlees- en knutselworkshops in de bibliotheek
Leespalet Hou je van een goed verhaal en knutsel je graag? Dan zijn de knutsel- en voorleesworkshops op 5 november zeker iets voor jou.

 Jeugddienst Aalst zoekt 4 buurtanimatoren
vacature De Jeugddienst zoekt 4 buurtanimatoren (M/V) om samen met de coördinatoren een laagdrempelig en buurtgericht vrijetijdsaanbod uit te werken en aan te bieden, met aandacht voor sport, spel- en cultuurelementen voor kinderen en jongeren uit verschillende buurten van groot-Aalst .

 Creatieve ondernemers gezocht : Korte Zoutstraat popt up
KZ popt up Ben jij een creatieve ondernemer? Loop je al langer rond met het idee een eigen winkel of eethuis op te starten? Wil je dit in een veilige setting eens uitproberen? Dan is KZ popt up echt iets voor jou!

 Vacature diensthoofd Juridische zaken en bestuursondersteuning
vacature De stad Aalst zoekt een diensthoofd Juridische zaken en bestuursondersteuning

 Ophalen weesfietsen
fietsen Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit vanaf 15 oktober melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 Rondleidingen in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst
Museumgidsen Kris en Els Het museum heeft 2 nieuwe, officiële museumgidsen: Els Van Cauter en Kris Michiels. Ontdek ook welke rondleidingen dit najaar op de kalender staan.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Vacature diensthoofd Onderhoud gebouwen
vacature De stad Aalst is op zoek naar een diensthoofd Onderhoud gebouwen. Deze dienst maakt deel uit van de cluster Facility en verenigt een brede waaier aan facilitaire disciplines, gaande van onderhoud en magazijnbeheer tot schoonmaak en feestelijkheden. Leiding geven, klantgerichtheid, organisatietalent, kostenbewustzijn, kennis van Facility management en diverse technische aspecten zijn essentiële eigenschappen voor dit diensthoofd. Wil jij graag meewerken aan de verdere professionalisering van de dienst Onderhoud gebouwen? Aarzel dan niet om je kandidatuur in te dienen! Naast deze uitdagende functie bieden wij je o.a. een aangename werkomgeving, flexibele werktijden, diverse ontwikkelingsmogelijkheden ...

 Seniorenfeest 2014
the blackbirds Op vrijdag 21 november 2014 organiseert het team Senioren van de stad Aalst het jaarlijkse Seniorenfeest. Tijdens deze namiddag kunnen de senioren genieten van een optreden van Animolly (animatie), een imitator van Frans Bauer en The Blackbirds.

 Parking Hoveniersplein voortaan blauwe zone
parkeerschijf Sinds 10 september geldt op de parking Hoveniersplein een blauwe zone reglementering. Dat betekent dat er niet langer vrij geparkeerd kan worden en de parkeerduur beperkt wordt tot 2 uur. Het gebruik van de parkeerschijf is verplicht.

 Kalender infomomenten opvoeden Groot-Aalst - editie najaar 2014
Vormingskalender De Opvoedingswinkel van de stad Aalst bundelt alle infomomenten die in Groot-Aalst georganiseerd worden samen in een vormingskalender.

 De bib verwent de jongsten
de bibliotheek verwent de jongsten Vanaf 1 september biedt de bibliotheek opnieuw tal van activiteiten aan voor kinderen. Elk aspect van de bibliotheek komt daarin aan bod. Maak je keuze uit de workshops of activiteiten en schrijf je in!

 Inschrijvingen Stedelijk Trefcentrum
stedelijk trefcentrum Zin om bij te leren? Kies een cursus uit het aanbod in het Stedelijk Trefcentrum. Inschrijven kan elke werkdag tussen 9 en 16 uur (vrijdag tot 12 uur).

 Briljanten bruiloft Meert - De Wever
briljanten bruiloft Meert - De Wever Op 10 augustus vierden Roger Meert en Joanna De Wever hun briljanten huwelijksverjaardag. Zij huwden op 30 april 1949 voor burgemeester August 'T Kint te Hekelgem.

 Leesclub seizoen 2014-2015
Biblogo Lees je graag een boek en hou je ervan om dit met anderen te delen? Dan is de Leesclub van de bibliotheek misschien iets voor jou. Op woensdag 20 augustus start het nieuwe seizoen en dat is de ideale gelegenheid om kennis te maken.

 Volg de stad op LinkedIn
LinkedIn Bezoek de LinkedIn-pagina van de stad op www.linkedin.com/company/stad-aalst en blijf op de hoogte van alle vacatures en weetjes over werken bij de stad.

 Gouden bruiloft De Wetter - Wailly
gouden bruiloft De Wetter - Wailly Op zondag 29 juni vierden Frans De Wetter en Clementine Wailly hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Gouden bruiloft Corthals - Roelandt
gouden bruiloft Corthals - Roelandt Op zondag 29 juni 2014 vierden Hugo Corthals en Marieke Roelandt hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Het project Gestroomlijnd Landschap Molenbeek-Graadbeek
Poel Voor het project 'Gestroomlijnd Landschap' zoekt de stad geschikte locaties in de vallei van de Molenbeek-Graadbeek, voor het aanplanten van hagen, houtkanten, bomenrijen of een hoogstamboomgaard en de aanleg van een poel.

 Windturbines op bedrijventerrein Erembodegem
windturbine De provincie wil in Oost-Vlaanderen 6 windparken aanleggen, in de buurt van de autosnelweg E40. Eén van die windparken komt in Aalst, op het bedrijventerrein van Erembodegem. Momenteel loopt het openbaar onderzoek. Dit betekent dat je als burger nog tot 23 juni 2014 de tijd krijgt om de plannen in te kijken en bezwaren of opmerkingen in te dienen.

 Solden - wijziging sperperiode
solden Vanaf 1 juni 2014 starten de sperperiodes vóór de solden een aantal dagen vroeger. De sperperiodes gaan de soldenperiodes vooraf en gelden voor de sectoren schoenen, kleding en lederwaren.

 Repetitieruimtes voor muziekgroepen op Pupillensite
Repetitieboxen Muziekgroepen uit de Aalsterse regio kunnen terecht in de repetitieruimtes op de Pupillensite.

 Aalst, Tienen en Kortrijk gaan voor TAK27
Projectgroep TAK27 Via het gezamenlijke project TAK27 gaan Aalst, Tienen en Kortrijk zich meer profileren, respectievelijk als 'hotspot voor zorg', 'stad die innoveert in de voeding van morgen' en 'stad van innovatie en creatie'. De drie steden krijgen hiervoor subsidies van het Agentschap Ondernemen.

 Gouden bruiloft van Schockaert Henri en Keymeulen Marie-Jeanne
gouden bruiloft Schockaert - Keymeulen Op vrijdag 4 april vierden Henri Schockaert en Marie-Jeanne Keymeulen hun gouden huwelijksverjaardag. Ze huwden op 28 maart 1964 voor Lucien Van Sinay toenmalige schepen van burgerlijke stand te Aalst.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Uitslag 86ste carnavalsstoet 2014
Affiche Aalst Carnaval 2014 De Zwiejtzoel'n, Beschomt en Possensje, dat zijn de winnaars, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote carnavalsgroepen. De stad reikte in totaal 105 000,- EUR prijzengeld uit aan de 73 ingeschreven groepen.

 Nieuwe wijkpost op kern rechteroever (KRO)
Politie kern rechteroever Op 18 maart 2014 gaat de nieuwe wijkpost kern rechteroever (KRO, verantwoordelijk voor het gedeelte rechteroever begrensd door de Dender en de stadsring), gelegen op het Hoveniersplein 1 te 9300 Aalst, open. Vanaf dan kunnen burgers er dagelijks binnen bepaalde openingsuren terecht voor wijkgerelateerde zaken en kleinere aangiften/klachten.

 Dansnamiddag voor senioren op woensdag 19 november 2014
dansnamiddag voor senioren Op woensdag 19 november 2014 om 14 uur is er een dansnamiddag voor senioren. Deze namiddag vindt plaats in zaal 'De Kring', Dokter De Moorstraat 104 te Aalst.

 Gratis fietsregistraties
fiets Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

 Premies voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven
kinderopvang De stad Aalst kent jaarlijks een locatiepremie toe aan onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven die werkzaam zijn in Groot-Aalst. Onthaalouders die aangesloten zijn bij de stedelijke dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje' ontvangen bovendien een anciënniteitsbonus na een bepaald aantal jaren activiteit.

 Tentoonstelling 'These Things' - Gert Scheerlinck
Academie voor Beeldende Kunsten Aalst De tentoonstelling start op vrijdag 3 oktober om 20.30 uur in de Gaanderij van de academie en is te bezoeken tijdens de openingsuren t.e.m. 15 november 2014.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Maandelijkse natuurwandelingen
natuurwandeling Samen met een gids van Natuurpunt vzw ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. Bekijk de jaarkalender van 2014.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten… Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek ‘Aalst – wijken in cijfers 2013’.

 Afwijkingen wekelijkse rustdag en verplichte avondsluiting 2014
openingsuren Als handelaar mag je ook in 2014 binnen bepaalde periodes afwijken van de wekelijkse rustdag of de verplichte avondsluiting.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Bespaar tot 750,- EUR door woningbeveiliging
beveilig je woning Wie zijn woning tegen diefstal en brand beveiligt kan profiteren van een belastingvermindering van 750,- EUR.

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Kunstige rotonde!
Het Neusje schets Onze stad mag haar lijstje met monumenten aanvullen met een kunstwerk van topformaat! Op de rotonde aan de Verbrandhofstraat prijkt - in de schaduw 'de keirk van 't Hoileg Hert' - 'Het Neusje', een kunstwerk van de internationale klassekunstenaar Patrick Van Caeckenbergh.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Nieuwe openingsuren dienst Financiën - sectie Belastingen
dienst Financien Vanaf 1 juni 2013 gelden er nieuwe openingsuren voor de dienst Financiën – sectie Belastingen. Het loket is open op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag van 8.30 tot 11.30 uur, woensdagavond van 17 tot 18.30 uur en vrijdagvoormiddag van 8.30 tot 12 uur.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 ‘Ne goeien band me Zjangsken’
Dienst preventie goeien band me Zjangsken Een hip polsbandje zonder de dure prijs van een festival te betalen? Het kan! Jongeren die zich engageren om op een toffe manier te genieten van hun (eerste) Carnaval kunnen er eentje afhalen bij de dienst Preventie van de stad.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto’s voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Betalende interventies van de brandweer
om een wespennest te verdelgen betaal je nu 30,- EUR Dat de brandweer altijd paraat staat, dat weet het kleinste kind. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij andere incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten, of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Vanaf nu zal de brandweer voor sommige interventies ook de rekening opsturen. Niet prettig, wel nodig…

 Vakantieopvang voor kleuters
Kinderopvang voor kleuters Tijdens de schoolvakanties kunnen kleuters terecht in de opvang van twee stedelijke basisscholen. Daar staan gediplomeerde begeleiders klaar om kinderen van 2,5 tot 6 jaar met de beste zorgen op te vangen en een fijne vakantie te bezorgen.

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 Nieuw reglement tijdelijke bewegwijzering
nieuw reglement ijdelijke bewegwijzering Alle wegen leiden naar Rome, maar als organisator van een evenement wil je toch vooral dat je bezoekers op de juiste plek terechtkomen. De stad heeft een reglement goedgekeurd waardoor je de plaats van je activiteit kunt aanduiden met tijdelijke bewegwijzering.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Bedrijven met goed milieurapport krijgen langere vergunningstermijn
Dender in Aalst De stad Aalst hanteert sinds het begin van de jaren ’80 een vergunningstermijn van 10 jaar bij het verlenen van een milieuvergunning voor klasse 2 bedrijven (bv. landbouwbedrijf of metaalverwerkingsbedrijf). Voor bedrijven die goed scoren op het vlak van milieu kan die termijn 20 jaar worden bij het verlenen van een nieuwe milieuvergunning of bij het verlengen van een bestaande vergunning.

 Twee speel-o-theken fusioneren in Aalst
speel-o-theek De stedelijke dienst voor Onthaalouders ‘Kind met een kroontje’ en de Vierdewereldgroep ‘Mensen voor Mensen’ vzw werken samen in de Aalsterse speel-o-theek ‘Het Speelpaleis’. De samenwerking werd in de zomer van 2011 opgestart.

 Project 'partnergweld'
logo politie De Lokale Politie Aalst wil partnergeweld in de stad indijken en ‘slaat’ daarom de handen in elkaar met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAWRA), het parket, het Justitiehuis en de provincie Oost-Vlaanderen.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Toegangsbeveiliging in de stedelijke kinderdagverblijven
veilige kinderopvang De stedelijke kinderdagverblijven besteden aandacht aan een kwaliteitsvolle en veilige opvang, waarin de ouders hun kindjes met een gerust hart kunnen laten vertoeven, zijn hierbij van het grootste belang.

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Hopkeesten, hoppescheuten, hopscheuten of hoppekeesten?
Hopkeesten Hopkeesten, je hebt er zeker al over gehoord of gelezen. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al gezien en misschien al geproefd. De ranke, blanke, fijne groente, een sojascheut groot, was oorspronkelijk slechts een bijproduct van de hopteelt en werd door hoptelers genuttigd als seizoensgroente. Hopkeesten zijn dus ook één van de ‘vergeten groenten’ die, deze keer door het hopproject ‘Faluintjes’, tijdens Aalst, Stad van de Smaak in de kijker worden gesteld.

 De stad pakt het tekort aan kinderopvang aan
kinderopvang Het Vlaams Parlement heeft dit voorjaar haar goedkeuring gegeven aan een nieuw decreet inzake kinderopvang van baby’s en peuters. Door de invoering van dit decreet zal de organisatie van de kinderopvang voor onze allerkleinsten er in de toekomst anders uitzien. De stad Aalst probeert nu reeds zoveel mogelijk in te spelen op de bepalingen in de nieuwe regelgeving. De laatste jaren werd er in onze stad heel wat geïnvesteerd in het realiseren van bijkomende kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvangplaatsen.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Instapdatum kleuters op 3 november 2014
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 3 november 2014 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata voor het schooljaar 2014/2015 zijn: 5 januari 2015, 23 februari 2015, 20 april 2015 en 18 mei 2015.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Inkomensgerelateerde kinderopvang in de zelfstandige sector
Inkomensgerelateerde kinderopvang In 2009 werd een inkomengerelateerd systeem (IKG) in de zelfstandige kinderopvangsector ingevoerd. Zelfstandige opvanginitiatieven hebben sinsdien de vrije keuze om te werken met een inkomensgerelateerde financiële bijdrage van of een eigen systeem van prijsbepaling. In Groot-Aalst werken reeds heel wat zelfstandigen volgens het IKG-systeem.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Website kinderopvang Zuid-Oost-Vlaanderen: Aalst participeert!
Zoek opvang voor uw kind via de website kinderopvang Ouders die op zoek zijn naar kinderopvang kunnen informatie over het kinderopvangaanbod in onze regio raadplegen via de website www.kinderopvangzov.be. De stad Aalst werkt samen met een aantal andere gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen mee aan de optimalisatie van deze website.

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 200.000,- EUR dankzij erfgoedconvenant
De Vlaamse Regering schenkt de stad tussen 2009 en 2014 jaarlijks een werkingssubsidie van 200.000,- EUR. Daarmee kan de stad de volgende jaren een volwaardig erfgoedbeleid uitbouwen.

 Meer oranje op straat
De Fietserij Binnenkort zal je ze meer en meer zien opduiken in het straatbeeld: de opvallende oranje leenfietsen van De Fietserij. Bedrijven, scholen, verenigingen, toeristen en alle geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de fietsen. De Fietserij kwam tot stand door een ambitieuze samenwerking tussen vzw De Kringwinkel Teleshop, de stad en vzw De Loods.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud Sinds 29 april 2008 geeft de stad een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Gratis compostvat in ruil voor gft-container
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kunt je gft-container ruilen voor een gratis compostvat. Ook voor een compostbak geeft de stad een duwtje in de rug: in ruil voor je gft-container legt de stad 20,- EUR bij voor je compostbak.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Verkeersouders engageren zich
verkeersouder Willy Moens Veilig verkeer in en rond de school, in Vlaanderen maken al meer dan 670 verkeersouders er werk van. Ook in Aalst zijn reeds een aantal verkeersouders actief. Misschien is dit ook iets voor jou?

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?

 Leenfietsen voor slachtoffers van fietsdiefstallen
Inwoners van Aalst krijgen de kans om gedurende een beperkte periode een fiets in bruikleen te krijgen wanneer ze het slachtoffer geworden zijn van een fietsdiefstal.

© 2014 stad Aalst