home-pagina
Grote Markt 3 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 93 00    
foto Thuis in de stad

Tekst onleesbaar?contacteer de stad Aalst

Nieuws

 Werken ring Aalst (R41) starten ten vroegste midden 2015
Ring R41 Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst in 2015 met ingrijpende werken. AWV en de stad Aalst hadden de intentie om de werken te starten begin 2015. De complexe aanbestedingsprocedure loopt echter langer dan voorzien. Hierdoor zullen de werken niet starten voor de zomer van 2015. De heraanleg zal ongeveer 3 jaar duren.

 Winterfoor 2015 - Openbaar maken standplaats
winterfoor Voor de Winterfoor 2015 is de stad nog op zoek naar 1 of meerdere kermisattracties.

 Herontwikkeling Tragelsite: bekendmaking en terinzagelegging dossier plan MER
Tragel De stad maakt momenteel een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op voor het noordelijke deel van de Tragelsite. Om er de bouw van een winkelcomplex en evenementenhal mogelijk te maken moet de bestemming van het gewestplan (momenteel industriegebied) wijzigen. Er wordt nu een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgestart om de effecten daarvan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen.

 Openbaar onderzoek weekendverblijven in Meldert
bouwen In plaats van de toegelaten weekendverblijven werden er in bepaalde gebieden vooral permanente woningen gebouwd. Via het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan (PRUP) met de naam 'Reconversie zones voor verblijfsrecreatie naar open ruimtegebied: fase 1', wil de provincie de huidige misbruiken tegengaan. Specifiek gaat het om 2 gebieden in Meldert: Achterstraat/Zuremeersweg en Lochteveldweg.

 MijnOvinob wordt Mijn Bibliotheek
Mijn Bibliotheek Belangrijk voor alle bibliotheekgebruikers die graag online hun uitleningen opvolgen, materialen verlengen of titels willen reserveren!

 Natuurwandeling: kalender 2015
wandelingen 2015 Samen met een gids van Natuurpunt vzw ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 Grootschalig mobiliteitsonderzoek voor +45-jarigen
opgelet Ben je minimum 45 jaar? Dan vragen de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel jouw medewerking. Neem deel aan een grootschalig onderzoek over omgevingselementen die wandelen en fietsen vergemakkelijken/bemoeilijken.

 Nieuwe dienstregeling De Lijn vanaf 14 december 2014
De Lijn Op 14 december 2014 gaat het nieuwe vervoerplan van de NMBS in voege. Naar aanleiding hiervan past ook De Lijn haar dienstregeling aan.

 Perron '14: unieke pop-up kerstmarkt op het Statieplein!
Perron  De stad Aalst pakt voor het eerst uit met een unieke pop-up kerstmarkt. Onder de naam 'Perron '14' wordt het Statieplein tijdens het weekend van 20 en 21 december omgetoverd tot een gezellige ambachtenmarkt met tal van authentieke producten.

 CO in jouw huis? Doe de test!
Gezond Binnen In België worden elk jaar ongeveer 1.300 mensen het slachtoffer van een koolstofmonoxide of CO-vergiftiging. CO is een giftig gas dat je niet ruikt, proeft, ziet of voelt. Het ontstaat bij een slechte verbranding als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is of als het toestel niet goed wordt onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij toestellen die werken met een vlam zoals een verwarmingstoestel op gas, kolen, mazout en petroleum.

 Winnaars kleurwedstrijd Sint-Maartensfeest 2014
Sint-Maarten De stad organiseerde ook dit jaar een kleurwedstrijd naar aanleiding van Sint-Maarten. Deze gelukkigen winnen een mooie prijs:

 Aalst TWinkelt op 5 december
Aalst Twinkelt 2014 Aalst zet op vrijdagavond 5 december haar wintertijd twinkelend in met een avondshopping. Ook het kerstdorp en de ijspiste openen de deuren en tal van acts dompelen onze stad onder in een oergezellige kerstsfeer!

 Workshop animatiefilms maken
Workshop animatiefilm In de bib van Aalst vind je heel veel animatiefilms. Leer er nu ook zelf eentje maken!

 Vacature dossierbeheerder Personeelsadministratie
vacature Heb jij een passie voor HR? Ben jij gebeten door personeelswerk en hou je van sociale wetgeving? Dan ben je de ideale kandidaat voor de vacature dossierbeheerder Personeelsadministratie!

 Project-MER Ontwikkeling Regionaal Bedrijventerrein Siezegemkouter Aalst - bekendmaking en terinzagelegging van het kennisgevingsdossier
Siesegem De procedure tot opmaak van een project-milieueffectrapport (project-MER) voor de ontwikkeling van regionaal bedrijventerrein Siezegemkouter wordt opgestart. Het kennisgevingsdossier kun je momenteel inkijken.

 Korte Zoutstraat Popt Up
Korte Zoutstraat Popt up De Korte Zoutstraat wordt tijdens de eindejaarsperiode de hipste straat van Aalst. In 5 leegstaande handelspanden duiken er pop-up stores op, er komt 1 pop-up bar en 1 flashy etalage.

 Werk mee aan het zwerfkattenbeleid
De stad is op zoek naar vrijwilligers die, als partners in het zwerfkattenbeleid van de stad, willen en kunnen meehelpen bij het voederen van de erkende kattenkolonies. Geïnteresseerd? Schrijf je in voor de infoavond op 15 december.

 Premiebon voor sterilisatie van katten vanaf 1 januari 2015
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren. Vanaf 1 januari 2015 krijg je steun via een premiebon.

 'Groenten en fruit' keren terug naar Keizersplein
markt Nu de wegeniswerken klaar zijn, vind je de groenten- en fruitkramen van de zaterdagmarkt vanaf 6 december opnieuw op hun vertrouwde stek aan het Keizersplein.

 Dag van de Jeugdsportbegeleider 20 december 2014
Dag van de jeugdsportbegeleider 20.12.2014 De regiosportdienst Zuid-Oost Vlaanderen organiseert voor de vijfde maal de 'Dag van de Jeugdsportbegeleider'. Deze keer is Lede de gastgemeente.

 Kaartenverkoop Verkiezing Prins Carnaval 2015
Prins Carnaval 2014: Werner Op zaterdag 17 januari 2015 vindt de Verkiezing Prins Carnaval plaats in de Flora. Van zaterdag 22 november 2014 vanaf 9 uur tot en met zaterdag 6 december 2014 kan je via aalst.be/prinsenverkiezing (link te vinden op de website van de stad Aalst en op de website van De Werf) maximum 4 tickets per postadres elektronisch reserveren.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 Nieuwe stedenbouwkundige verordening voor meergezinswoningen
balie Ruimtelijke Ordening Om een woning op te splitsen of om in een gebouw het aantal woongelegenheden te wijzigen, moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, zelfs wanneer je geen verbouwings- of aanpassingswerken uitvoert (art. 4.2.1, 7° Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).

 CINEMA opent deuren op de Hopmarkt
Cinema De vroegere Hopzaal is omgetoverd tot CINEMA, een ontmoetingscentrum/fuifzaal voor jongeren in het stadscentrum. Deze stadsfuifzaal biedt jongeren een stek voor klassefuiven, liveconcerten en andere feestjes.

 Ophalen weesfietsen
fietsen Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Kalender infomomenten opvoeden Groot-Aalst - editie najaar 2014
Vormingskalender De Opvoedingswinkel van de stad Aalst bundelt alle infomomenten die in Groot-Aalst georganiseerd worden samen in een vormingskalender.

 De bib verwent de jongsten
de bibliotheek verwent de jongsten Vanaf 1 september biedt de bibliotheek opnieuw tal van activiteiten aan voor kinderen. Elk aspect van de bibliotheek komt daarin aan bod. Maak je keuze uit de workshops of activiteiten en schrijf je in!

 Inschrijvingen Stedelijk Trefcentrum
stedelijk trefcentrum Zin om bij te leren? Kies een cursus uit het aanbod in het Stedelijk Trefcentrum. Inschrijven kan elke werkdag tussen 9 en 16 uur (vrijdag tot 12 uur).

 Briljanten bruiloft Meert - De Wever
briljanten bruiloft Meert - De Wever Op 10 augustus vierden Roger Meert en Joanna De Wever hun briljanten huwelijksverjaardag. Zij huwden op 30 april 1949 voor burgemeester August 'T Kint te Hekelgem.

 Leesclub seizoen 2014-2015
Biblogo Lees je graag een boek en hou je ervan om dit met anderen te delen? Dan is de Leesclub van de bibliotheek misschien iets voor jou. Op woensdag 20 augustus start het nieuwe seizoen en dat is de ideale gelegenheid om kennis te maken.

 Volg de stad op LinkedIn
LinkedIn Bezoek de LinkedIn-pagina van de stad op www.linkedin.com/company/stad-aalst en blijf op de hoogte van alle vacatures en weetjes over werken bij de stad.

 Gouden bruiloft De Wetter - Wailly
gouden bruiloft De Wetter - Wailly Op zondag 29 juni vierden Frans De Wetter en Clementine Wailly hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Gouden bruiloft Corthals - Roelandt
gouden bruiloft Corthals - Roelandt Op zondag 29 juni 2014 vierden Hugo Corthals en Marieke Roelandt hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Het project Gestroomlijnd Landschap Molenbeek-Graadbeek
Poel Voor het project 'Gestroomlijnd Landschap' zoekt de stad geschikte locaties in de vallei van de Molenbeek-Graadbeek, voor het aanplanten van hagen, houtkanten, bomenrijen of een hoogstamboomgaard en de aanleg van een poel.

 Windturbines op bedrijventerrein Erembodegem
windturbine De provincie wil in Oost-Vlaanderen 6 windparken aanleggen, in de buurt van de autosnelweg E40. Eén van die windparken komt in Aalst, op het bedrijventerrein van Erembodegem. Momenteel loopt het openbaar onderzoek. Dit betekent dat je als burger nog tot 23 juni 2014 de tijd krijgt om de plannen in te kijken en bezwaren of opmerkingen in te dienen.

 Solden - wijziging sperperiode
solden Vanaf 1 juni 2014 starten de sperperiodes vóór de solden een aantal dagen vroeger. De sperperiodes gaan de soldenperiodes vooraf en gelden voor de sectoren schoenen, kleding en lederwaren.

 Repetitieruimtes voor muziekgroepen op Pupillensite
Repetitieboxen Muziekgroepen uit de Aalsterse regio kunnen terecht in de repetitieruimtes op de Pupillensite.

 Aalst, Tienen en Kortrijk gaan voor TAK27
Projectgroep TAK27 Via het gezamenlijke project TAK27 gaan Aalst, Tienen en Kortrijk zich meer profileren, respectievelijk als 'hotspot voor zorg', 'stad die innoveert in de voeding van morgen' en 'stad van innovatie en creatie'. De drie steden krijgen hiervoor subsidies van het Agentschap Ondernemen.

 Gouden bruiloft van Schockaert Henri en Keymeulen Marie-Jeanne
gouden bruiloft Schockaert - Keymeulen Op vrijdag 4 april vierden Henri Schockaert en Marie-Jeanne Keymeulen hun gouden huwelijksverjaardag. Ze huwden op 28 maart 1964 voor Lucien Van Sinay toenmalige schepen van burgerlijke stand te Aalst.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Uitslag 86ste carnavalsstoet 2014
Affiche Aalst Carnaval 2014 De Zwiejtzoel'n, Beschomt en Possensje, dat zijn de winnaars, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote carnavalsgroepen. De stad reikte in totaal 105 000,- EUR prijzengeld uit aan de 73 ingeschreven groepen.

 Nieuwe wijkpost op kern rechteroever (KRO)
Politie kern rechteroever Op 18 maart 2014 gaat de nieuwe wijkpost kern rechteroever (KRO, verantwoordelijk voor het gedeelte rechteroever begrensd door de Dender en de stadsring), gelegen op het Hoveniersplein 1 te 9300 Aalst, open. Vanaf dan kunnen burgers er dagelijks binnen bepaalde openingsuren terecht voor wijkgerelateerde zaken en kleinere aangiften/klachten.

 Gratis fietsregistraties
fiets Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

 Premies voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven
kinderopvang De stad Aalst kent jaarlijks een locatiepremie toe aan onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven die werkzaam zijn in Groot-Aalst. Onthaalouders die aangesloten zijn bij de stedelijke dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje' ontvangen bovendien een anciënniteitsbonus na een bepaald aantal jaren activiteit.

 Taalbubbels zoekt vrijwilligers
logo Taalbubbels Taalbubbels is een speels taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die in Aalst wonen of in Aalst naar school gaan. Het taalproject biedt ondersteuning aan anderstalige leerlingen die tijdens de grote vakantie in hun thuissituatie weinig of geen Nederlands spreken en horen.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten… Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek ‘Aalst – wijken in cijfers 2013’.

 Muziekgala voor senioren op dinsdag 3 maart 2015
muziekgala Wieze 3 maart 2015 Op dinsdag 3 maart 2015 om 14 uur presenteert N'Joy alweer het ultieme muziekgala voor jongeren van 50-plus. De dienst Senioren van de stad wil je de mogelijkheid bieden om aan dit evenement deel te nemen. Dit muziekgala vindt plaats in de Oktoberhallen in Wieze.

 Afwijkingen wekelijkse rustdag en verplichte avondsluiting 2014
openingsuren Als handelaar mag je ook in 2014 binnen bepaalde periodes afwijken van de wekelijkse rustdag of de verplichte avondsluiting.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Bespaar tot 750,- EUR door woningbeveiliging
beveilig je woning Wie zijn woning tegen diefstal en brand beveiligt kan profiteren van een belastingvermindering van 750,- EUR.

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Tentoonstelling 'Jong Talent'
ABK Kom naar de tentoonstelling 'Jong Talent', persoonlijk werk van een achttal leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs, in de Gaanderij van de Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst.

 Kunstige rotonde!
Het Neusje schets Onze stad mag haar lijstje met monumenten aanvullen met een kunstwerk van topformaat! Op de rotonde aan de Verbrandhofstraat prijkt - in de schaduw 'de keirk van 't Hoileg Hert' - 'Het Neusje', een kunstwerk van de internationale klassekunstenaar Patrick Van Caeckenbergh.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Nieuwe openingsuren dienst Financiën - sectie Belastingen
dienst Financien Vanaf 1 juni 2013 gelden er nieuwe openingsuren voor de dienst Financiën – sectie Belastingen. Het loket is open op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag van 8.30 tot 11.30 uur, woensdagavond van 17 tot 18.30 uur en vrijdagvoormiddag van 8.30 tot 12 uur.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 ‘Ne goeien band me Zjangsken’
Dienst preventie goeien band me Zjangsken Een hip polsbandje zonder de dure prijs van een festival te betalen? Het kan! Jongeren die zich engageren om op een toffe manier te genieten van hun (eerste) Carnaval kunnen er eentje afhalen bij de dienst Preventie van de stad.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto’s voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Betalende interventies van de brandweer
om een wespennest te verdelgen betaal je nu 30,- EUR Dat de brandweer altijd paraat staat, dat weet het kleinste kind. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij andere incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten, of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Vanaf nu zal de brandweer voor sommige interventies ook de rekening opsturen. Niet prettig, wel nodig…

 Vakantieopvang voor kleuters
Kinderopvang voor kleuters Tijdens de schoolvakanties kunnen kleuters terecht in de opvang van twee stedelijke basisscholen. Daar staan gediplomeerde begeleiders klaar om kinderen van 2,5 tot 6 jaar met de beste zorgen op te vangen en een fijne vakantie te bezorgen.

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 Nieuw reglement tijdelijke bewegwijzering
nieuw reglement ijdelijke bewegwijzering Alle wegen leiden naar Rome, maar als organisator van een evenement wil je toch vooral dat je bezoekers op de juiste plek terechtkomen. De stad heeft een reglement goedgekeurd waardoor je de plaats van je activiteit kunt aanduiden met tijdelijke bewegwijzering.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Twee speel-o-theken fusioneren in Aalst
speel-o-theek De stedelijke dienst voor Onthaalouders ‘Kind met een kroontje’ en de Vierdewereldgroep ‘Mensen voor Mensen’ vzw werken samen in de Aalsterse speel-o-theek ‘Het Speelpaleis’. De samenwerking werd in de zomer van 2011 opgestart.

 Project 'partnergweld'
logo politie De Lokale Politie Aalst wil partnergeweld in de stad indijken en ‘slaat’ daarom de handen in elkaar met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAWRA), het parket, het Justitiehuis en de provincie Oost-Vlaanderen.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Toegangsbeveiliging in de stedelijke kinderdagverblijven
veilige kinderopvang De stedelijke kinderdagverblijven besteden aandacht aan een kwaliteitsvolle en veilige opvang, waarin de ouders hun kindjes met een gerust hart kunnen laten vertoeven, zijn hierbij van het grootste belang.

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Hopkeesten, hoppescheuten, hopscheuten of hoppekeesten?
Hopkeesten Hopkeesten, je hebt er zeker al over gehoord of gelezen. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al gezien en misschien al geproefd. De ranke, blanke, fijne groente, een sojascheut groot, was oorspronkelijk slechts een bijproduct van de hopteelt en werd door hoptelers genuttigd als seizoensgroente. Hopkeesten zijn dus ook één van de ‘vergeten groenten’ die, deze keer door het hopproject ‘Faluintjes’, tijdens Aalst, Stad van de Smaak in de kijker worden gesteld.

 De stad pakt het tekort aan kinderopvang aan
kinderopvang Het Vlaams Parlement heeft dit voorjaar haar goedkeuring gegeven aan een nieuw decreet inzake kinderopvang van baby’s en peuters. Door de invoering van dit decreet zal de organisatie van de kinderopvang voor onze allerkleinsten er in de toekomst anders uitzien. De stad Aalst probeert nu reeds zoveel mogelijk in te spelen op de bepalingen in de nieuwe regelgeving. De laatste jaren werd er in onze stad heel wat geïnvesteerd in het realiseren van bijkomende kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvangplaatsen.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Instapdatum kleuters op 5 januari 2015
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 5 januari 2015 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata voor het schooljaar 2014/2015 zijn: 23 februari 2015, 20 april 2015 en 18 mei 2015.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Inkomensgerelateerde kinderopvang in de zelfstandige sector
Inkomensgerelateerde kinderopvang In 2009 werd een inkomengerelateerd systeem (IKG) in de zelfstandige kinderopvangsector ingevoerd. Zelfstandige opvanginitiatieven hebben sinsdien de vrije keuze om te werken met een inkomensgerelateerde financiële bijdrage van of een eigen systeem van prijsbepaling. In Groot-Aalst werken reeds heel wat zelfstandigen volgens het IKG-systeem.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Website kinderopvang Zuid-Oost-Vlaanderen: Aalst participeert!
Zoek opvang voor uw kind via de website kinderopvang Ouders die op zoek zijn naar kinderopvang kunnen informatie over het kinderopvangaanbod in onze regio raadplegen via de website www.kinderopvangzov.be. De stad Aalst werkt samen met een aantal andere gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen mee aan de optimalisatie van deze website.

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 200.000,- EUR dankzij erfgoedconvenant
De Vlaamse Regering schenkt de stad tussen 2009 en 2014 jaarlijks een werkingssubsidie van 200.000,- EUR. Daarmee kan de stad de volgende jaren een volwaardig erfgoedbeleid uitbouwen.

 Meer oranje op straat
De Fietserij Binnenkort zal je ze meer en meer zien opduiken in het straatbeeld: de opvallende oranje leenfietsen van De Fietserij. Bedrijven, scholen, verenigingen, toeristen en alle geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de fietsen. De Fietserij kwam tot stand door een ambitieuze samenwerking tussen vzw De Kringwinkel Teleshop, de stad en vzw De Loods.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud Sinds 29 april 2008 geeft de stad een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Gratis compostvat in ruil voor gft-container
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kunt je gft-container ruilen voor een gratis compostvat. Ook voor een compostbak geeft de stad een duwtje in de rug: in ruil voor je gft-container legt de stad 20,- EUR bij voor je compostbak.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?

 Leenfietsen voor slachtoffers van fietsdiefstallen
Inwoners van Aalst krijgen de kans om gedurende een beperkte periode een fiets in bruikleen te krijgen wanneer ze het slachtoffer geworden zijn van een fietsdiefstal.

© 2014 stad Aalst