home-pagina
Grote Markt 3 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 93 00    
foto Thuis in de stad

Tekst onleesbaar?contacteer de stad Aalst

Nieuws

 Aalst, Tienen en Kortrijk gaan voor TAK27
Projectgroep TAK27 Via het gezamenlijke project TAK27 gaan Aalst, Tienen en Kortrijk zich meer profileren, respectievelijk als 'hotspot voor zorg', 'stad die innoveert in de voeding van morgen' en 'stad van innovatie en creatie'. De drie steden krijgen hiervoor subsidies van het Agentschap Ondernemen.

 Kalender infomomenten opvoeden Groot-Aalst - editie zomer 2014
Vormingskalender De Opvoedingswinkel van de stad Aalst bundelt alle infomomenten die in Groot-Aalst georganiseerd worden samen in een vormingskalender.

 Filmvoorstelling voor senioren 'Flying Home' op dinsdag 20 mei 2014
film Flying Home Op dinsdag 20 mei 2014 kunnen de Aalsterse senioren naar de film 'Flying Home' in cinema 'Palace'.

 Vormingsreeks voor internationale samenwerking
vormingssessies Vanaf 10 mei kunnen medewerkers van lokale organisaties voor internationale samenwerking drie zaterdagen op rij deelnemen aan gratis vormingssessies.

 Gouden bruiloft van Schockaert Henri en Keymeulen Marie-Jeanne
gouden bruiloft Schockaert - Keymeulen Op vrijdag 4 april vierden Henri Schockaert en Marie-Jeanne Keymeulen hun gouden huwelijksverjaardag. Ze huwden op 28 maart 1964 voor Lucien Van Sinay toenmalige schepen van burgerlijke stand te Aalst.

 Gratis tuinmarkt 'Iedereen hovenier' op 1 mei
Iedereen Hovenier Op donderdag 1 mei organiseert de stad de tweede editie van de gratis tuinmarkt 'Iedereen Hovenier'. Gecombineerd met een braderij en animatie is dit een garantie voor een gezellige familie uitstap!

 Met Belgerinkel naar de Winkel
Met Belgerinkel naar de winkel algemene infosite 'Elke dag winnen' is de fonkelnieuwe belofte van 'Met Belgerinkel naar de winkel', een Vlaamse fiets- en wandelcampagne die start op 26 april. Elke dag zijn er opnieuw mooie prijzen te winnen!

 Volkstuintjes 'Den Hoezekouter' te huur
volkstuintje 'Ontdek de hovenier in jezelf'.

 Nieuwe onthaalouder gezocht voor kinderopvang 'De Cocon'
vacature De stad zoekt een extra onthaalouder ter ondersteuning van kinderopvang 'De Cocon' in Nieuwerkerken. Voel jij je geroepen om occasioneel in deze kinderopvangvoorziening mee te werken? Neem dan contact op met de dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje'.

 Week van de amateurkunsten van 26 april tot 4 mei
WAK Tijdens de Week van de Amateurkunsten stellen amateurkunstenaars tentoon van 26 april tot en met 4 mei in het belfort, zowel in de crypte als in de ridderzaal.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Tijdelijke verhuis stedelijke basisschool 't Hofje
SBS thofje De stedelijke basisschool 't Hofje, gelegen aan de Zijpstraat in Hofstade, zal op termijn worden ondergebracht in splinternieuwe gebouwen. In afwachting van de nieuwbouw zullen de leerlingen les volgen in containerklassen aan het Brulken, op een steenworp van de huidige schoollocatie. De verhuis naar de tijdelijke infrastructuur is gepland tijdens de paasvakantie. De eerste kindervoetjes zullen de tijdelijke klassen betreden op dinsdag 22 april 2014.

 Digitale Week van 19 tot 27 april
Digitale Week Tijdens de Digitale Week krijgen jong en oud de kans om hun digitale kennis te verrijken via enkele interessante workshops en infosessies.

 Uitslag 86ste carnavalsstoet 2014
Affiche Aalst Carnaval 2014 De Zwiejtzoel'n, Beschomt en Possensje, dat zijn de winnaars, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote carnavalsgroepen. De stad reikte in totaal 105 000,- EUR prijzengeld uit aan de 73 ingeschreven groepen.

 Nieuwe wijkpost op kern rechteroever (KRO)
Politie kern rechteroever Op 18 maart 2014 gaat de nieuwe wijkpost kern rechteroever (KRO, verantwoordelijk voor het gedeelte rechteroever begrensd door de Dender en de stadsring), gelegen op het Hoveniersplein 1 te 9300 Aalst, open. Vanaf dan kunnen burgers er dagelijks binnen bepaalde openingsuren terecht voor wijkgerelateerde zaken en kleinere aangiften/klachten.

 Opvoedingswinkel organiseert infoavond 'Cyberpesten, pesten in een modern jasje'
Cyberpesten De Opvoedingswinkel van de stad Aalst organiseert op donderdag 24 april 2014 de infoavond 'Cyberpesten, pesten in een modern jasje'. De infoavond wordt georganiseerd in samenwerking met de Gezinsbond Moorsel en het oudercomité van de stedelijke basisschool Tinnenhoek.

 Gouden bruiloft
3 koppels vieren samen hun gouden bruiloft Gilbert Schuddinck en Annie De Meersman, Frans Verhaegen en Marie-Jos? De Meersman, Theofiel Elskens en Leona Tombeur vierden samen hun gouden bruiloft op 16 februari.

 Renovatiewerken in sporthal Faluintjes
Renovatiewerken sporthal Faluintjes Tussen 28 april en 27 juni voert de stad renovatiewerken uit in Sporthal Faluintjes in Moorsel. Enkele ingrepen aan het dak en de sportvloer moeten de sporthal energiezuiniger en kwalitatiever maken. Door de werken zal de sporthal een tijdje gesloten zijn in de maand juni.

 Workshop gedichten schrijven
gedichten schrijven Leer gedichten schrijven op 14 mei in de bibliotheek.

 Filmclub Aalst
Restless Op 22 april kan je naar een filmavond van de bib in cultuurcentrum De Werf. Restless wordt er gratis vertoond.

 Start laatste fase werken Gentsesteenweg in Aalst
wegeniswerken Op maandag 27 januari 2014 start de laatste fase van de werken aan de Gentsesteenweg in Aalst. In de vorige fase kreeg het zuidelijk deel van de Gentsesteenweg een grondige facelift. Nu gaat de aannemer aan de slag op de rijrichting Erpe-Mere. Eind april 2014 zullen de werken klaar zijn.

 Dansnamiddag voor senioren op woensdag 7 mei 2014
dansnamiddag voor senioren Op woensdag 7 mei 2014 om 14 uur is er een dansnamiddag voor senioren. Deze namiddag vindt plaats in zaal 'De Kring', Dokter De Moorstraat 104 te Aalst.

 Fietsregistratie tijdens wekelijkse markt
bewaakte fietsenstalling Gemeenschapswachten staan iedere zaterdag van 7.30 tot 14.30 uur klaar om toezicht te houden op je fiets die je stalt op de binnenkoer van het stadhuis.

 Actie 'Geslotendeurdagen': oproep aan de winkeliers...
www.unizo.be/geslotendeuren De stad roept zijn winkeliers op om winkeldeuren tijdens koude periodes niet permanent open te laten staan en zo massa's energie te besparen.

 Premies voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven
kinderopvang De stad Aalst kent jaarlijks een locatiepremie toe aan onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven die werkzaam zijn in Groot-Aalst. Onthaalouders die aangesloten zijn bij de stedelijke dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje' ontvangen bovendien een anciënniteitsbonus na een bepaald aantal jaren activiteit.

 Kalender infomomenten opvoeden in Groot-Aalst - editie voorjaar 2014
Vormingskalender In Groot-Aalst bieden tal van organisaties regelmatig infomomenten over opvoedingsthema’s aan. Om dit aanbod in onze regio op een overzichtelijke manier te kunnen bekendmaken, wordt drie keer per jaar een gezamenlijke vormingskalender verspreid.

 Taalbubbels zoekt enthousiaste vrijwilligers
logo Taalbubbels Taalbubbels is een speels taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die in Aalst wonen of in Aalst naar school gaan. Het taalproject biedt ondersteuning aan anderstalige leerlingen die tijdens de grote vakantie in hun thuissituatie weinig of geen Nederlands spreken en horen.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Maandelijkse natuurwandelingen
natuurwandeling Samen met een gids van Natuurpunt vzw ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. Wil je mee op stap? Bekijk dan gauw de jaarkalender!

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten… Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek ‘Aalst – wijken in cijfers 2013’.

 Nieuw ontwerp voor Bauwensplein knipoogt naar verleden
Het nieuwe Bauwensplein Het Bauwensplein krijgt volgend jaar een grondige facelift. In samenspraak met de buurt tekende de stad een ontwerp uit voor de heraanleg. Symmetrie en de zichtas naar het Statieplein worden daarbij volop uitgespeeld.

 Vacature vakman (toezichter) sport- en speelpleinen
vacature De stad Aalst zoekt een voltijds contractueel/statutair vakman (toezichter) sport- en speelpleinen. Je kandidatuur insturen kan nog tot 21 april 2014.

 Afwijkingen wekelijkse rustdag en verplichte avondsluiting 2014
openingsuren Als handelaar mag je ook in 2014 binnen bepaalde periodes afwijken van de wekelijkse rustdag of de verplichte avondsluiting.

 5 op 5 voor project Koningin Astrid Park (KAP)
KAP Eind mei 2013 werd het actieplan van het Koningin Astrid Park (KAP) goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad. Afgelopen zomer ging het plan in uitvoering en eind september werden de acties geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat er op alle punten verbetering is dankzij een intensieve en goede samenwerking tussen buurtbewoners, de stad en de Lokale Politie Aalst. Een blijvende waakzaamheid is noodzakelijk.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Academie voor Beeldende Kunsten zoekt modellen
Academie voor Beeldende Kunsten De Academie voor Beeldende Kunsten, deeltijds kunstonderwijs, zoekt modellen voor de verschillende kunstateliers.

 Bespaar tot 750,- EUR door woningbeveiliging
beveilig je woning Wie zijn woning tegen diefstal en brand beveiligt kan profiteren van een belastingvermindering van 750,- EUR.

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Kunstige rotonde!
Het Neusje schets Vanaf 31 augustus mag onze stad haar lijstje met monumenten aanvullen met een kunstwerk van topformaat! Vanaf dan prijkt op de rotonde aan de Verbrandhofstraat - in de schaduw ‘de keirk van ’t Hoileg Hert’ - ‘Het Neusje’, een kunstwerk van de internationale klassekunstenaar Patrick Van Caeckenbergh.

 Groot pleinfeest sluit speelzomer in stijl af
speelpleinfeest Om de gedachte aan de eerste schooldag te verzachten en om de speelpleinmonitoren in de bloemetjes te zetten organiseert de Jeugddienst op woensdag 28 augustus een groot pleinfeest. Iedereen is welkom van 14 tot 17 uur in en rond ontmoetingshuis De Brug voor een namiddag vol animatie.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Europese feestmarkt op het Werfplein
fiesta Europa 'Fiesta Europa' komt voor de tweede maal naar Aalst op 16, 17 en 18 mei. Het Werfplein wordt omgetoverd tot een kleurrijke, kwalitatieve en gezellige markt met multicultureel karakter!

 Nieuwe openingsuren dienst Financiën - sectie Belastingen
dienst Financien Vanaf 1 juni 2013 gelden er nieuwe openingsuren voor de dienst Financiën – sectie Belastingen. Het loket is open op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag van 8.30 tot 11.30 uur, woensdagavond van 17 tot 18.30 uur en vrijdagvoormiddag van 8.30 tot 12 uur.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Finse piste
Finse piste Op 28 juni 2013 werd de eerste finse piste plechtig geopend.

 Nieuwe inschrijfregels schooljaar 2014/2015
school Sinds vorig jaar zijn er nieuwe regels om je kind in te schrijven in een school. Voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs zijn er in Aalst gezamenlijke afspraken om je kind in te schrijven voor het schooljaar 2014-2015.

 ‘Ne goeien band me Zjangsken’
Dienst preventie goeien band me Zjangsken Een hip polsbandje zonder de dure prijs van een festival te betalen? Het kan! Jongeren die zich engageren om op een toffe manier te genieten van hun (eerste) Carnaval kunnen er eentje afhalen bij de dienst Preventie van de stad.

 Sportlaureaten 2012
verkiezing sportlaureaat Op 14 december koos de stad haar sportlaureaten voor het jaar 2012. Dit zijn de winnaars.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto’s voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Wandeltocht voor senioren op donderdag 24 april 2014
seniorenwandeling Op donderdag 24 april 2014 organiseert de stad opnieuw een seniorenwandeling.

 Aalst pakt troeven mee naar Jaarbeurs Gent
Jaarbeurs De tijd van de Jaarbeurs in de vroegere Keizershallen ligt al een tijdje achter ons. Wie de unieke sfeer van toen wil herbeleven moet tussen 8 en 16 september zeker een bezoekje brengen aan de Accenta Jaarbeurs in Flanders Expo in Gent. Alle Aalstenaars mogen trouwens gratis binnen!

 Zumba-namiddag voor senioren op woensdag 23 april 2014
Zumba-namiddag voor senioren De stad organiseert een zumba-namiddag voor senioren. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 23 april 2014 om 14 uur in het ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19 te Aalst.

 Grote bio-afbreekbare gft-zakken verstoren de compostering
bio-zak Wie in zijn gft-container een grote bio-afbreekbare zak aanbrengt, riskeert dat zijn gft blijft staan

 Een compostmobiel voor de Aalsterse compostmeesters
Sinds kort hebben de Aalsterse compostmeesters een heuse 'compostmobiel'. Dat is een handige compacte aanhangwagen die kant en klaar alle informatie over composteren en kringlooptuinieren bevat. De compostmeesters ontplooien hem met plezier tijdens tal van evenementen.

 Honderden padden van een gewisse dood gered
paddentrek De stad en Natuurpunt vzw maakten paddenoverzetplaatsen.

 Betalende interventies van de brandweer
om een wespennest te verdelgen betaal je nu 30,- EUR Dat de brandweer altijd paraat staat, dat weet het kleinste kind. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij andere incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten, of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Vanaf nu zal de brandweer voor sommige interventies ook de rekening opsturen. Niet prettig, wel nodig…

 Vakantieopvang voor kleuters
Kinderopvang voor kleuters Tijdens de schoolvakanties kunnen kleuters terecht in twee stedelijke basisscholen. Daar staan gediplomeerde begeleiders klaar om kinderen van 2,5 tot 6 jaar met de beste zorgen op te vangen en een fijne vakantie te bezorgen.

 Winnaars prijsuitreiking 2012
affiche aalst carnaval 2012 Maandagavond 20 februari hadden de carnavalisten afspraak in de Florahallen voor de prijsuitreiking van Carnaval 2012. Geloeif Mè Goed, De Steijnzoel’n en De Lodderoeigen kwamen als winnaars uit de bus, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote groepen.

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder De herfstperiode zal bij vele slachtoffers van de watersnood van vorig jaar, heel wat herinneringen oproepen. Ook de stad is deze periode niet vergeten. Naast ingrepen op het terrein zelf, liet de stad ook een folder maken met praktische tips over wat je het best doet als wateroverlast dreigt.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 Nieuw reglement tijdelijke bewegwijzering
nieuw reglement ijdelijke bewegwijzering Alle wegen leiden naar Rome, maar als organisator van een evenement wil je toch vooral dat je bezoekers op de juiste plek terechtkomen. De stad heeft een reglement goedgekeurd waardoor je de plaats van je activiteit kunt aanduiden met tijdelijke bewegwijzering.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 Minder telefoonboeken bij het oud papier
telefoonboek Een praktische tip voor een enorme papierbesparing.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Bedrijven met goed milieurapport krijgen langere vergunningstermijn
Dender in Aalst De stad Aalst hanteert sinds het begin van de jaren ’80 een vergunningstermijn van 10 jaar bij het verlenen van een milieuvergunning voor klasse 2 bedrijven (bv. landbouwbedrijf of metaalverwerkingsbedrijf). Voor bedrijven die goed scoren op het vlak van milieu kan die termijn 20 jaar worden bij het verlenen van een nieuwe milieuvergunning of bij het verlengen van een bestaande vergunning.

 Centrale Aanmeldingslijst Kinderopvang
kinderopvang Een aantal kinderopvangvoorzieningen in Groot-Aalst werken met één Centrale Aanmeldingslijst Kinderopvang (CAL). Ouders van kinderen van 0 tot 3 jaar die een opvangplaats zoeken, kunnen hun kind inschrijven op één centrale lijst van de deelnemende kinderopvanginitiatieven. Naast de stedelijke kinderopvanginitiatieven stappen ook een aantal private initiatieven mee in de boot. Werken met dit systeem vereenvoudigt de zoektocht naar kinderopvang voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen.

 Twee speel-o-theken fusioneren in Aalst
speel-o-theek De stedelijke dienst voor Onthaalouders ‘Kind met een kroontje’ en de Vierdewereldgroep ‘Mensen voor Mensen’ vzw werken samen in de Aalsterse speel-o-theek ‘Het Speelpaleis’. De samenwerking werd in de zomer van 2011 opgestart.

 Project 'partnergweld'
logo politie De Lokale Politie Aalst wil partnergeweld in de stad indijken en ‘slaat’ daarom de handen in elkaar met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAWRA), het parket, het Justitiehuis en de provincie Oost-Vlaanderen.

 Humulus lupulus. Hop Belle, hop
logo Sinds 2008 schrijft de plattelandsdichteres van de provincie Oost-Vlaanderen elk jaar een viertal plattelandsgedichten. Dit jaar vergastte de dichteres de stad Aalst, meer bepaald het hopproject 'Faluintjes', met een gedicht.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Toegangsbeveiliging in de stedelijke kinderdagverblijven
veilige kinderopvang De stedelijke kinderdagverblijven besteden aandacht aan een kwaliteitsvolle en veilige opvang, waarin de ouders hun kindjes met een gerust hart kunnen laten vertoeven, zijn hierbij van het grootste belang.

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Job-Router
job-router Je hebt de job van je leven gevonden... maar hoe geraak je op je werkplek? Geen nood! Kom gewoon eens langs in de Werkwinkel Aalst Rechteroever en maak gebruik van de dienstverlening aan het loket van de Job-Router. Dit is een nieuwe dienstverlening die al je vragen omtrent woon-werkverkeer beantwoordt.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Gids voor de werkzoekende
Gids voor de werkzoekende De stad helpt je met je zoektocht naar werk. In de 'Gids voor de werkzoekende' vind je allerlei informatie die nuttig kan zijn wanneer je een nieuwe job zoekt.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Hopkeesten, hoppescheuten, hopscheuten of hoppekeesten?
Hopkeesten Hopkeesten, je hebt er zeker al over gehoord of gelezen. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al gezien en misschien al geproefd. De ranke, blanke, fijne groente, een sojascheut groot, was oorspronkelijk slechts een bijproduct van de hopteelt en werd door hoptelers genuttigd als seizoensgroente. Hopkeesten zijn dus ook één van de ‘vergeten groenten’ die, deze keer door het hopproject ‘Faluintjes’, tijdens Aalst, Stad van de Smaak in de kijker worden gesteld.

 De stad pakt het tekort aan kinderopvang aan
kinderopvang Het Vlaams Parlement heeft dit voorjaar haar goedkeuring gegeven aan een nieuw decreet inzake kinderopvang van baby’s en peuters. Door de invoering van dit decreet zal de organisatie van de kinderopvang voor onze allerkleinsten er in de toekomst anders uitzien. De stad Aalst probeert nu reeds zoveel mogelijk in te spelen op de bepalingen in de nieuwe regelgeving. De laatste jaren werd er in onze stad heel wat geïnvesteerd in het realiseren van bijkomende kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvangplaatsen.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Instapdatum kleuters op 6 juni 2014
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 22 april 2014 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata voor het schooljaar 2013/2014 zijn: 2 juni 2014.

 Hartstilstand, hartinfarct: een defibrillator brengt redding!
defibrillator De gereputeerde hartspecialist dr. Pedro Brughada en zijn Aalsterse echtgenote Kristien Van Caelenberg hebben aan de stad een volautomatische AED geschonken die opsteld wordt ter hoogte van de dienst Onthaal in het stadhuis van de stad.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 De stad Aalst roept lokale ondernemers op om zich in te schrijven op ecoplan.be
ecoplan De website ecoplan.be is een handige site voor bewuste consumenten. Consumenten die op zoek zijn naar ecologische doe-het-zelvers, sociale en/of ecologische restaurants, ecologische hotels, een kringwinkel, kunnen hier hun gading vinden. Ecoplan.be zet alle Oost-Vlaamse ecologische en sociaal verantwoorde handelszaken letterlijk op de kaart.

 Een aparte luierinzameling was geen goeie zaak (meer) voor het milieu
de vroegere verwerking in Arnhem De stad besloot de aparte inzameling van wegwerpluiers aan huis stop te zetten, omdat die noch economisch, noch ecologisch verder te verantwoorden is.

 Weg met al het onkruid!
onkruid Het is weer die periode van het jaar dat onkruid welig tiert als we er niet op tijd bij zijn. De stad vindt het belangrijk dat het straatbeeld mooi, proper en onkruidvrij is. Met een nieuw milieu en natuurproject ,of kortweg MiNaproject, bestrijdt de stad onkruid met aandacht voor het milieu én sociale economie.

 Wees welkom in de Werkwinkel Aalst Rechteroever!
Werkwinkel Aalst Rechteroever Wanneer je de Aalstenaar de weg vraagt naar de Werkwinkel, stuurt hij je zonder twijfel naar de Hopmarkt. Het vaak vergeten zusje is de Werkwinkel Aalst Rechteroever. De Werkwinkel Aalst Rechteroever is gelegen op het Hoveniersplein, vlakbij de kleurrijke carnavalswerkhallen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Inkomensgerelateerde kinderopvang in de zelfstandige sector
Inkomensgerelateerde kinderopvang In 2009 werd een inkomengerelateerd systeem (IKG) in de zelfstandige kinderopvangsector ingevoerd. Zelfstandige opvanginitiatieven hebben sinsdien de vrije keuze om te werken met een inkomensgerelateerde financiële bijdrage van of een eigen systeem van prijsbepaling. In Groot-Aalst werken reeds heel wat zelfstandigen volgens het IKG-systeem.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Website kinderopvang Zuid-Oost-Vlaanderen: Aalst participeert!
Zoek opvang voor uw kind via de website kinderopvang Ouders die op zoek zijn naar kinderopvang kunnen informatie over het kinderopvangaanbod in onze regio raadplegen via de website www.kinderopvangzov.be. De stad Aalst werkt samen met een aantal andere gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen mee aan de optimalisatie van deze website.

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 Lokale diensten Buurtgerichte Kinderopvang Notendop en Pinnemuts
kinderopvang In 2009 opende de stad met 'De Notendop' haar eerste lokale dienst Buurtgerichte Kinderopvang op Aalst linkeroever. Vorig jaar werd ook op rechteroever een tweede soortgelijke kinderopvangvoorziening opgestart: Pinnemuts. In beide initiatieven staat een professioneel team in voor de opvang van 10 peuters tussen 18 en 36 maanden oud.

 Gratis energiescan van je woning
energiescanner plaatst folie achter radiator Ben je eigenaar of huurder van een woning op het grondgebied Aalst en bedraagt het kadastraal inkomen van de woning maximum 800,- EUR dan kan je inschrijven voor een gratis energiescan.

 Kunstgrasterreinen voor Osbroek en Beukenhof
kunstgras Goed nieuws voor verenigingen die gebruik willen maken van de sportterreinen van het Osbroek en het Beukenhof. In de zomer van 2010, na het volgende voetbalseizoen dus, komen op beide locaties moderne kunstgrasterreinen. De Vlaamse Gemeenschap subsidieert het project.

 200.000,- EUR dankzij erfgoedconvenant
De Vlaamse Regering schenkt de stad tussen 2009 en 2014 jaarlijks een werkingssubsidie van 200.000,- EUR. Daarmee kan de stad de volgende jaren een volwaardig erfgoedbeleid uitbouwen.

 Meer oranje op straat
De Fietserij Binnenkort zal je ze meer en meer zien opduiken in het straatbeeld: de opvallende oranje leenfietsen van De Fietserij. Bedrijven, scholen, verenigingen, toeristen en alle geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de fietsen. De Fietserij kwam tot stand door een ambitieuze samenwerking tussen vzw De Kringwinkel Teleshop, de stad en vzw De Loods.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud Sinds 29 april 2008 geeft de stad een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Je krijgt van de stad 20,- EUR om thuis te composteren
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kon je gft-container al ruilen voor een gratis compostvat. Maar ook wie liever een compostbak heeft, krijgt voortaan van de stad een duwtje in de rug.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Geen tijd of zin voor de strijk?
De Kringwinkel De Kringwinkel Teleshop doet je strijk voor je.

 Vlaanderen betaalt billijke vergoeding kleine evenementen
Billijke vergoeding Goed nieuws dus voor lokale verenigingen en organisatoren van occasionele kleinschalige evenementen, zoals wijkevenementen. Zij moeten voortaan geen billijke vergoeding meer betalen.

 Verkeersouders engageren zich
verkeersouder Willy Moens Veilig verkeer in en rond de school, in Vlaanderen maken al meer dan 670 verkeersouders er werk van. Ook in Aalst zijn reeds een aantal verkeersouders actief. Misschien is dit ook iets voor jou?

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Het fuifloket: InForm4Aalst
Je wilt een fuif organiseren maar je ziet er tegenop om met je aanvragen en documenten van dienst naar dienst te rennen? Dan is er goed nieuws voor jou. Dankzij het fuifloket, InForm4Aalst, gebeurt voortaan alles langs één en dezelfde weg!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?

 Inventaris pluimvee van particulieren
ophokplicht Verdere maatregelen tegen vogelgriep. Inventaris van alle pluimvee, ook van particulieren.

 Leenfietsen voor slachtoffers van fietsdiefstallen
Inwoners van Aalst krijgen de kans om gedurende een beperkte periode een fiets in bruikleen te krijgen wanneer ze het slachtoffer geworden zijn van een fietsdiefstal.

 Edgard Hooghuys ere-burgemeester
De heer Edgard Hooghuys was van 1971 tot 1976 burgemeester van de gemeente Nieuwerkerken en van 1977 tot 1982 schepen van de stad Aalst. Daarvoor verleende de Vlaamse regering hem op 28 juni 2005 de eretitel van het ambt van burgemeester van Nieuwerkerken

© 2014 stad Aalst