home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
foto Thuis in de stad
leefmilieu: afvalarm tuinieren en compost: Hoe maak ik...

Hoe maak ik een compostbak? 

Nu is het menens: “volgende lente start ik met composteren” hoor ik je al zeggen.
Of je dan kiest voor een vat, een bak of een hoop, beste lezer, zal afhangen van de grootte van je tuin. We kiezen nooit voor een put.
Is je tuin niet groter dan 200 m² of 2 are dan is een vat de beste keuze. Zet het in een hoekje, op de blote grond, tussen wat struiken, liefst uit de zon en je kunt starten. Doe eerst wat grof materiaal onderaan en vul dan aan met afval van de tuin, uit de keuken of van fruit.
Is je tuin groter, dan kies je voor een bak. Is je tuin nog groter, dan zet je er bakken bij naargelang de hoeveelheid afval die je tuin en keuken levert.
Ja, een bak … hier zijn we dan … hoe maken we die of kopen we er één?

Drie stadia van afwerking van de elementen: onderaan staat een volledig element, erboven één met drie zijden en daarop zie je hoe je begint met een zijde die je dan vervolledigd tot een vierzijdig element.

Beste vriend, spaar je geld. Met wat kippendraad (mazen van 5 op 10 cm) van 60 cm hoog plooi je een mooie cirkel van ongeveer 1 m diameter. Je kunt hiermee starten. Bij een hogere draad zal de bovenrand te vlug naar binnen plooien en moet je bovendien steeds hoger heffen om de cirkel te vullen.
Een bak is echter steviger. Bij grotere bedrijven vind je wel enkele paletten. Kies vooral gelijke paletten. Dat maakt de constructie gemakkelijker en mooier. Met wat handigheid schroef je 4 paletten aan elkaar. Maar hou er rekening mee dat de voorkant gemakkelijk wegneembaar moet zijn om je composthoop te keren of te ledigen. Met een paar oogvijzen en een stevige ijzeren stang is de voorkant klaar.
Meerdere bakken schroef je aan elkaar, zo spaar je steeds een (tussen)palet uit.

Het pootje van het bovenliggend element past perfect in de uitsparing van het  onderliggend element.

Na verloop van tijd zal je merken dat die paletten niet eeuwig meegaan en al gauw onderaan zwakke plekken vertonen. Het hout wordt er langzaam weggevreten door je duizenden dierlijke compostmeestertjes. En je bent aan vervanging toe! Nu is het moment om wat anders te knutselen.

Even fantaseren: stel je een stapel plastic fruitbakjes voor.
Die passen goed in elkaar, met gepaste insprongen of kleine pootjes staan ze stevig op elkaar. Beeld je nu in dat al die bakjes geen bodem hebben. En nu komt het: in onze gedachten vergroten we die bakjes tot een meter lang en zo’n 80 cm breed. Dat zou een prachtige compostbak kunnen zijn, die we volgens de hoeveelheid en de aanvoer kunnen verhogen met in elkaar passende elementen.

De elementen zijn eenvoudig van elkaar te tillen om de inhoud te keren.

Bekijk de foto’s bij dit artikel. We vervangen het plastic door houten planken … en we gaan aan de slag!
Misschien heb je nog wat planken liggen, liefst allemaal met dezelfde breedte. Of wend je tot een afbraakfirma. In een doe-het-zelfhandel gaat hout vlug wat kosten want je hebt er heel wat nodig !
Elk element bestaat uit 2 lengten en 2 breedten en nog eens hetzelfde daarboven. Aan de binnenzijde bevestig ik ze aan elkaar met een houten balkje (van 4 op 4 cm). Voor de lengte moet je even rekenen. De lengte is de som van 2 x de breedte van een plank + 6 cm.
Bij het bevestigen van dit balkje in de hoek laat ik het 3 cm zakken gemeten vanaf de bovenrand van de plank. Zo maak ik nu een rechthoek. Nu bevestig ik de tweede rechthoek er onder zodat tussen de eerste en de tweede plank telkens een spatie (voor de verluchting) van 3 cm is. Wanneer deze klus klaar is merk je dat je balkje zo’n 6 cm te voorschijn komt onder de onderste plank. Dat zal dan het pootje zijn dat op zijn beurt 3 cm in het lagere systeem schuift en bijgevolg zorgt voor een spatie van 3 cm. Dat herhaal je zo voor de 4 hoeken. Het resultaat is een element bestaande uit 2 x 4 planken en 4 steunbalkjes in de 4 hoeken. Zo maak je 4 elementen die netjes op elkaar passen.
Maak de lengten niet langer dan 110 cm en de breedten niet langer dan 90 cm. En voor de breedte van de planken kies je tussen 10 à 12 cm. Anders worden de elementen te zwaar om op te tillen bij het keren of ledigen.

Twee afgewerkte bakken, van 4 elementen, waarin onze kleine compostmeestertjes volop aan het zwoegen zijn.

Wanneer de constructie klaar is, maak ik met een rasp de onderkantjes van de steunbalkjes wat schuin, ze passen dan gemakkelijker in elkaar.
Wat zijn daar de voordelen van? Met wat ruimte (enkele m²) is het gebruik heel gemakkelijk.
Je stapelt de elementen op elkaar naargelang de aanvoer van tuinafval. Ga maar tot maximaal 4 elementen hoog.
Plaats het onderste element op 4 gelijke stenen, de onderkanten van de pootjes zuigen immers gemakkelijk vocht op!
Wanneer je bak vol is, moet je hem eens keren? Neem dan het bovenste element weg en plaats het naast je bak. Het grof, nog niet verteerd gedeelte van je composterend materiaal, wat bovenaan ligt dus, gooi je nu in dat element naast de beginbak en komt dus onderaan te liggen. Vul nu maar verder, steeds neem je een element weg en plaats je het op het element naast de beginbak tot je de compost van je eerste bak bereikt.
Het onderste element – dat het meest natte materiaal bevatte – komt nu bovenaan te staan en kan weer uitdrogen want je bak is niet meer boordevol !

Heb je nu echt meer tuinafval, dan maak je een tweede bak. NEEM WEL DEZELFDE AFMETINGEN
Bij mij staan er 3 gelijke bakken naast elkaar, aangenaam en gemakkelijk om mee te werken..
Is daar onderhoud aan? Ja, een beetje!
Telkens een element vrijkomt of verplaatst wordt, maak ik van de gelegenheid gebruik om het in te strijken met gebruikte frituurolie uit de keuken. Dat heeft heel wat voordelen. Ik recycleer afvalolie. Het beschermt mijn compostbak aan binnen- en buitenzijde tegen vocht en verhoogt zo de levensduur van het hout. En het volgende vertel ik er graag bij al is het nog lang niet bewezen. Wanneer jij een frituur passeert en je snuift die heerlijke geur op, stijgt dan plots je eetlust, niet? Wel, de duizenden beestjes in je composthoop zullen steeds honger hebben en gretig je tuinafval met die heerlijk frietgeur opeten om je uiteindelijk compost te bezorgen.

En nu aan het werk, beste tuinman.
Moest je toch in de knoei raken en kop noch staart aan je compostbak krijgen, mag je steeds naar mijn bakken komen kijken, na een telefoontje op 053 21 57 43.

Willy Keymeulen
compostmeester

te contacteren dienstLeefmilieu
Werf 9, 9300 Aalst zoek deze straat op het stadsplan
tel. 053 77 93 00
leefmilieu@aalst.be


 naar hoofdartikel dit artikel afdrukken

 laatst gewijzigd op woensdag 25 januari 2006