home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
A-loket . Openingsuren administratief centrum . Contact    
foto Thuis in de stad




Nieuws

 Infosessies mobiliteitsplan
aalstontknoopt Stad Aalst is volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw mobiliteitsplan en stelt de belangrijkste speerpunten hiervan graag aan u voor vanaf zaterdag 18 maart 2017. Met de reizende informatietentoonstelling 'De ontknoping' wordt halt gehouden in Aalst-centrum en in een aantal deelgemeentes.

 #GeefMe1Minuut
Jongerencampagne tegen racisme In maart 2017 lanceert Unia een jongerencampagne tegen racisme. Televisie, vluchtige sociale media en nieuwsberichten kleuren onze blik. Betrap je jezelf er ook op dat je mensen beoordeelt op een eerste indruk? Word jij soms zelf in een hokje geduwd? Gebruik de hashtag #GeefMe1Minuut om je eigen verhaal te vertellen! Laat van je horen, want niemand hoort in een hokje thuis. Wereldwijd is 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme, maar in hokjes denken doen we elke dag.

 Cambio verhuist tijdelijk tijdens Carnaval
Cambio Tijdens de driedaagse van Aalst Carnaval worden alle Cambio autodeelwagens in Aalst centraal aangeboden op 1 standplaats in de Treinstraat. Zo kan je ook tijdens de festiviteiten blijven gebruikmaken van Cambio autodelen in de stad.

 Voorleesmomenten voor 3 tot 12-jarigen
Bibliotheek: gratis voorleesmomenten Studenten lager onderwijs van Odisee Hogeschool vertellen mooie verhalen in de hoofdbibliotheek (Molenstraat) en in filiaal Terlinden. Nadien volgt nog een leuke activiteit.

 Vacature Projectleider juridisch advies en bestuursondersteuning
vacature Stad Aalst is op zoek naar een Projectleider juridisch advies en bestuursondersteuning.

 Winnaars klaswedstrijd Carnaval 2017
Aalst Carnaval De winnaars van de klaswedstrijd rond Carnaval zijn gekend! Aan de klassen werd gevraagd een videoclip te maken op een bestaand carnavalnummer. Zes winnaars werden uitgekozen. Zij mogen op dag van het kind helemaal gratis naar de winterfoor!

 Cinema breidt uit
Cinema Goed nieuws voor de Aalsterse jeugd! Jeugdcultuurzaal Cinema breidt uit. Nog in april dit jaar starten de verbouwingswerken en sluit Cinema de deuren voor een tijdje. De capaciteit van de zaal wordt groter, sanitair en toog worden vernieuwd en er komt een extra verdiep voor repetitieboxen en een backstageruimte voor artiesten. De heropening van de zaal is gepland begin 2018

 Vacature: unieke opportuniteit voor een IT-manager!
vacature Heb jij zin om de dienst ICT van de stad Aalst aan te sturen en mee vorm te geven aan het informaticabeleid?

 Vacature directeur Academie voor Beeldende Kunsten - deeltijds onderwijs
vacature De dienst Onderwijs zoekt een directeur voor de Academie voor Beeldende Kunsten - deeltijds onderwijs.

 Openbare verkoop van stadseigendom, Binnenstraat-Ajuinenstraat in Aalst
stadslogo De stad organiseert een openbare verkoop van de projectgrond bestaande uit 4 loten bouwgrond in de verkaveling Binnenstraat-Ajuinenstraat in Aalst. Deze verkoop vindt plaats in de refter op de eerste verdieping van het administratief centrum (Werf 9, Aalst) op donderdag 16 maart 2017 om 14 uur.

 Maart: Jeugdboekenmaand in de bib!
Jeugdboekenmaand 2017 De hele maand maart staan jeugdboeken in de kijker. Met veel workshops, een speelgoedruilbeurs,

 Nieuwe straatnamen in Aalst
stad aalst De straten van de nieuwe verkaveling aan de Immerzeeldreef en het nieuwe stadsplein aan de site Pupillen kregen een naam.

 Watertorenwijk wordt geprikkeld
watertoren Stad Aalst lanceert een tweede prikkelproject. Na Rechteroever is het nu beurt aan de Watertorenwijk. Stad Aalst wil er vooral leegstand en onbewoonbaarheid tegengaan en ook de openbare omgeving opkrikken.

 Dagen Zonder Vlees
DVZ Van 1 maart t.e.m. 15 april loopt de campagne Dagen Zonder Vlees (DZV). DZV is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. Maar er liggen nog meer uitdagingen klaar...

 Op zoektocht met Zjangsken
Pin Zjangsken Net als vorig jaar kunnen jongeren deelnemen aan een informerende en sensibiliserende zoektocht via de app van Zjangsken. Binnen deze zoektocht wordt er stilgestaan bij verschillende thema's als de alcoholwetgeving, wildplassen, gehoorschade. Bij het bereiken van het eindpunt krijgen de deelnemers een leuk en carnavalesk gadget.

 Vier weken ernstige hinder door werken ring Aalst
ovonde Op maandag 13 februari start een nieuwe fase in de werken op de ring van Aalst (R41). Op het kruispunt van de Gentsesteenweg met de Boudewijnlaan start de aannemer met de tunnelwerken. Hierdoor maakt het kruispunt met verkeerslichten plaats voor een ovonde (lange rotonde). Alle verkeersbewegingen op de ovonde blijven mogelijk, behalve de beweging van de ovonde naar de Gentsesteenweg richting centrum. Farys start namelijk met ingrijpende werken aan de drinkwaterleiding in de Gentsesteenweg. Verkeer richting het centrum van Aalst moet gedurende vier weken omrijden. Het agentschap verwacht zeer ernstige hinder in de ruime omgeving van de werfzone en roept op om zo veel mogelijk gebruik te maken van alternatieve vervoersmodi en de randparkings.

 Wordt Aalst de overheidsorganisatie van het jaar?
stadslogo De stad Aalst is genomineerd voor de prijs 'Overheidsorganisatie van het Jaar'. Deze prestigieuze award is een organisatie van EY, in samenwerking met De Tijd/L'Echo en BNP Paribas Fortis.

 Nutsleidingswerken in de Rooms-Hofstraat
werken Vanaf augustus 2017 start de Stad Aalst met riolerings- en wegeniswerken in de Keppestraat, Korte Keppestraat en Rooms-Hofstraat in Erembodegem. Volgende week donderdag, 9 februari 2017, zal hiervoor al gestart worden met de voorbereidende nutsleidingswerken in de Rooms-Hofstraat, in het deel tussen de Erembodegemstraat en de Kaardeveldweg. Doorgaand verkeer blijft mogelijk tijdens de werken. Aansluitend op deze werken worden begin maart ook de nieuwe nutsleidingen aangelegd in de Rooms-Hofstraat tussen de Kaardeveldweg en de Keppestraat. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen deze werken afgerond zijn eind maart 2017. De nutsleidingswerken op het kruispunt van de Rooms-Hofstraat en de Keppestraat zelf zullen in een latere fase uitgevoerd worden.

 Parkeerverbod tijdens komst Winterfoor
verboden parkeren Vanaf maandag 6 februari installeren de eerste foorkramen zich op de parking Keizershallen. Vanaf dat moment is de parking niet meer toegankelijk. Later kun je ook tijdelijk niet meer parkeren in de Eendrachtstraat, op het Esplanadeplein en op de Houtmarkt.

 Leerlingen Vrije Beeldende Kunst aan de slag met bewoners Mouterij
Academie voor Beeldende Kunsten Het nieuwe jaar is op creatieve wijze ingezet in de Nieuwbeekstraat in Aalst. De afgelopen weken werkten de leerlingen van 5 Vrije Beeldende Kunsten er samen met bewoners van RVT De Mouterij in het atelier Vrije Grafiek. De resultaten zijn te bezichtingen in de Mouterij vanaf dinsdag 21 februari.

 Nieuwe editieCHIPKAdee
CHIPKAdee Neem de agenda van je kinderen er maar bij, want de nieuwe editie van CHIPKAdee is er. Dit magazine bundelt alle activiteiten voor kinderen in Aalst van februari tot augustus 2017. En ze zullen zich niet vervelen, want het aanbod is gigantisch.

 Nieuwe editie RETRO
RETRO De tweede editie van RETRO is er. Dit magazine bundelt alle activiteiten voor 55-plussers in Aalst van februari tot augustus 2017.

 'Aalst, stad met zicht op zorg' valt in de prijzen
zorgproeftuinen Studio Dott valt in de prijzen met het begeleidingstraject 'Aalst, stad met zicht op zorg'. De winnaars van de prestigieuze 'Henry Van de Velde design award' werden gisteren bekend gemaakt en daar is Aalst dus onrechtstreeks één van. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Flanders District of Creativity van de Vlaamse Overheid.

 Een hele zomer lang spelen op het speelplein? Dat kan!
 Ook in de zomervakantie opent Speelplein Aalst zijn deuren. Op verschillende locaties in Groot-Aalst kunnen kinderen zich uitleven en een fantastische vakantie beleven.

 Leef je uit op 't speelplein in de paasvakantie
 In de paasvakantie staan de animatoren van 't Speelplein Aalst opnieuw paraat om de Aalsterse kinderen van 3 tot 12 jaar een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

 Doorsteek carnavalswerkhallen met Bleekveld afgesloten
hallen De voorbereidingen voor carnaval 2017 zijn volop aan de gang. Dit zorgt voor een verhoogde activiteit in en rond de carnavalswerkhallen. Om de veiligheid te garanderen wordt daarom net als vorig jaar de doorsteek op de grens van het terrein van de carnavalswerkhallen met het Bleekveld afgesloten.

 Jouw klanten als VIP naar de Ronde van Vlaanderen?
Beleef een onvergetelijke editie van de Ronde Op zondag 2 april 2017 dendert het wielerpeloton van de Ronde van Vlaanderen door Aalst. Geniet met je klanten van de Ronde in de Aalsterse VIP-loge in Oudenaarde!

 Denderstraat gedeeltelijk éénrichting vanaf 30 januari
wegeniswerken Van maandag 30 januari tot en met vrijdag 24 februari wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd vanuit de Zeshoek richting Zwarte Hoekbrug. Wie de omgekeerde richting uit moet, moet tijdelijk omrijden. De pendelparking blijft bereikbaar vanuit beide richtingen.

 Win een zitje op het Ros Balatum
Ros Balatum Ook dit jaar gaat de Stad op zoek naar 4 moedige Aalsterse kinderen die de carnavalsstoet willen meemaken vanop het Ros Balatum. Op zaterdag 11 februari kunnen alle Aalsterse kinderen van 9 tot 13 jaar deelnemen aan de wedstrijd 'de 4 heemskinderen'.

 Strooidiensten klaar voor volgende winterprik
ijs De komende dagen wordt er opnieuw algemene nachtvorst verwacht, met gevaarlijke wegen tot gevolg. De strooidiensten van de stad staan paraat om de wegen sneeuwvrij te maken en de gladheid te bestrijden.

 Speel buiten en win... een ijskar!
Buitenspeeldag Maak van jouw straat een speelstraat tijdens buitenspeeldag en win een ijskar voor heel de straat.

 Nieuw reglement sinds 1 januari 2017: nu ook met gezelschapsspellen
Reglement stedelijke bibliotheek Sinds 1 januari 2017 heeft de Stedelijke bibliotheek enkele nieuwigheden voor de bibliotheekbezoeker in petto. Zo kun je nu ook gezelschapsspellen ontlenen. Ook de speciale openingsuren voor studenten staan nu duidelijk in het reglement vermeld.

 Leerkrachten gezocht!
onderwijs De dienst Onderwijs zoekt dringend kleuteronderwijzers en lagere onderwijzers voor het vervullen van vervangingsopdrachten in het stedelijk basisonderwijs Aalst. Meer info via tel. 053 72 37 50 of via onderwijs@aalst.be.

 Stad Aalst ondersteunt 2 nieuwe projecten in de strijd tegen kinderarmoede
kinderarmoede Eerder dit jaar lanceerde de Stad Aalst een projectoproep om externe partners te ondersteunen in de strijd tegen kinderarmoede. In navolging hiervan keurde de gemeenteraad op 20 december 2016 twee projecten goed die elk 30 000 EUR ondersteuning krijgen voor een periode van twee jaar. Voor het project 'IONA Moeder en Kind' slaat de Stad de handen in mekaar met het Centrum voor Basiseducatie Zuid-Oost-Vlaanderen vzw. Het project 'Over de Drempel' zal in samenwerking gebeuren met het VCLB Aalst.

 Renovatiewerken in Kattestraat vanaf augustus 2017
Kattestraat De stad Aalst zal vanaf augustus 2017 starten met de renovatie van de Kattestraat. Het huidige wegdek doet reeds een twintigtal jaar dienst en is toe aan vernieuwing. Eandis zal gelijktijdig de nodige nutsleidingswerken uitvoeren, zodat de straat tegen Kerst 2017 in een volledig nieuw jasje zit. Deze renovatiewerken geven de Kattestraat nog een extra boost nadat enkele nieuwe winkels er onlangs al hun intrek namen.

 Vanaf nu inschrijven voor 'Beleven in de bib - voorjaar 2017'
Beleven in de bib voorjaar 2017 Schrijf online in voor de evenementen van de Stedelijke bibliotheek vanaf dinsdag 20 december 2016, 10 uur.

 Nieuw! Sportgids
Sportgids Aalstenaars hebben vanaf nu geen enkel excuus meer om niet te sporten. Na de opening van het nieuwe sportcentrum Schotte brengt de stad een Sportgids uit, met een praktisch overzicht van alle sportinfrastructuur, het volledige sportaanbod en een handige lijst van alle sportclubs.

 Stad Aalst subsidieert aankoop AED of AED-kast
AED Stad Aalst zet sterk in op hartveiligheid. Aalsterse verenigingen of organisaties kunnen subsidies aanvragen bij de stad als ze een AED-toestel of AED-kast aankopen.

 Extra centen voor Immerzeel+
Immerzeel Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans heeft een subsidie van maar liefst 4 865 000 EUR toegekend aan het stadsvernieuwingsdossier Immerzeel+. Het gebied van 59 hectare in de stadsrand van Aalst biedt plaats aan meer dan 600 nieuwe woningen. Centraal komt een groot landschapspark van 17 ha met woonplaten aan de rand.

 Maskerade. Het masker in de grafische kunst
Maskerade Van 4 tot 25 februari 2017 wordt in het museum het kunstevenement 'Maskerade - Het masker in de fantastische kunst' gerealiseerd. Het evenement omvat de publicatie van een kunstboek en een tentoonstelling.

 Aanpassingen verkeerscirculatie Bergweg/N41/Doorsteeklaan in Hofstade
AWV Op het kruispunt van de N41 met de Doorsteeklaan en Bergweg in Hofstade gebeuren regelmatig ongevallen. Dit kruispunt veiliger maken is een prioriteit voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De eerste stappen naar een veiligere N41 zijn het dichten van de middenberm, een snelheidsbeperking van 70 km per uur en eenrichtingsverkeer invoeren in een deel van de Bergweg. Dit gebeurt binnenkort door AWV.

 Vraag je gratis brochure 'Beleven in de bib - voorjaar 2017'
Beleven in de bib - voorjaar 2017 Vraag online je brochure met alle workshop, lezingen, film- en theatervoorstellingen van de bib. Een aanbod voor iedereen van 3 tot 99 jaar.

 Tijdelijk éénrichtingsverkeer Tragel
wegenwerken Vanaf 29 november tot 12 december geldt er tijdelijk éénrichtingsverkeer in de Tragel. Deze verkeersmaatregel komt er door nutsleidingswerken langs de Tragel, de Spinnerstraat, de Dendermondse steenweg en de Denderstraat.

 Kunstwerk Dwarsligger wordt ontmoetingsplek op Dender
Dwarsligger Vanaf april 2017 is Aalst opnieuw een kunstwerk rijker. Geen sculptuur om enkel naar te kijken, maar wel een fameuze constructie óp de Dender om over te wandelen, samen te komen, bijzondere plekjes langs de Dender te ontdekken en Aalst op een andere manier te bekijken. Met de Dwarsligger krijgt Aalst er een ontmoetingsplek bij. Het kunstwerk kan immers op verschillende locaties aanmeren langs de oever én kan tijdens evenementen echt gaan dwars liggen op de Dender.

 Toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor senioren
lokaal toewijzingsreglement 65+ Het lokaal toewijsreglement voor 65+ (sociale huisvesting) werd goedgekeurd. De stad wil hiermee minder kapitaalkrachtige 65+'ers helpen een aangepaste huurwoning te vinden.

 Infosessie 'SOS, mijn kind op de fiets!'
SOS Op maandag 7 november 2016 organiseert de stad Aalst een infosessie voor ouders van kinderen uit het basis- en het kleuteronderwijs. Tijdens deze sessie krijgen ouders de nodige tips mee om veilig samen met hun kind naar school te stappen of te fietsen. De sessie vindt plaats om 19 uur in Cultuurcentrum De Werf, Studio -1 (Molenstraat 51 te Aalst).

 NMBS sloopt stationsgebouw Erembodegem
NMBS NMBS begint vanaf maandag 24 oktober met de sloop van het vroegere stationsgebouw van Erembodegem. Tegen najaar 2017 zal de stopplaats volledig vernieuwd zijn.

 Asfalteringswerken in de Meuleschettestraat en Hoezestraat
wegeniswerken Op 17 en 18 oktober 2016 starten in de Meuleschettestraat en de Hoezestraat asfalteringswerken.

 En de naam van ons nieuwe gebouw is ... UTOPIA
logo Utopia Ontdek de geschiedenis van het nieuwe Utopia in Aalst. En natuurlijk kan je de bouw volgen op allerlei manieren.

 Stad Aalst lanceert onthaalfilm voor anderstalige nieuwkomers en niet-Belgen
onthaalfilm nieuwe Aalstenaars De nieuwe onthaalfilm 'Nieuwe Vlamingen, nieuwe Aalstenaars' geeft een beeld over onze stad op diverse vlakken, van bezienswaardigheden tot veiligheid. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat nieuwe Aalstenaars onze stad leren kennen, maar ook het inburgeringsaanbod in de kijker te zetten.

 Maandelijkse zitdag Agentschap Innoveren en Ondernemen
agentschap ondernemen Maandelijks is er bij de stad een zitdag van het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

 Nieuwe reglementen zorgen voor een vlottere dienstverlening
stad Aalst Vanaf 1 september 2016 gelden nieuwe reglementen voor het huren van stadszalen, het lenen van stadsmateriaal en voor dossiers 'met medewerking van de stad'. De wijziging van de reglementen maken een vlottere aanvraag en snellere afhandeling mogelijk. Zowel de reglementen als de praktische infobrochures zijn te vinden op de website van Stad Aalst.

 Stad en OCMW helpen je verder bij het aanvragen van de schooltoelage
Naar school gaan kost geld. Studeren ook. Daarom helpt de Vlaamse overheid via schooltoelagen en studietoelagen deze kosten te dragen. Een aanvraag invullen om een schooltoelage te verkrijgen kan best ingewikkeld zijn. Wie hierbij hulp nodig heeft kan terecht bij de Stad Aalst en OCMW Aalst.

 Bereikbaarheid filiaal Terlinden
filiaal Terlinden Momenteel zijn er grote werken aan de ring van Aalst (R41) in de buurt van filiaal Terlinden. Ontdek hier hoe je dit filiaal het best kunt bereiken.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum 2016-2017
trefcentrum inschrijvingen Vanaf maandag 22 augustus 2016 starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 Fiets mee met de Fairtrade fietstocht
Fairtrade fietstocht Op 31 juli 2016 organiseert de trekkersgroep FairTradeGemeente Aalst een ontspannende fietstocht langs kleinschalige duurzame initiatieven in de Faluintjesgemeenten. Met de fietstocht worden eerlijke handel en korte keteninitiatieven in de kijker geplaatst.

 Ben je leerkracht? Vraag naar de schoolbrochure van de bib
Brichure Samen scholen bib Ontdek het educatieve aanbod voor scholen in de nieuwe brochure van de bib. Gratis verkrijgbaar in de bibliotheek of online raadpleegbaar.

 Omwonenden krijgen uitleg over plannen nieuwbouw Academie voor podiumkunsten en bibliotheek
bewonersvergadering De buurtbewoners kregen als eerste buren een uitgebreide uitleg over de komende werkzaamheden. Augustus starten de afbraakwerken, in september volgt nog een infomoment voor alle burgers.

 Uitleen materialen evenementen voortaan in Stedelijke Werkhuizen
verhuis DAV Dienstverlening Aalsters verenigingsleven (DAV) heet nu Uitleen Aalst en is voortaan te vinden in de Stedelijke Werkhuizen in de Bergemeersenstraat 145 in Aalst. Burgers en verenigingen kunnen daarmee terecht op één adres voor uitleen van alle materialen die ze nodig hebben voor de organisatie van een evenement.

 Stad Aalst vernieuwt subsidies cultuur, jeugd en sport
subsidies Sinds begin 2016 kent het Aalsterse cultuur-, jeugd- en sportbeleid heel wat veranderingen. Zowel de Vlaamse overheid als de lokale verenigingen vuren nieuwe vragen af. De Stad Aalst stemt de dienstverlening hierop af.

 Nieuw fietspad in de Roland Monteynestraat (Gijzegem)
fiets Om de overgang naar de bebouwde kom in Gijzegem te accentueren wordt in de Roland Monteynestraat een verkeersgeleider geplaatst in het midden van de weg. Ook het fietspad wordt in functie hiervan een stuk opgeschoven. De afgravingswerken aan het fietspad zijn reeds uitgevoerd en de oude verlichtingspalen zijn verplaatst. De beton en klinkers worden afhankelijk van de weersomstandigheden deze week gelegd. In de loop van volgende week is het nieuwe fietspad toegankelijk.

 Aalst zet in op hartveiligheid met AED's
aed Aalst is toonaangevend op vlak van hartveiligheid en zet hier sterk op in. Stad Aalst organiseerde op 24 juni 2016 een grootschalige praktijkgerichte opleiding rond reanimatie en het gebruik van de automatische externe defibrillator (AED). Tijdens het najaar van 2016 kunnen alle Aalstenaars zo'n gratis opleiding volgen. De stad investeert ook in de aankoop van 41 extra AED's en in extra opleidingen. Verenigingen die zelf een AED-toestel aankopen kunnen hiervoor een subsidie krijgen.

 Werken ring Aalst: nieuwe fase met omleiding voor vrachtverkeer
R41 Op 27 juni startte een nieuwe fase in de ingrijpende werken aan de ring van Aalst. Door een goed uitgekiende werfplanning blijft autoverkeer op de ring in beide richtingen mogelijk over één rijstrook. Vrachtverkeer richting het viaduct en de Industriezone Noord rijdt om. Over de Boudewijnlaan is er een tijdelijke voetgangersbrug aangelegd.

 Aalst wijken in cijfers (ed. 2016)
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is de publicatie 'Aalst - wijken in cijfers'. De eerste editie verscheen in 2013, en kreeg een update in 2016 met frisse cijfers over de buurten (de statistische sectoren) en 15 stadswijken van Aalst.

 De nieuwe hoofdbibliotheek en Academie voor Podiumkunsten: de eerste beelden
bib en academie Ontdek hier de eerste beelden van het nieuwe gebouw voor de Stedelijke hoofdbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten.

 Duurzame en kwaliteitsvolle herinrichting bedrijventerrein DenderNoord
DenderNoord De Stad Aalst wil in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen het openbaar domein van DenderNoord (Lion D'Or, Wijngaardveld, Tragel, Hofstade, Gilbos) opwaarderen om dit verouderde bedrijventerrein te revitaliseren. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan een aantal uitdagingen inzake verkeersstructuur, gevaarlijke kruispunten, ontsluiting, parkeren, beeldkwaliteit, groenvoorzieningen en wateroverslag.

 Campagne 'Belang van bomen'
campagnebeeld Niets is belangrijker dan zuivere lucht, water en bodem. Dat weet wel iedereen, maar de link met bomen in de directe omgeving wordt zelden gelegd. Daarom startte Stad Aalst een grootscheepse campagne om het belang van bomen te onderstrepen. Tientallen bomen werden alvast uitgerust met ludieke, rake slogans.

 Extra openingsuren voor studenten in de bib
student in bib Tijdens de examenperiodes mei-juni en december-januari opent de hoofdbibliotheek op weekdagen reeds om 9 uur om studenten de kans te geven extra vroeg samen te kunnen studeren.

 Tijdschriften ontlenen in de bib
de Bib Vanaf nu kun je in de hoofdbibliotheek ook tijdschriften ontlenen.

 Lokaal Beleidsplan Kinderarmoedebestrijding Aalst
stadslogo Op 12 april 2016 keurde de gemeenteraad het lokaal beleidsplan kinderarmoedebestrijding goed. Dit 'kinderarmoedeplan' is een belangrijke stap vooruit en zet de toon voor het kinderarmoedebestrijdingsbeleid voor de komende jaren.

 Gezocht: vrijwilligers voor 'Bibliotheek aan huis'
Stedelijke bibliotheek Aalst Wil je mensen uit je buurt helpen aan materialen van de Stedelijke bibliotheek? Contacteer ons om te helpen als vrijwilliger.

 Bibliotheek@huis: laat je boeken thuis brengen
Logo Stedelijke  bibliotheek Voor wie zich niet kan verplaatsen naar de bibliotheek, is dit misschien de oplossing. Laat boeken en andere materialen bij je leveren door een van onze vrijwilligers.

 Bereikbaarheidsinfo Aalst station tijdens werken
werken pendelparking Tijdens de werken is het aantal parkeerplaatsen op de pendelparking van het station gehalveerd. Dit kan enige verkeershinder veroorzaken. Het Spoorlijncomité (TreinTramBus) lijstte enkele alternatieven op om ons station vlotter te bereiken.

 Natuurwandelingen: kalender 2017
wandelingen 2016 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes Aalsterse natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 Kant-en-klare voorleesrugzakjes in de bib
Voorlezen Geniet je ook van de stralende gezichtjes van je (klein)kinderen als je een verhaaltje voorleest? Probeer dan nu de nieuwe voorleesrugzakjes!

 Tribunekaarten Statieplein uitverkocht
Tribune Alle kaarten voor de tribune aan het Statieplein zijn de deur uit. Enkel voor rolstoelgebruikers zijn er nog tickets te koop.

 Project stationsomgeving Aalst: ingrijpende werken tussen spoor en Dender
pendelparking In het voorjaar van 2016 gingen grote infrastructuurwerken van start in de stationsbuurt. De zone pendelparking wordt volledig heringericht en er komt een extra doorgang/toegang onder de sporen.

 Klimaatactieplan Stad Aalst
Aalst wil 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van haar inwoners. Het afgelopen jaar werd samen met lokale stakeholders volop gewerkt aan een klimaatactieplan. Het plan werd ingediend en goedgekeurd op Europees niveau. Je kunt het hier downloaden.

 GAS-reglement
GAS-reglement Aalst wil een aangename stad zijn voor bewoners en bezoekers. De stad zet dan ook hard in op het voorkomen van onder andere zwerfvuil, wildplassen en vandalisme. In de praktijk blijkt dat sensibiliseren niet voldoende is. Daarom kan de stad een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen aan wie de regels niet respecteert.

 Werken ring Aalst (R41)
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, startten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken duren ongeveer 3 jaar. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Unia Aalst: meldpunt tegen alle vormen van discriminatie
Unia Alle vormen van discriminatie kun je melden bij Unia Aalst via het meldingsformulier, per mail (aalst@unia.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Premiebon voor sterilisatie van katten
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 Fiets kwijt?
Fiets kwijt? Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro)
officiële mededeling Elke legislatuur stelt de gemeenteraad een Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro) samen. Op 25 juni 2013 werd de huidige samenstelling beslist en bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 Minder telefoonboeken bij het oud papier
telefoonboek Een praktische tip voor een enorme papierbesparing.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden
stadsarchief Je kunt de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzoeken. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken.

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.