home-pagina
Grote Markt 3 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300     
foto Thuis in de stad

Tekst onleesbaar?


Nieuws

 Voeding en dierenwelzijn in bezet Aalst. De archeologie van de Eerste Wereldoorlog
Collectie Stadsarchief Gent Bij archeologisch onderzoek van de Eerste Wereldoorlog denkt men meestal aan de opgraving van loopgraven, munitie en andere resten van de vroegere oorlogslinies. Maar ook verder weg van het front kan de archeologie helpen om een beter beeld te krijgen van het dagelijks leven in oorlogstijd... Lezing door Anton Ervynck, in samenwerking met VVAK, op donderdag 7 mei.

 Boterhammen in het museum, work@fairtrade
Boterhammen in het museum Boterhammen in het museum op donderdag 7 mei!

 Erfgoeddag in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst
Elsa en Lisa Het museum zet zijn deuren open op erfgoeddag! Een hele dag zijn er tal van activiteiten voor volwassenen en kinderen.

 Week van de amateurkunsten (WAK)
Van zaterdag 25 april 2015 tot zondag 3 mei 2015 organiseert de deelraad Vrije Tijd in samenwerking met de stad Aalst, het Lokaal Dienstencentrum de Maretak en Kunstencentrum Tragel de week van de amateurkunsten (WAK).

 Wijziging openingsuren dienst Bevolking
stadslogo De dienst Bevolking is gesloten op zaterdag 2 mei en open op zaterdag 9 mei, van 9.45 tot 11.45 uur.

 Gezocht: vzw's met sociaal-innoverende projecten
Thuis in de stad logo Vlaams minister Liesbeth Homans reikt subsidies uit aan vzw's die sociaal-innovatieve praktijken bedenken voor gezinnen met jonge kinderen in armoede. Uit de ingediende projecten wordt een selectie gemaakt. De subsidies bedragen minstens 7 500 en maximum 30 000 EUR. De projectaanvragen moeten vóór 29 mei binnen.

 Enquête Aalst klimaatneutraal
Aalst-aan-zee? De Stad Aalst roept haar inwoners op om de enquête Aalst klimaatneutraal in te vullen. Zo kun je meewerken aan een klimaatneutrale toekomst.

 Vacature afdelingschef Sociale zaken
vacature Het OCMW zoekt een afdelingschef Sociale zaken.

 Opwaardering Dender
logo stad Aalst Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV is volop bezig met de voorbereiding van de opwaardering van de Dender tussen Dendermonde en Aalst. In de nabije toekomst wordt de Dender beter bevaarbaar voor grotere binnenvaartschepen. Er staan verschillende grote werkzaamheden op het programma, waaronder de vernieuwing van de sluis en stuw in Denderbelle. Onlangs is het voorontwerp afgerond; het onderzoek naar de milieueffecten is volop bezig.

 Groepsaankoop elektrische fietsen
groepsaankoop affiche De Stad Aalst organiseert met de vzw BEA een groepsaankoop van elektrische fietsen. Wie zo'n fiets wenst kan zich online inschrijven.

 Daguitstap senioren op donderdag 18 juni 2015
Ieper Last post Op donderdag 18 juni 2015 kunnen de Aalsterse senioren deelnemen aan een daguitstap. Deze keer gaat het richting Ieper.

 Stad zoekt een bouw- en bewonersgroep voor samenwoonproject op Hertshage
AIPA De Stad Aalst en AGSA zoeken naar een groep 50-plussers die samen willen bouwen én wonen op een stuk grond gelegen aan de Hertshage. Interesse? Kom dan naar de infoavond op 16 april of de infobeurs op 25 april.

 Tussen gemeenschap en geweld, Aalst in de Groote Oorlog
copyright Stadsarchief Gent De tentoonstelling die nu reeds loopt in 't Gasthuys - Stedelijk Museum wordt verlengd tot 3 april 2016. Zo krijgt iedereen zeker de kans de tentoonstelling rond WO I te ontdekken.

 Legkippen... wees er als de kippen bij
kippen Heel wat keukenrestjes die anders naar je gft-container of compostplek moeten, worden door kippen omgezet in eitjes. Een pure win-win voor jou en het milieu. Als je hen een goede thuis wilt geven, biedt de stad je aan halve prijs 2 tot 3 legklare hennen aan.

 Uniek project slaat brug tussen onderwijs en ondernemerschap
Wie is het meest gebeten om te ondernemen? Met workshops IT voor meisjes, ideecafés en de Ondernemersaward slaan de Aalsterse hogescholen de handen in elkaar met de stad om studenten het vertrouwen te geven in een ondernemende toekomst.

 Opendeur Academie in de Pupillen op zaterdag 30 mei
ABK Sinds de bouwwerken aan haar hoofdgebouw is een gedeelte van de Academie voor Beeldende Kunsten verhuisd naar de Pupillengebouwen aan de Graanmarkt. Naast de jaarlijkse opendeurdag in de gebouwen van de Academie zelf op 9 mei, kun je op zaterdag 30 mei ook deze site verkennen.

 Opendeurdag Academie voor Beeldende Kunsten
ABK, Capucienenlaan 8, 9300 AALST Op zaterdag 9 mei 2015 zet de Academie voor Beeldende Kunsten de deuren open met een interactieve infodag van 9 tot 17 uur.

 Project-mer 'Opwaardering Dender tussen Dendermonde en Aalst'
stadslogo De procedure tot opmaak van een project-milieueffectenrapport (project-MER) voor de opwaardering van de Dender tussen Dendermonde en Aalst wordt opgestart. De kennisgevingsnota kun je momenteel inkijken.

 Geen cd's meer in filialen Terlinden en Erembodegem
de bib Wegens dalende uitleencijfers kun je in filiaal Erembodegem geen cd's meer ontlenen en ook in filiaal Terlinden verdwijnen de cd's vanaf 4 mei. De bib investeert nog steeds in muziek, maar centraliseert de collectie in de hoofdbibliotheek. Daar vind je een van de grootste muzikale uitleencollecties van Oost-Vlaanderen!

 Workshop: Reizen boeken via internet
Reizen boeken via internet In het kader van de Digitale Week organiseert de bib een workshop 'Reizen boeken via internet' op maandagvoormiddag 20 april 2015.

 Hoe energiefit ben jij?
logo stad Aalst Op dinsdag 28 april april vindt om 19.30 uur in ontmoetingshuis De Brug een energiefitsessie plaats. Eandis en verschillende energiespecialisten geven je in anderhalf uur tijd een hele reeks verrassende energietips.

 Vakantieopvang voor kleuters vanaf zomer 2015
Deze zomer organiseert de Stad Aalst opnieuw kleutervakantieopvang. Deze opvang is er voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar, die in Aalst naar school gaan of waarvan minstens één van de ouders in Aalst woont of werkt. De opvang gebeurt door gediplomeerd personeel. Er zijn dagelijks gevarieerde activiteiten. Ook jouw kleuter is van harte welkom! Online inschrijven is mogelijk vanaf 7 april.

 Opendeur Stedelijk Trefcentrum
opendeur trefcentrum Het Stedelijk Trefcentrum, Drie Sleutelsstraat 49-53 te Aalst zet de deuren open op vrijdag 24 en 25 april 2015 telkens van 14 tot 17 uur.

 Meldpunt Discriminatie heeft een nieuwe stek gevonden!
Meldpunt Discriminatie Voortaan kun je alle vormen van discriminatie melden bij het Meldpunt Discriminatie in het stadhuis via het meldingsformulier, per mail (meldpunt.discriminatie@aalst.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Stad Aalst, VOKA en ondernemers creëren zorgstad
logo stad Aalst Op 10 maart is de aftrap gegeven van 'Aalst, een stad met zicht op zorg'. De stad werkt hiervoor samen met VOKA, bedrijven, zorginstellingen en designers. Missie: Aalst nog scherper op de kaart zetten als zorgstad in Vlaanderen en Europa.

 Babbelonië
logo Babbelonië In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen elke donderdag (behalve tijdens schoolvakanties) samen om Nederlands te praten en samen activiteiten te ondernemen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij een ochtend,- een namiddag,- of een avondgroep. Deelnemen aan Babbelonië is gratis.

 Seniorenconcert 'Ladies of the Fifties'
concert ladies of the fifties Op donderdag 21 mei 2015 kun je het concert 'Ladies of the Fifties' bijwonen in het cultuurcentrum De Werf.

 Toneelplezier en carnavalspret in De Werf
http://www.ccdewerf.be/image/0-0/p19b6tu04r7k91766mc85sv99m1.jpg Niks leuker dan dingen zelf te doen, nietwaar? Twee cursussen voor handige harry's en creatieve klussers!

 Proefopstelling Moorselbaan
Moorselbaan Van maart tot augustus 2015 loopt in de Moorselbaan een proefopstelling. Die proef moet het éénrichtingsverkeer staduitwaarts uittesten. Op basis van de bevindingen over de proefopstelling kan de stad in juni een gefundeerde beslissing nemen over het in te voeren verkeersregime in de Moorselbaan.

 Concessie cafetaria carnavalswerkhallen
Logo stad Aalst Stad Aalst schrijft een concessie uit voor de cafetaria van de carnavalswerkhallen aan de Hoge Vesten. Dé kans voor een creatief horecabeest met een hart voor Aalst Carnaval om hier een bloeiende zaak uit te bouwen. De concessie loopt tot 30 juni 2024.

 Tijdelijk éénrichtingsverkeer in Moorselbaan
Moorselbaan Nog tot augustus geldt er éénrichtingsverkeer in de Moorselbaan. Met de wagen kun je nog enkel stad uitwaarts, met de fiets blijf je de Moorselbaan in beide richtingen gebruiken. De eigenlijke heraanleg start pas in augustus, maar in de loop van volgende maand zijn er wel al werken aan de nutsleidingen gepland.

 Seniorenactiviteiten 2015
Logo stad Aalst De stad organiseert het hele jaar door activiteiten voor de Aalsterse senioren. Een infonamiddag, een filmvoorstelling, een stadswandeling, een concert. Het is maar een greep uit het aanbod.

 Cirk! 2015 - Blokkeer alvast je agenda op 21, 22 en 23 augustus
vlammelina Vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus zijn de Aalsterse straten en pleinen opnieuw de speeltuin van de artiesten van Cirk! De organisatie werkt volop aan de programmatie en probeert de strafste nationale en internationale acts te strikken.

 Premies voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven
kinderopvang De Stad Aalst kent jaarlijks een locatiepremie toe aan onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven die werkzaam zijn in Groot-Aalst. Onthaalouders die aangesloten zijn bij de stedelijke dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje' ontvangen bovendien een anciënniteitsbonus na een bepaald aantal jaren activiteit.

 Kalender infomomenten opvoeden in Groot-Aalst - editie voorjaar 2015
Vormingskalender In Groot-Aalst bieden tal van organisaties regelmatig infomomenten over opvoedingsthema's aan. Om dit aanbod in onze regio op een overzichtelijke manier bekend te maken, wordt drie keer per jaar een gezamenlijke vormingskalender verspreid.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Alfaklassen blaast 10 kaarsjes uit!
alfaleerkrachten In de voorbije jaren zijn er in Aalst verschillende initiatieven ontwikkeld om leerlingen te ondersteunen in hun kennis van het Nederlands. Alfaklassen is één van de pioniersprojecten en viert dit schooljaar zijn 10de verjaardag!

 Vacature bestuurssecretaris Sociale economie
vacature De Stad Aalst zoekt een bestuurssecretaris Sociale economie

 Aalst viert 2000ste geboorte van 2014
Skye Paeleman is 2000ste baby Op 23 december werd Skye Paeleman geboren, het eerste kindje van Levi Paeleman en Saskia Luckx.

 Werken ring Aalst (R41) starten ten vroegste midden 2015
Ring R41 Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst in 2015 met ingrijpende werken. AWV en de stad Aalst hadden de intentie om de werken te starten begin 2015. De complexe aanbestedingsprocedure loopt echter langer dan voorzien. Hierdoor zullen de werken niet starten voor de zomer van 2015. De heraanleg zal ongeveer 3 jaar duren.

 Natuurwandeling: kalender 2015
wandelingen 2015 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 CO in jouw huis? Doe de test!
Gezond Binnen In België worden elk jaar ongeveer 1.300 mensen het slachtoffer van een koolstofmonoxide of CO-vergiftiging. CO is een giftig gas dat je niet ruikt, proeft, ziet of voelt. Het ontstaat bij een slechte verbranding als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is of als het toestel niet goed wordt onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij toestellen die werken met een vlam zoals een verwarmingstoestel op gas, kolen, mazout en petroleum.

 Project-MER Ontwikkeling Regionaal Bedrijventerrein Siezegemkouter Aalst - bekendmaking en terinzagelegging van het kennisgevingsdossier
Siesegem De procedure tot opmaak van een project-milieueffectrapport (project-MER) voor de ontwikkeling van regionaal bedrijventerrein Siezegemkouter wordt opgestart. Het kennisgevingsdossier kun je momenteel inkijken.

 Werk mee aan het zwerfkattenbeleid
De stad is op zoek naar vrijwilligers die, als partners in het zwerfkattenbeleid van de stad, willen en kunnen meehelpen bij het voederen van de erkende kattenkolonies. Geïnteresseerd? Schrijf je in voor de infoavond op 15 december.

 Premiebon voor sterilisatie van katten vanaf 1 januari 2015
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren. Vanaf 1 januari 2015 krijg je steun via een premiebon.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 CINEMA opent deuren op de Hopmarkt
Cinema De vroegere Hopzaal is omgetoverd tot CINEMA, een ontmoetingscentrum/fuifzaal voor jongeren in het stadscentrum. Deze stadsfuifzaal biedt jongeren een stek voor klassefuiven, liveconcerten en andere feestjes.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Briljanten bruiloft Meert - De Wever
briljanten bruiloft Meert - De Wever Op 10 augustus vierden Roger Meert en Joanna De Wever hun briljanten huwelijksverjaardag. Zij huwden op 30 april 1949 voor burgemeester August 'T Kint te Hekelgem.

 Leesclub seizoen 2014-2015
Biblogo Lees je graag een boek en hou je ervan om dit met anderen te delen? Dan is de Leesclub van de bibliotheek misschien iets voor jou. Op woensdag 20 augustus start het nieuwe seizoen en dat is de ideale gelegenheid om kennis te maken.

 Gouden bruiloft De Wetter - Wailly
gouden bruiloft De Wetter - Wailly Op zondag 29 juni vierden Frans De Wetter en Clementine Wailly hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Gouden bruiloft Corthals - Roelandt
gouden bruiloft Corthals - Roelandt Op zondag 29 juni 2014 vierden Hugo Corthals en Marieke Roelandt hun gouden huwelijksverjaardag. Zij huwden op 4 juli 1964 voor schepen Lucien Van Sinay te Aalst.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Windturbines op bedrijventerrein Erembodegem
windturbine De provincie wil in Oost-Vlaanderen 6 windparken aanleggen, in de buurt van de autosnelweg E40. Eén van die windparken komt in Aalst, op het bedrijventerrein van Erembodegem. Momenteel loopt het openbaar onderzoek. Dit betekent dat je als burger nog tot 23 juni 2014 de tijd krijgt om de plannen in te kijken en bezwaren of opmerkingen in te dienen.

 Met Belgerinkel naar de Winkel
Met Belgerinkel naar de Winkel Wie tussen 25 april en 30 mei voor de fiets kiest om boodschappen te doen, maakt dankzij de actie 'Belgerinkel naar de Winkel' kans op een mooie fietsprijs.

 Topdag Aalst op zaterdag 2 mei
Topdag Aalst De Topdag is dit jaar Schots geruit! Traditionele Schotse melodieën zorgen voor een verrassende en onvergetelijke namiddag.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Fiets registreren
fiets Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek 'Aalst - wijken in cijfers 2013'.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Gemeenteraadscommissie Veiligheid, Geïntegreerd drugsbeleid
gemeenteraadscommissie Op dinsdag 21 april 2015 vindt om 19 uur de gemeenteraadscommissie Veiligheid, Geïntegreerd drugsbeleid plaats in de briefingzaal van het politiehuis (Beekveldstraat, 2de verdieping).

 Nieuwe openingsuren dienst Financiën - sectie Belastingen
dienst Financien Vanaf 1 juni 2013 gelden er nieuwe openingsuren voor de dienst Financiën – sectie Belastingen. Het loket is open op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag van 8.30 tot 11.30 uur, woensdagavond van 17 tot 18.30 uur en vrijdagvoormiddag van 8.30 tot 12 uur.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Je kind inschrijven in een school in Aalst - schooljaar 2015-2016
school Sinds 2013 zijn er nieuwe regels om je kind in te schrijven in een school. Voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs zijn er in Aalst gezamenlijke afspraken om je kind in te schrijven voor het schooljaar 2015-2016.

 ‘Ne goeien band me Zjangsken’
Dienst preventie goeien band me Zjangsken Een hip polsbandje zonder de dure prijs van een festival te betalen? Het kan! Jongeren die zich engageren om op een toffe manier te genieten van hun (eerste) Carnaval kunnen er eentje afhalen bij de dienst Preventie van de stad.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto's voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Wandeltocht voor senioren op dinsdag 28 april 2015
seniorenwandeling Op dinsdag 28 april 2015 organiseert de stad opnieuw een seniorenwandeling.

 Betalende interventies van de brandweer
om een wespennest te verdelgen betaal je nu 30,- EUR Dat de brandweer altijd paraat staat, dat weet het kleinste kind. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij andere incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten, of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Vanaf nu zal de brandweer voor sommige interventies ook de rekening opsturen. Niet prettig, wel nodig…

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 Nieuw reglement tijdelijke bewegwijzering
nieuw reglement ijdelijke bewegwijzering Alle wegen leiden naar Rome, maar als organisator van een evenement wil je toch vooral dat je bezoekers op de juiste plek terechtkomen. De stad heeft een reglement goedgekeurd waardoor je de plaats van je activiteit kunt aanduiden met tijdelijke bewegwijzering.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Twee speel-o-theken fusioneren in Aalst
speel-o-theek De stedelijke dienst voor Onthaalouders ‘Kind met een kroontje’ en de Vierdewereldgroep ‘Mensen voor Mensen’ vzw werken samen in de Aalsterse speel-o-theek ‘Het Speelpaleis’. De samenwerking werd in de zomer van 2011 opgestart.

 Project 'partnergweld'
logo politie De Lokale Politie Aalst wil partnergeweld in de stad indijken en ‘slaat’ daarom de handen in elkaar met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAWRA), het parket, het Justitiehuis en de provincie Oost-Vlaanderen.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Instapdatum kleuters op 20 april 2015
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 20 april 2015 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata(datum) voor het schooljaar 2014/2015 zijn: 18 mei 2015.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 200.000,- EUR dankzij erfgoedconvenant
De Vlaamse Regering schenkt de stad tussen 2009 en 2014 jaarlijks een werkingssubsidie van 200.000,- EUR. Daarmee kan de stad de volgende jaren een volwaardig erfgoedbeleid uitbouwen.

 Meer oranje op straat
De Fietserij Binnenkort zal je ze meer en meer zien opduiken in het straatbeeld: de opvallende oranje leenfietsen van De Fietserij. Bedrijven, scholen, verenigingen, toeristen en alle geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de fietsen. De Fietserij kwam tot stand door een ambitieuze samenwerking tussen vzw De Kringwinkel Teleshop, de stad en vzw De Loods.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud Sinds 29 april 2008 geeft de stad een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Gratis compostvat in ruil voor gft-container
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kunt je gft-container ruilen voor een gratis compostvat. Ook voor een compostbak geeft de stad een duwtje in de rug: in ruil voor je gft-container legt de stad 20,- EUR bij voor je compostbak.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?

 Leenfietsen voor slachtoffers van fietsdiefstallen
Inwoners van Aalst krijgen de kans om gedurende een beperkte periode een fiets in bruikleen te krijgen wanneer ze het slachtoffer geworden zijn van een fietsdiefstal.