home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
foto Thuis in de stad
Nieuws

 Besluit van stadssecretaris betreft ontvangst van te betekenen stukken
bekendmaking Alle briefwisseling en betekeningen in de periode vanaf zaterdag 6 februari 2016 tot en met woensdag 10 februari 2016 zullen bedeeld worden bij het onthaal van de Lokale Politie te 9300 Aalst, Beekveldstraat 29, met delegatie voor ontvangst en aftekenen.

 Dansnamiddag voor senioren op woensdag 2 maart
dansnamiddag voor senioren Op woensdag 2 maart om 14 uur is er een dansnamiddag voor senioren. Deze namiddag vindt plaats in zaal 'De Kring', Dokter De Moorstraat 104 te Aalst. Wil je er bij zijn? Schrijf je dan in voor 29 februari.

 Werken stuwsluis Dender
Waterwegen Zeekanaal NV Waterwegen en Zeekanaal NV is begonnen met de aanleg van de nieuwe stuwsluis op de Dender. Hierdoor is het jaagpad (tijdelijk) onderbroken. Voor info, vragen en opmerkingen kun je terecht op www.dender.be/gemeente/aalst.

 Natuurwandelingen: kalender 2016
wandelingen 2016 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 Vacature rekrutering- en selectiedeskundige
vacature De administratief deskundige is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van het rekruterings- en selectiebeleid.

 Werken aan pendelparking station vanaf half februari
Aalst stationsomgeving Vanaf midden februari starten bij het station Aalst de eerste werken voor de ontwikkeling van de site pendelpark en de bouw van de nieuwe reizigersonderdoorgang. Deze werken zijn het sluitstuk van de vernieuwing van de Aalsterse stationsomgeving. De werken zullen klaar zijn tegen voorjaar 2018. Op donderdag 18 februari vindt in het administratief centrum een infomarkt plaats over de werken.

 Vacature vrachtwagenbestuurder/vakman team Groenonderhoud
vacature Stad Aalst zoekt een vrachtwagenchauffeur/vakman voor het team Groenonderhoud. In het bezit zijn van een rijbewijs C is een vereiste.

 Winnaars filmpjeswedstrijd 'Dag van het Kind' bekend
winnaars Dag van het Kind De wedstrijd 'Dag van het Kind' waarbij klassen een gratis dag op de Winterfoor mogen beleven, werd dit jaar in een digitaal jasje gestoken. Klassen kregen de opdracht op een creatieve manier een filmpje te maken rond het thema 'Hoe beleven jullie Aalst Carnaval'.

 Prikkelarme dag op Winterfoor 2016
Dag van het Kind Op donderdag 4 februari 2016 tijdens de Dag van het Kind is de foor prikkelarm. Het geluid van de attracties wordt begrensd, felle lichten worden gedimd en de microfoons worden enkel gebruikt om de start van een attractie aan te kondigen.

 Hinder door werken aan kruispunt Siesegemlaan/Gentsesteenweg
wegenwerken Op maandag 1 februari, na de ochtendspits, start watermaatschappij Farys met nutswerken onder het kruispunt van de Siesegemlaan en de Gentsesteenweg (N9). Door deze werken gaat het aantal voorsorteerstroken tijdelijk van vier naar twee. Alle verkeersbewegingen blijven mogelijk, maar de opstelruimte wordt dus beperkter.

 CHIPKAdee - dé kindergids
CHIPKAdee februari De tweede editie van de kindergids CHIPKAdee bundelt alle activiteiten voor kleuters, kinderen en jongeren in Aalst van februari tot augustus 2016. In deze editie staan zowel de stadsactiviteiten als de activiteiten van externe organisaties opgelijst.

 Groepsaankoop sanering stookolietanks
Stad Aalst SOLVA en de Stad Aalst organiseren een groepsaankoop voor de sanering van buitengebruik gestelde stookolietanks bij particulieren.

 Muziekgala voor senioren op dinsdag 8 maart
muziekgala Wieze Op dinsdag 8 maart, om 13.30 uur, presenteert N'Joy een geweldig muziekgala voor jongeren van 50-plus. De dienst Senioren van de stad wil je de mogelijkheid bieden om aan dit evenement deel te nemen. Dit muziekgala vindt plaats in de Oktoberhallen in Wieze.

 Carnavalsapp voor jongeren: 'Op gangsken me Zjangsken'
affiche Elk jaar werkt de dienst Samenleving en integrale veiligheid samen met een aantal partners een preventiecampagne uit n.a.v. Carnaval. In de aanloop naar Carnaval 2016 lanceert de stad een app voor jongeren met een opdrachtenparcours. Uitgangspunt is dat Carnaval vieren moet kunnen, maar dan wel op een veilige, verantwoorde én plezante manier.

 Ken jij de blu-rayfilms al?
De bib Ontdek in de bibliotheek het grote gamma aan kwaliteitsvolle blu-ray films.

 Stad Aalst zoekt partner voor uitbating gemeenschapscentrum Dendergalm
Stad Aalst Dendergalm, het nieuwe gemeenschapscentrum in Gijzegem, biedt kansen aan een (horeca)partner voor het uitbouwen van een unieke trekpleister. Kom meer te weten tijdens een bezoek op 20 januari of 2 maart om 18 uur in het domein aan de Meirbeekstraat.

 STEM academie zoekt jonge speurneuzen
microscoop Hoe kunnen wetenschap, techniek en wiskunde slim gebruikt worden om problemen op te lossen? Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen het ontdekken in de Odifiks-club, in Campus Dirk Martens (Kwalestraat 154 in Nieuwerkerken).

 Betaal met de kaart in het administratief centrum
betaalterminal Betaalkaarten zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Daarom zorgt de Stad Aalst ervoor dat je aan elke balie in het administratief centrum elektronisch kunt betalen.

 Carnaval 2016: verkoop tribunekaarten Statieplein
Tribune Op zondag 7 februari 2016 trekt de 88ste carnavalsstoet terug door de straten van Aalst. Wil je een zitje op de tribune aan het station, dan kun je vanaf dinsdag 5 januari 2016 om 10 uur bij De Werf terecht. In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er geen tribune meer op het Keizersplein.

 Fruitbomen- en bessenstruikactie Stad Aalst
fruit Doe mee met de fruitboom- en bessenstruikactie van de Stad Aalst en geef je tuin met deze streekeigen soorten een natuurfacelift voor vogels, bijen en vlinders. Zelf geniet je uiteraard ook volop van de bloesems en het fruit. De stad wil je hiertoe aanmoedigen door het voor jou extra voordelig te maken. Door een samenaankoop kunnen we een betere prijs bedingen. Bovendien zal de stad zelf de helft van je aankoopkosten dragen.

 Workshop: kinderboeken illustreren
Bib - workshop kinderboeken illustreren De magie van het kinderboek start bij de illustraties. Wil je graag leren illustreren? Schrijf je dan in voor deze workshop op zaterdag 27 februari 2016.

 Jeugdboekenweekfeest: Weg van de stad (Jeugdboekenweek)
Bib - jeugdboekenweekfeest Op zaterdag 5 maart 2016 zet de bibliotheek de Jeugdboekenweek feestelijk in. Dit willen je kinderen niet missen!

 Lezing: in gesprek met kunstenaar Charlotte Lybeer
Bib - In gesprek met Charlotte Lybeer Wil je weten wat kunstenaar Charlotte Lybeer inspireert en motiveert? Kom dan dinsdag 16 februari naar de bibliotheek van Aalst. De avond wordt afgesloten met een rondleiding in Netwerk.

 Aalst is 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen'
Europese vlag Sinds gisterenavond mag de Stad Aalst zich twee jaar lang 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen' noemen. De Stad Aalst ontvangt daarbij van de provincie Oost-Vlaanderen een geldprijs ter waarde van 5 000 EUR om te besteden aan acties of initiatieven rond Europa.

 Activiteiten in de bib - najaar 2015
Activiteiten in de bib Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod aan activiteiten, aangeboden door de bib. Van voorlees- en knutselworkshops voor de allerkleinsten tot introductiesessies rond nieuwe media, er is voor elk wat wils.

 Leesclub: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan - Milan Kundera
De bib : leesclub De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera. Een heuse klassieker en dit jaar het onderwerp van de eerste bijeenkomst van de leesclub in 2016. Kom er gezellig bij op maandag 15 februari!

 Tijdelijk in collectie: American comics
De Bib In de hoofdbib vind je nog tot eind april 2016 een uitzonderlijke collectie American comics.

 Nieuw aanbod van Farys: 'Reni', regenwaterpakketten op maat
Farys Reni is een nieuwe dienstverlening van FARYS (de nieuwe operator van TMVW), met een aanbod van kant-en-klare regenwaterpakketten op maat, die aan alle hedendaagse eisen voldoen.

 Aanpassing tarieven sportinfrastructuur
zwemles Op 1 januari 2016 veranderen de tarieven voor de Aalsterse sportinfrastructuur.

 Kunst in een telefoonhokje
Viel het je al op dat de laatste telefooncellen de voorbije maanden uit het straatbeeld zijn verdwenen? Voor wie heimwee heeft naar deze telefoonhokjes heeft kunstenares Silke De Bolle een kunstige oplossing gevonden. Vrijdag 4 december om 19 uur wordt de telefooncel officieel ingehuldigd.

 Ingrijpende werken tussen spoor en Dender
pendelparking In het voorjaar van 2016 gaan grote infrastructuurwerken van start in de stationsbuurt. De zone pendelparking wordt volledig heringericht en er komt een extra doorgang/toegang onder de sporen. Omwonenden en reizigers met vragen over het stationsproject Aalst kunnen terecht op tel. 053 77 93 00 of via mail: info@aalst.be.

 Instapdatum kleuters op 1 februari 2016
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 1 februari 2016 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata(datum) voor het schooljaar 2015/2016 zijn: 15 februari 2016, 11 april 2016 & 9 mei 2016.

 Klimaatactieplan Stad Aalst
Aalst wil 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van haar inwoners. Het afgelopen jaar werd samen met lokale stakeholders volop gewerkt aan een klimaatactieplan. Het plan werd ingediend en goedgekeurd op Europees niveau. Je kunt het hier downloaden.

 Start opnames VTM-serie in Aalst
De Geboden Aalst wordt het decor voor een 13-delige dramaserie met Marie Vinck en Dirk Van Dijck in de hoofdrol. De serie krijgt de werktitel 'De Geboden' en is een productie van Menuet en VTM in samenwerking met de stad Aalst.

 Help gladheid bestrijden
gladheid Koning Winter staat voor de deur en dan durven de wegen er al eens spiegelglad bij liggen. Tijdens de wintermaanden staat een heel team stadsmedewerkers dag en nacht paraat om het Aalsterse wegdek te strooien. Ook jij kunt je steentje bijdragen door sneeuw te ruimen en te strooien in je eigen omgeving.

 GAS-reglement
GAS-reglement Aalst wil een aangename stad zijn voor bewoners en bezoekers. De stad zet dan ook hard in op het voorkomen van onder andere zwerfvuil, wildplassen en vandalisme. In de praktijk blijkt dat sensibiliseren niet voldoende is. Daarom kan de stad vanaf 1 december een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen aan wie de regels niet respecteert.

 Figuranten gezocht voor nieuwe fictiereeks 'De geboden'
vtm Begin november starten in Aalst de opnames van De Geboden, de nieuwe fictiereeks van het productiehuis Menuet (Code 37, The Broken Circle Breakdown) in opdracht van VTM. Het productiehuis is op zoek naar figuranten en hoopt dat heel wat mensen uit Aalst zich kandidaat stellen.

 Aalstenaar welkom in Nieuw Administratief centrum vanaf 18 januari 2016
nieuw administratief centrum Vanaf maandag 18 januari 2016 kan de Aalstenaar terecht in het nieuw administratief centrum aan het Werfplein. De burger wordt er op een klantvriendelijke en efficiënte manier geholpen via een vooruitstrevend baliesysteem.

 Red een leven met een AED
AED Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel kan door burgers gebruikt worden om levens te redden. De stad wil een inventaris maken van alle AED's op Aalsters grondgebied.

 Leesclub: seizoen 2015-2016
Bibliotheek: leesgroep Lees en discussieer gezellig mee!

 Themadag geestelijke gezondheid
themadag geestelijke gezondheid Op maandag 12 oktober vindt een themadag over geestelijke gezondheid plaats in LDC de Maretak, Albrechtlaan 119a, Aalst. Deelname is gratis.

 Samenwerking gemeenschappelijk leerlingenvervoer stedelijke en vrije basisschool Meldert
busvervoer meldert De stedelijke en de vrije basisschool Meldert hadden tot vorig schooljaar elk een eigen bus om leerlingen 's morgens naar school te voeren en na schooltijd terug naar huis te brengen. Nu slaan beide scholen de handen in elkaar om dit leerlingenvervoer gemeenschappelijk te organiseren.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum
cursusaanbod stedelijk Trefcentrum Vanaf maandag 24 augustus starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 Sportcentrum Schotte
inkom Schotte Sporten op Schotte vanaf november 2016? Geef nu reeds jouw voorkeur door!

 Diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips
diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips Op zondag 17 mei vierden Jozef de Sadeleer en Maria Philips hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst
diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst Op zaterdag 16 mei vierden Edgard Verleysen en Leona Verhulst hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Eerste Belgische project op VeleHanden afgewerkt na 7 weken!
Aalsterse dienstplichtigen. Militieregisters Aalst en Meldert, 1845-1918, online raadpleegbaar dankzij het crowdsourcing project VeleHanden.

 Werken ring Aalst (R41) starten op 24 augustus
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken zullen ongeveer 3 jaar duren. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Project-mer 'Opwaardering Dender tussen Dendermonde en Aalst'
stadslogo De procedure tot opmaak van een project-milieueffectenrapport (project-MER) voor de opwaardering van de Dender tussen Dendermonde en Aalst wordt opgestart. De kennisgevingsnota kun je momenteel inkijken.

 Vakantieopvang voor kleuters tijdens schooljaar 2015-2016
Dit schooljaar organiseert de Stad Aalst opnieuw kleutervakantieopvang tijdens de schoolvakanties. Deze opvang is er voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar, die in Aalst naar school gaan of waarvan minstens één van de ouders in Aalst woont of werkt. De opvang gebeurt door gediplomeerd personeel. Er zijn dagelijks gevarieerde activiteiten. Ook jouw kleuter is van harte welkom!

 Meldpunt Discriminatie heeft een nieuwe stek gevonden!
Meldpunt Discriminatie Voortaan kun je alle vormen van discriminatie melden bij het Meldpunt Discriminatie in het stadhuis via het meldingsformulier, per mail (meldpunt.discriminatie@aalst.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Babbelonië
logo Babbelonië In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen elke donderdag (behalve tijdens schoolvakanties) samen om Nederlands te praten en samen activiteiten te ondernemen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij een ochtend,- een namiddag,- of een avondgroep. Voor mensen die werken is er ook op zaterdag een babbelgroep.

 Taalbubbels zoekt vrijwilligers
logo Taalbubbels Taalbubbels is een speels taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die in Aalst wonen of in Aalst naar school gaan. Het taalproject biedt ondersteuning aan anderstalige leerlingen die tijdens de grote vakantie in hun thuissituatie weinig of geen Nederlands spreken en horen.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Preventieve carnvalsactie 'Zjangsken'
Zjangsken 2015 Elk jaar werkt de dienst Samenleving en integrale veiligheid samen met een aantal partners een preventiecampagne uit n.a.v. Carnaval. Dit is tijdens Carnaval 2015 niet anders. Dit jaar wordt er gekozen voor het gekende polsbandje en een affichewedstrijd voor de scholen.

 Werk mee aan het zwerfkattenbeleid
De stad is op zoek naar vrijwilligers die, als partners in het zwerfkattenbeleid van de stad, willen en kunnen meehelpen bij het voederen van de erkende kattenkolonies. Geïnteresseerd? Schrijf je in voor de infoavond op 15 december.

 Premiebon voor sterilisatie van katten vanaf 1 januari 2015
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren. Vanaf 1 januari 2015 krijg je steun via een premiebon.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 CINEMA opent deuren op de Hopmarkt
Cinema De vroegere Hopzaal is omgetoverd tot CINEMA, een ontmoetingscentrum/fuifzaal voor jongeren in het stadscentrum. Deze stadsfuifzaal biedt jongeren een stek voor klassefuiven, liveconcerten en andere feestjes.

 Fiets kwijt?
Fiets kwijt? Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Fiets registreren
fiets Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek 'Aalst - wijken in cijfers 2013'.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Je kind inschrijven in een school in Aalst - schooljaar 2016-2017
school Sinds enkele jaren zijn er specifieke regels om je kind in te schrijven in een school. Voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs zijn er in Aalst gezamenlijke afspraken om je kind in te schrijven.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto's voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Speel-o-theek 'Het Speelpaleis'
speel-o-theek De werking van een speel-o-theek is vergelijkbaar met die van een bibliotheek, maar dan met speelgoed. Het aanbod bestaat uit ongeveer 2 800 stuks.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud De stad geeft een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Gratis compostvat in ruil voor gft-container
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kunt je gft-container ruilen voor een gratis compostvat. Ook voor een compostbak geeft de stad een duwtje in de rug: in ruil voor je gft-container legt de stad 20,- EUR bij voor je compostbak.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?