home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
A-loket . Openingsuren administratief centrum . Contact    
foto Thuis in de stad
Nieuws

 Oudejaar met De Lijn
De Lijn - Oudejaar Dankzij De Lijn raak je tijdens oudejaarsnacht veilig en gratis* naar de beste feestjes. Er zijn verschillende feestbussen van De Lijn Oost-Vlaanderen.

 Werken ring Aalst: nieuwe verkeerssituatie Boudewijnlaan vanaf 9 december
Ring Aalst Het Agentschap Wegen en Verkeer meldt dat op 9 december 2016, nog voor de ochtendspits, de verkeerssituatie op de Boudewijnlaan (R41) ter hoogte van het kruispunt met de Gentsesteenweg (N9) verandert.

 Afsluiting Bergweg van N41 in Hofstade
AWV Op het kruispunt van de N41 met de Doorsteeklaan en Bergweg in Hofstade gebeuren regelmatig ongevallen. Dit kruispunt veiliger maken is een prioriteit voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De eerste stap naar een veiligere N41 is het afsluiten van de Bergweg aan de N41 en het dichten van de middenberm. Dit gebeurt door AWV op 9 december.

 December en januari: studenten welkom vanaf 9 uur
Studeren in de bib Studenten zijn in december en januari welkom vanaf 9 uur in de hoofdbibliotheek (enkel op weekdagen).

 Vacature mediaconsulent
vacature Cultuurcentrum De Werf zoekt een creatieve consulent/marketeer met een interesse in technologie en affiniteit met cultuur.

 Tijdelijk éénrichtingsverkeer Tragel
wegenwerken Vanaf 29 november tot 12 december geldt er tijdelijk éénrichtingsverkeer in de Tragel. Deze verkeersmaatregel komt er door nutsleidingswerken langs de Tragel, de Spinnerstraat, de Dendermondse steenweg en de Denderstraat.

 Sportgala met verkiezing sportlaureaten
verkiezing sportlaureaat Op vrijdag 16 december huldigt Aalst opnieuw zijn meest verdienstelijke sporters van het afgelopen jaar met een aantrekkelijk Sportgala in De Werf. Voor het eerst wordt ook een 'Lifetime Achievement Award' uitgereikt.

 Vacature preventieadviseur niv. 1 / verantwoordelijke technieken
vacature De hulpverleningszone Zuid-Oost zoekt een veelzijdige preventieadviseur niv. 1 / verantwoordelijke technieken.

 Studeren in een MoNUment
stedelijk museum Studeren in een oase van rust? Dat kan. 't Gasthuys - Stedelijk Museum gooit van 6 december tot 8 januari zijn deuren open voor studenten.

 Kaartenverkoop Verkiezing Prins Carnaval 2017
verkiezing Prins Carnaval 4 kandidaten strijden om de titel van Prins Carnaval. Wil je hen live aan het werk zien in de Florahallen op 21 januari en er je stem uitbrengen? Koop dan vanaf zaterdag 26 november je ticket bij één van de kandidaten Prins Carnaval.

 Kunstwerk Dwarsligger wordt ontmoetingsplek op Dender
Dwarsligger Vanaf april 2017 is Aalst opnieuw een kunstwerk rijker. Geen sculptuur om enkel naar te kijken, maar wel een fameuze constructie óp de Dender om over te wandelen, samen te komen, bijzondere plekjes langs de Dender te ontdekken en Aalst op een andere manier te bekijken. Met de Dwarsligger krijgt Aalst er een ontmoetingsplek bij. Het kunstwerk kan immers op verschillende locaties aanmeren langs de oever én kan tijdens evenementen echt gaan dwars liggen op de Dender.

 Huis van het Kind Aalst open voor publiek
Huis van het Kind Aalst Vanaf 21 november 2016 opent Huis van het Kind Aalst zijn deuren voor het grote publiek. Met alle vragen over je gezin kan je voortaan terecht in de gerenoveerde rechtervleugel van het stadhuis op de Grote Markt.

 Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderen
Logo Wereldlichtjesdag Wereldlichtjesdag in Aalst vindt plaats op zondag 11 december, van 18.30 tot 19.30 uur op de Grote Markt.

 Kaartenverkoop Verkiezing Prins Carnaval 2017
verkiezing prins carnaval 4 kandidaten strijden om de titel van Prins Carnaval. Wil je hen live aan het werk zien op 21 januari, en je stem uitbrengen? Koop dan je ticket via één van de kandidaten. De eerder geplande ticketverkoop via Cultuurcentrum De Werf zal niet plaatsvinden. De nieuwe datum wordt nog gecommuniceerd.

 Toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor senioren
lokaal toewijzingsreglement 65+ Het lokaal toewijsreglement voor 65+ (sociale huisvesting) werd goedgekeurd. De stad wil hiermee minder kapitaalkrachtige 65+'ers helpen een aangepaste huurwoning te vinden.

 Perron '16 op 17 en 18 december
Onder de naam 'Perron '16' wordt het Statieplein tijdens het weekend van 17 en 18 december omgetoverd tot een gezellige ambachtenmarkt met tal van authentieke producten.

 Duimelot in de bres voor Music for Life
music for life In het kader van de inzamelactie 'Music for Life' van Studio Brussel organiseert kinderdagverblijf Duimelot een soepverkoop op 4 vrijdagen. De opbrengst gaat naar het therapeutisch kinderdagverblijf 'Het Veer? uit Sint-Niklaas.

 Heropbouw carnavalshallen start op 7 november
werkhallen Op maandagochtend 7 november start de aannemer met de heropbouw van carnavalshallen 1 en 10 op de Hoge Vesten. De werken moeten afgerond zijn tegen de kerstvakantie. Tijdens de werken zal er geen doorgaand autoverkeer worden toegelaten rond de hallen.

 Infosessie 'SOS, mijn kind op de fiets!'
SOS Op maandag 7 november 2016 organiseert de stad Aalst een infosessie voor ouders van kinderen uit het basis- en het kleuteronderwijs. Tijdens deze sessie krijgen ouders de nodige tips mee om veilig samen met hun kind naar school te stappen of te fietsen. De sessie vindt plaats om 19 uur in Cultuurcentrum De Werf, Studio -1 (Molenstraat 51 te Aalst).

 NMBS sloopt stationsgebouw Erembodegem
NMBS NMBS begint vanaf maandag 24 oktober met de sloop van het vroegere stationsgebouw van Erembodegem. Tegen najaar 2017 zal de stopplaats volledig vernieuwd zijn.

 Digitale workshops in november en december
digitale workshops Ontdek onze nieuwste workshops over digitale media, apps en andere toepassingen. Online inschrijven is mogelijk.

 Tentoonstelling Utopia in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst
Museum Ontdek gratis de tentoonstelling 'Utopia en andere utopieën' in het Stedelijk Museum Aalst, nog tot zondag 11 december.

 Asfalteringswerken in de Meuleschettestraat en Hoezestraat
wegeniswerken Op 17 en 18 oktober 2016 starten in de Meuleschettestraat en de Hoezestraat asfalteringswerken.

 Utopia en andere utopieën
Utopia In 't Gasthuys - Stedelijk Museum loopt vanaf 15 oktober de tentoonstelling 'Utopia en andere utopieën'. Dit naar aanleiding van de 500ste verjaardag van het verschijnen van 'Utopia' van Thomas More, gedrukt door Dirk Martens te Leuven.

 En de naam van ons nieuwe gebouw is ... UTOPIA
logo Utopia Ontdek de geschiedenis van het nieuwe Utopia in Aalst. En natuurlijk kan je de bouw volgen op allerlei manieren.

 Stad Aalst lanceert onthaalfilm voor anderstalige nieuwkomers en niet-Belgen
onthaalfilm nieuwe Aalstenaars De nieuwe onthaalfilm 'Nieuwe Vlamingen, nieuwe Aalstenaars' geeft een beeld over onze stad op diverse vlakken, van bezienswaardigheden tot veiligheid. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat nieuwe Aalstenaars onze stad leren kennen, maar ook het inburgeringsaanbod in de kijker te zetten.

 Maandelijkse zitdag Agentschap Innoveren en Ondernemen
agentschap ondernemen Maandelijks is er bij de stad een zitdag van het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

 RETRO ? Gids met seniorenactiviteiten
Retro Het klinkt tegenstrijdig, maar team Senioren van de stad heeft een nieuw kindje: RETRO. Deze activiteitengids wil de 55-plussers informeren en vooral stimuleren om deel te nemen aan activiteiten voor deze groeiende doelgroep.

 Nieuwe editie CHIPKAdee
CHIPKAdee De derde editie van CHIPKAdee is er. Dit kleine broertje van het stadsmagazine CHIPKA bundelt alle activiteiten voor kleuters, kinderen en jongeren in Aalst van september 2016 tot januari 2017.

 Nieuwe reglementen zorgen voor een vlottere dienstverlening
stad Aalst Vanaf 1 september 2016 gelden nieuwe reglementen voor het huren van stadszalen, het lenen van stadsmateriaal en voor dossiers 'met medewerking van de stad'. De wijziging van de reglementen maken een vlottere aanvraag en snellere afhandeling mogelijk. Zowel de reglementen als de praktische infobrochures zijn te vinden op de website van Stad Aalst.

 Stad en OCMW helpen je verder bij het aanvragen van de schooltoelage
Naar school gaan kost geld. Studeren ook. Daarom helpt de Vlaamse overheid via schooltoelagen en studietoelagen deze kosten te dragen. Een aanvraag invullen om een schooltoelage te verkrijgen kan best ingewikkeld zijn. Wie hierbij hulp nodig heeft kan terecht bij de Stad Aalst en OCMW Aalst.

 Leesclub 2016-2017: ontdek de eerste titels
Leesclub 2016-2017 Ben jij ook een fervente boekenfan en deel je graag je mening met andere leesfanaten? Of ben je nog een leesclubleek, maar wel nieuwsgierig hoe het er aan toe gaat op zo'n avond? Geen enkel probleem, want iedereen is welkom tijdens de bijeenkomsten.

 Vrijwilligers gezocht voor proefproject 'Schoolstraat' in Meldert
schoolstraat De stad zoekt vrijwilligers die een steentje willen bijdragen aan de verkeersveiligheid aan de stedelijke en vrije basisschool in Meldert. De stad start op 1 september met het proefproject 'Schoolstraat', waarbij de straat aan het begin en einde van een schooldag afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer.

 Digitaal platform over zorg in Aalst
Zorgstad Aalst lanceert een nieuw platform om burgers, ondernemers en zorgverleners digitaal met elkaar in contact te brengen. Heb jij ideeën over Aalst, een stad #metzichtopzorg? Deel ze dan met de stad en andere burgers via een nieuw platform: zorgstad.aalst.be.

 Bereikbaarheid filiaal Terlinden
filiaal Terlinden Momenteel zijn er grote werken aan de ring van Aalst (R41) in de buurt van filiaal Terlinden. Ontdek hier hoe je dit filiaal het best kunt bereiken.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum 2016-2017
trefcentrum inschrijvingen Vanaf maandag 22 augustus 2016 starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 Fiets mee met de Fairtrade fietstocht
Fairtrade fietstocht Op 31 juli 2016 organiseert de trekkersgroep FairTradeGemeente Aalst een ontspannende fietstocht langs kleinschalige duurzame initiatieven in de Faluintjesgemeenten. Met de fietstocht worden eerlijke handel en korte keteninitiatieven in de kijker geplaatst.

 Ben je leerkracht? Vraag naar de schoolbrochure van de bib
Brichure Samen scholen bib Ontdek het educatieve aanbod voor scholen in de nieuwe brochure van de bib. Gratis verkrijgbaar in de bibliotheek of online raadpleegbaar.

 Nieuwe brochure: 'Beleven in de bib - najaar 2016'
Beleven in de bib - najaar 2016 Ontdek het nieuwe aanbod aan evenementen, cursussen en workshops voor volwassenen en kinderen. Reserveren kan vanaf woensdag 17 augustus.

 Omwonenden krijgen uitleg over plannen nieuwbouw Academie voor podiumkunsten en bibliotheek
bewonersvergadering De buurtbewoners kregen als eerste buren een uitgebreide uitleg over de komende werkzaamheden. Augustus starten de afbraakwerken, in september volgt nog een infomoment voor alle burgers.

 Uitleen materialen evenementen voortaan in Stedelijke Werkhuizen
verhuis DAV Dienstverlening Aalsters verenigingsleven (DAV) heet nu Uitleen Aalst en is voortaan te vinden in de Stedelijke Werkhuizen in de Bergemeersenstraat 145 in Aalst. Burgers en verenigingen kunnen daarmee terecht op één adres voor uitleen van alle materialen die ze nodig hebben voor de organisatie van een evenement.

 Stad Aalst vernieuwt subsidies cultuur, jeugd en sport
subsidies Sinds begin 2016 kent het Aalsterse cultuur-, jeugd- en sportbeleid heel wat veranderingen. Zowel de Vlaamse overheid als de lokale verenigingen vuren nieuwe vragen af. De Stad Aalst stemt de dienstverlening hierop af.

 Nieuw fietspad in de Roland Monteynestraat (Gijzegem)
fiets Om de overgang naar de bebouwde kom in Gijzegem te accentueren wordt in de Roland Monteynestraat een verkeersgeleider geplaatst in het midden van de weg. Ook het fietspad wordt in functie hiervan een stuk opgeschoven. De afgravingswerken aan het fietspad zijn reeds uitgevoerd en de oude verlichtingspalen zijn verplaatst. De beton en klinkers worden afhankelijk van de weersomstandigheden deze week gelegd. In de loop van volgende week is het nieuwe fietspad toegankelijk.

 Aalst zet in op hartveiligheid met AED's
aed Aalst is toonaangevend op vlak van hartveiligheid en zet hier sterk op in. Stad Aalst organiseerde op 24 juni 2016 een grootschalige praktijkgerichte opleiding rond reanimatie en het gebruik van de automatische externe defibrillator (AED). Tijdens het najaar van 2016 kunnen alle Aalstenaars zo'n gratis opleiding volgen. De stad investeert ook in de aankoop van 41 extra AED's en in extra opleidingen. Verenigingen die zelf een AED-toestel aankopen kunnen hiervoor een subsidie krijgen.

 Werken ring Aalst: nieuwe fase met omleiding voor vrachtverkeer
R41 Op 27 juni startte een nieuwe fase in de ingrijpende werken aan de ring van Aalst. Door een goed uitgekiende werfplanning blijft autoverkeer op de ring in beide richtingen mogelijk over één rijstrook. Vrachtverkeer richting het viaduct en de Industriezone Noord rijdt om. Over de Boudewijnlaan is er een tijdelijke voetgangersbrug aangelegd.

 Aalst wijken in cijfers (ed. 2016)
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is de publicatie 'Aalst - wijken in cijfers'. De eerste editie verscheen in 2013, en kreeg een update in 2016 met frisse cijfers over de buurten (de statistische sectoren) en 15 stadswijken van Aalst.

 De nieuwe hoofdbibliotheek en Academie voor Podiumkunsten: de eerste beelden
bib en academie Ontdek hier de eerste beelden van het nieuwe gebouw voor de Stedelijke hoofdbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten.

 Awards voor innovatieve zorgconcepten
Aalst, stad met zicht op zorg Donderdag 19 mei reikte Stad Aalst samen met VOKA awards uit aan bedrijven die hebben meegewerkt aan het creëren van innovatieve zorgconcepten. Drie vernieuwende concepten zijn het resultaat van de campagne 'Aalst, een stad met zicht op zorg'.

 Vandaag werd het startschot gegeven voor een b(l)oeiende en MOSrijke periode!
MOS Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met het maken van bewuste keuzes, door ieder van ons. Daarom ondersteunt MOS (Milieuzorg Op School) leerkrachten om samen met hun leerlingen te kiezen voor duurzaam denken en doen.

 Duurzame en kwaliteitsvolle herinrichting bedrijventerrein DenderNoord
DenderNoord De Stad Aalst wil in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen het openbaar domein van DenderNoord (Lion D'Or, Wijngaardveld, Tragel, Hofstade, Gilbos) opwaarderen om dit verouderde bedrijventerrein te revitaliseren. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan een aantal uitdagingen inzake verkeersstructuur, gevaarlijke kruispunten, ontsluiting, parkeren, beeldkwaliteit, groenvoorzieningen en wateroverslag.

 Campagne 'Belang van bomen'
campagnebeeld Niets is belangrijker dan zuivere lucht, water en bodem. Dat weet wel iedereen, maar de link met bomen in de directe omgeving wordt zelden gelegd. Daarom startte Stad Aalst een grootscheepse campagne om het belang van bomen te onderstrepen. Tientallen bomen werden alvast uitgerust met ludieke, rake slogans.

 Vakantieopvang voor kleuters tijdens schooljaar 2016-2017
kinderopvang ***VOLZET*** Stad Aalst organiseert kleutervakantieopvang tijdens de schoolvakanties. Deze opvang is er voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar, die in Aalst naar school gaan of waarvan minstens één van de ouders in Aalst woont of werkt. De opvang gebeurt door gediplomeerd personeel. Er zijn dagelijks gevarieerde activiteiten. Ook jouw kleuter is van harte welkom!

 Extra openingsuren voor studenten in de bib
student in bib Tijdens de examenperiodes mei-juni en december-januari opent de hoofdbibliotheek op weekdagen reeds om 9 uur om studenten de kans te geven extra vroeg samen te kunnen studeren.

 Tijdschriften ontlenen in de bib
de Bib Vanaf nu kun je in de hoofdbibliotheek ook tijdschriften ontlenen.

 Lokaal Beleidsplan Kinderarmoedebestrijding Aalst
stadslogo Op 12 april 2016 keurde de gemeenteraad het lokaal beleidsplan kinderarmoedebestrijding goed. Dit 'kinderarmoedeplan' is een belangrijke stap vooruit en zet de toon voor het kinderarmoedebestrijdingsbeleid voor de komende jaren.

 Bredestraat vanaf 18 april onderbroken
werken Vanaf maandag 18 april 2016 start Stad Aalst met wegen- en rioleringswerken in de Bredestraat. De straat zal hierdoor onderbroken zijn voor doorgaand verkeer tot het einde van het jaar. Ook het busverkeer wordt omgeleid via het Wijngaardveld. De straat blijft wel ten allen tijde toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

 Werken nieuwe stuw en sluis in Aalst op kruissnelheid
Eerste spadesteek stuw en sluis De werken aan de nieuwe Denderstuw en -sluis in Aalst gaan van start. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kwam samen met burgemeester Christoph D'Haese, een delegatie van het schepencollege en gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal NV op 6 april de eerste spadesteek zetten.

 Blijf op de hoogte bij werken of defecten aan drinkwaternet
Farys FARYS|TMVW houdt je op de hoogte van hinder bij werken of defecten aan het drinkwaternet. Bezorg je contactgegevens via www.farys.be/verwittigmij.

 Gezocht: vrijwilligers voor 'Bibliotheek aan huis'
Stedelijke bibliotheek Aalst Wil je mensen uit je buurt helpen aan materialen van de Stedelijke bibliotheek? Contacteer ons om te helpen als vrijwilliger.

 Bibliotheek@huis: laat je boeken thuis brengen
Logo Stedelijke  bibliotheek Voor wie zich niet kan verplaatsen naar de bibliotheek, is dit misschien de oplossing. Laat boeken en andere materialen bij je leveren door een van onze vrijwilligers.

 Afbraak stationsgebouw Erembodegem
NMBS Het stationsgebouw van Erembodegem is al een tijdje gesloten. Daarom besluit de NMBS om het pand te slopen en er een fietsenstalling, extra parkeerplaatsen en een nieuwe schuilruimte te plaatsen. Ook de perrons worden verhoogd.

 Bereikbaarheidsinfo Aalst station tijdens werken
werken pendelparking Tijdens de werken is het aantal parkeerplaatsen op de pendelparking van het station gehalveerd. Dit kan enige verkeershinder veroorzaken. Het Spoorlijncomité (TreinTramBus) lijstte enkele alternatieven op om ons station vlotter te bereiken.

 Natuurwandelingen: kalender 2016
wandelingen 2016 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 Kant-en-klare voorleesrugzakjes in de bib
Voorlezen Geniet je ook van de stralende gezichtjes van je (klein)kinderen als je een verhaaltje voorleest? Probeer dan nu de nieuwe voorleesrugzakjes!

 Betaal met de kaart in het administratief centrum
betaalterminal Betaalkaarten zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Daarom zorgt de Stad Aalst ervoor dat je aan elke balie in het administratief centrum elektronisch kunt betalen.

 Aalst TWinkelt op 9 december
Aalst TWinkelt 2016 Vuurspuwers, behendige jongleurs, gekke steltenlopers, statige theatergezelschappen en een gezonde portie humor. Dat zijn de ingrediënten die iedereen warm maken voor dit vlammende winterfeest. Ontdek op vrijdagavond 9 december de mystieke wereld van vuur- en lichtacrobatie in onze binnenstad. De avond start om 18.30 uur met een romantisch schouwspel van duizenden bellen in een vurig jasje. Een niet te missen winteravond!

 Aalst Kerstmagie
Aalst Kerstmagie Van 9 december tot 8 januari worden de Grote Markt en de Hopmarkt omgetoverd tot een stemmig kerstdorp. Iedereen die zich op glad ijs wil begeven kan op het evenementenplein van de Hopmarkt terecht op de overdekte schaatsbaan. Schaatsen kan je ter plaatse huren.

 Project stationsomgeving Aalst: ingrijpende werken tussen spoor en Dender
pendelparking In het voorjaar van 2016 gingen grote infrastructuurwerken van start in de stationsbuurt. De zone pendelparking wordt volledig heringericht en er komt een extra doorgang/toegang onder de sporen.

 Instapdatum kleuters op 1 september 2016
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 1 september 2016 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata(datum) voor het schooljaar 2016/2017: 7 november 2016, 9 januari 2017, 1 februari 2017, 6 maart 2017, 18 april 2017 en 29 mei 2017.

 Koopzondagen eindejaar
winterse koopzondagen Eindejaar, dat betekent ook extra zondagen om geschenkjes te kopen! Het kerstdorp in het centrum en de kerstverlichting in de winkelwandelstraten maken het extra gezellig in Aalst. Winters koopplezier voor jong en oud!

 Klimaatactieplan Stad Aalst
Aalst wil 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van haar inwoners. Het afgelopen jaar werd samen met lokale stakeholders volop gewerkt aan een klimaatactieplan. Het plan werd ingediend en goedgekeurd op Europees niveau. Je kunt het hier downloaden.

 GAS-reglement
GAS-reglement Aalst wil een aangename stad zijn voor bewoners en bezoekers. De stad zet dan ook hard in op het voorkomen van onder andere zwerfvuil, wildplassen en vandalisme. In de praktijk blijkt dat sensibiliseren niet voldoende is. Daarom kan de stad een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen aan wie de regels niet respecteert.

 Winterfoor 2017 - Openbaar maken standplaatsen
winterfoor Voor de Winterfoor 2017 is de stad nog op zoek naar meerdere kermisattracties.

 Red een leven met een AED
AED Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel kan door burgers gebruikt worden om levens te redden. De stad wil een inventaris maken van alle AED's op Aalsters grondgebied.

 Werken ring Aalst (R41)
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, startten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken duren ongeveer 3 jaar. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Unia Aalst: meldpunt tegen alle vormen van discriminatie
Unia Alle vormen van discriminatie kun je melden bij Unia Aalst via het meldingsformulier, per mail (aalst@unia.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Premiebon voor sterilisatie van katten
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 Fiets kwijt?
Fiets kwijt? Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Volkstuintjes 'Den Hoezekouter' te huur
volkstuintje 'Ontdek de hovenier in jezelf'.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro)
officiële mededeling Elke legislatuur stelt de gemeenteraad een Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro) samen. Op 25 juni 2013 werd de huidige samenstelling beslist en bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 Minder telefoonboeken bij het oud papier
telefoonboek Een praktische tip voor een enorme papierbesparing.

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen Om de Aalsterse scholen te ondersteunen in het omgaan met leerlingen met taalmoeilijkheden zet de stad in op het initiëren en continueren van netoverschrijdende taalstimuleringsprojecten: het project Alfaklassen voor het secundair onderwijs, de taalcoach voor het basisonderwijs en het TAALst-project voor het buitengewoon secundair onderwijs.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden
stadsarchief Je kunt de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzoeken. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken.

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.