home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
A-loket . Openingsuren administratief centrum . Contact    
foto Thuis in de stad
Nieuws

 Vacature projectcoördinator bAsta en Ondernemend Aalst
Vacature De dienst Economie zoekt een tijdelijk projectcoördinator (B1 - B3) voor de projecten bAsta! en Ondernemend Aalst. Het betreft een voltijdse functie met een contract van bepaalde duur (t.e.m. 30 september 2018). Inschrijven kan t.e.m. 8 september 2016.

 Feest mee met Casa del Mundo
Casa del Mundo Op zondag 4 september 2016 kun je genieten van exotische geuren, kleuren, smaken en heel veel muziek op en rond de Oude Vismarkt met de 22ste editie van wereldfeest Casa del Mundo. Het is de ideale familieuitstap om de zomervakantie af te sluiten. Dit jaar maakt het feest een ecologisch statement onder de slogan 'Anders moet! Moed voor anders'.

 Klimaatbeurs Aalst
Save the date Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2016 organiseert Stad Aalst i.s.m. De Aalsterse Klimaatkoepel en SYNTRA Midden-Vlaanderen, een klimaatbeurs in de lokalen van SYNTRA op het Wijngaardveld 9 te Aalst.

 Wegenwerken in de Capucienenlaan
wegenwerken Op maandag 22/8 zijn de nutsleidingswerken aan de Capucienenlaan gestart. Deze werken komen er om het nieuwe bouwproject ?Capucienen? van gas te voorzien. Om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken worden de werken in 3 fasen uitgevoerd. Doorgaand autoverkeer blijft mogelijk maar zal ter hoogte van de werf wel hinder ondervinden. Voor de fietsers wordt een omleiding ingesteld. Alle werken zullen afgerond zijn op woensdag 31 augustus.

 Pendel duurzaam in september en win!
station Aalst Wie in september per fiets, te voet, met de bus of al carpoolend naar het station van Aalst komt en gespot wordt, maakt kans op mooie prijzen. Vul ook de online enquête in en geef je mening over de stationsomgeving.

 Aanvraag doorgangsbewijs Autovrije Zondag
Autovrije Zondag Tijdens de Autovrije Zondag op 18 september 2016 behoort de Aalsterse stadskern tussen 12 en 18 uur toe aan voetgangers, fietsers en andere niet-gemotoriseerde voertuigen. Bezoekers die toch toegang dienen te krijgen tot de autovrije zone met een gemotoriseerd voertuig kunnen een doorgangsbewijs aanvragen, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 Ontdek nieuwe bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten op 26 september
Nieuwe bib en academie - beeld: KAAN architecten Kijk mee vooruit naar het nieuwe gebouw tijdens dit gratis infomoment. Je komt er als eerste de naam van het gebouw te weten.

 Leesclub 2016-2017: ontdek de eerste titels
Leesclub 2016-2017 Ben jij ook een fervente boekenfan en deel je graag je mening met andere leesfanaten? Of ben je nog een leesclubleek, maar wel nieuwsgierig hoe het er aan toe gaat op zo'n avond? Geen enkel probleem, want iedereen is welkom tijdens de bijeenkomsten.

 Workshop: striptekenen voor volwassenen
striptekenen voor volwassenen Tijdens deze workshop, op 24 september in de bib, staan tekenplezier en experiment centraal.

 Workshop voor kinderen in september en oktober
Vlieg, workshops voor kinderen Schrijf online in voor de workshops voor kinderen. Leer samen toveren, kijk toe hoe je kinderen al kunnen programmeren of laat de kleinsten knutselen geïnspireerd door een mooi verhaal.

 Digitale workshops in september en oktober
bib Ontdek onze workshops over digitale media, apps en andere toepassingen. Online inschrijven is mogelijk.

 Stad Aalst en vzw Logo Dender organiseren vorming 'Samen Uit'
logo Dender 'Samen Uit' is een vormingsavond over geestelijke gezondheid die zich richt op socioculturele verenigingen in Aalst. Op dinsdagavond 8 november krijg je concrete tips om zowel jouw geestelijke gezondheid als die van je (mede)leden te versterken.

 (H)op Smaak. Een maand lang genieten van hop en bier
Affiche Hopdag 2016 Van 28 augustus tot 25 september 2016 worden er onder de noemer '(H)op Smaak' tal van activiteiten over hop en bier georganiseerd.

 Kijkdag nieuwe prikkelwoningen op Rechteroever
prikkelproject In de Groenstraat, op de hoek met de Binnenstraat, bouwde AGSA 3 'Prikkelwoningen'. De woningen zijn nu te koop en op zaterdag 20 augustus kun je ze vrij gaan bekijken van 10 tot 13 uur.

 Grote verkoop boeken, cd's en dvd's: vrijwilligers gezocht
Koopjes uit de bib Ieder jaar organiseert de bibliotheek een verkoop van afgevoerde boeken, cd's en dvd's. Je wil graag vrijwillig een handje helpen met de grote verkoop van de bibliotheek? Perfect, want we zoeken nog enkele vrijwilligers.

 Plan Autovrije Zondag
Autovrije Zondag Op zondag 18 september 2016 organiseert Stad Aalst een tweede editie van de Autovrije Zondag. Dit jaar zal de hele stad binnen de ringstructuur R41/N9 autovrij zijn. Raadpleeg het plan digitaal.

 Nederlands oefenen in groep tijdens Babbelonië
Babbelonië Nieuwe uren en uitbreiding nieuwe sessie vanaf 8 september 2016.

 Vrijwilligers gezocht voor proefproject 'Schoolstraat' in Meldert
schoolstraat De stad zoekt vrijwilligers die een steentje willen bijdragen aan de verkeersveiligheid aan de stedelijke en vrije basisschool in Meldert. De stad start op 1 september met het proefproject 'Schoolstraat', waarbij de straat aan het begin en einde van een schooldag afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer.

 Oostenrijkse sfeer op de Hogeweg
Braderij Hogeweg Op zondag 4 september gaat de braderij Hogeweg te Erembodegem de Oostenrijkse toer op. Trek alvast je dirndljurk of lederhose aan.

 Repair Café Aalst op 24 september
repair café Aalst Is je fiets, lievelingsjurk, broodrooster of parelkrans stuk? Niet getreurd! Kom naar het Repair Café en geef je spullen een tweede leven.

 Digitaal platform over zorg in Aalst
Zorgstad Aalst lanceert een nieuw platform om burgers, ondernemers en zorgverleners digitaal met elkaar in contact te brengen. Heb jij ideeën over Aalst, een stad #metzichtopzorg? Deel ze dan met de stad en andere burgers via een nieuw platform: zorgstad.aalst.be.

 Wedstrijd 'Ontwerpen van de carnavalsaffiche en - afgeleiden'
Carnavalsaffiche 2016 Word jij de ontwerper van de carnavalsaffiche 2017? Breng je ontwerp binnen bij het team Cultuur, evenementen en infrastructuur, ten laatste op 7 september 2016.

 Gratis cursus zomersnoei van fruitbomen
zomersnoei van fruitbomen Het Regionaal Landschap Schelde-Durme en Stad Aalst organiseren een cursus zomersnoei op zondag 4 september. Je steekt zelf de handen uit de mouwen om meteen de theorie in de praktijk om te zetten.

 Bereikbaarheid filiaal Terlinden
filiaal Terlinden Momenteel zijn er grote werken aan de ring van Aalst (R41) in de buurt van filiaal Terlinden. Ontdek hier hoe je dit filiaal het best kunt bereiken.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum 2016-2017
trefcentrum inschrijvingen Vanaf maandag 22 augustus 2016 starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 Fiets mee met de Fairtrade fietstocht
Fairtrade fietstocht Op 31 juli 2016 organiseert de trekkersgroep FairTradeGemeente Aalst een ontspannende fietstocht langs kleinschalige duurzame initiatieven in de Faluintjesgemeenten. Met de fietstocht worden eerlijke handel en korte keteninitiatieven in de kijker geplaatst.

 Wees alert bij hittegolf en ozonpieken
thermometer Mooi weer doet niet altijd even deugd. Schenk aandacht aan kwetsbare personen tijdens ozonpieken of een hittegolf.

 Ben je leerkracht? Vraag naar de schoolbrochure van de bib
Brichure Samen scholen bib Ontdek het educatieve aanbod voor scholen in de nieuwe brochure van de bib. Gratis verkrijgbaar in de bibliotheek of online raadpleegbaar.

 Nieuwe brochure: 'Beleven in de bib - najaar 2016'
Beleven in de bib - najaar 2016 Ontdek het nieuwe aanbod aan evenementen, cursussen en workshops voor volwassenen en kinderen. Reserveren kan vanaf woensdag 17 augustus.

 Jaagpad aan nieuwe stuw en sluis opnieuw open
jaagpad Het jaagpad tussen het verlengde van de Louis Camusstraat en de Zeebergbrug is vanaf vandaag opnieuw open voor fietsers en voetgangers. Aangezien de bouw van de nieuwe stuw en sluis nog volop bezig is, werd door Waterwegen en Zeekanaal NV een tijdelijk stukje jaagpad aangelegd langs de spoorweg.

 Open Monumentendag 2016: Burgemeesters en lokaal bestuur
Open Monumentendag 2016 Open Monumentendag Vlaanderen is op zondag 11 september aan zijn 28ste editie toe. Elk jaar op de tweede zondag van september neemt de Stad Aalst deel aan dit evenement met een gevarieerd programma waarbij het publiek kan kennismaken met een boeiend stukje stadsgeschiedenis.

 Omwonenden krijgen uitleg over plannen nieuwbouw Academie voor podiumkunsten en bibliotheek
bewonersvergadering De buurtbewoners kregen als eerste buren een uitgebreide uitleg over de komende werkzaamheden. Augustus starten de afbraakwerken, in september volgt nog een infomoment voor alle burgers.

 Afschaffen standgelden op rommelmarkten
rommelmarkt Vanaf deze zomer moet er geen inname openbaar domein worden betaald bij het organiseren van rommelmarkten. De stad heeft het belastingsreglement herwerkt. Anderzijds worden een aantal specifieke voorwaarden aan de organisatie verbonden. Deze kan u raadplegen in het reglement van orde op rommelmarkten, garageverkopen en tweedehandsbeurzen.

 Uitleen materialen evenementen voortaan in Stedelijke Werkhuizen
verhuis DAV Dienstverlening Aalsters verenigingsleven (DAV) heet nu Uitleen Aalst en is voortaan te vinden in de Stedelijke Werkhuizen in de Bergemeersenstraat 145 in Aalst. Burgers en verenigingen kunnen daarmee terecht op één adres voor uitleen van alle materialen die ze nodig hebben voor de organisatie van een evenement.

 Stad Aalst vernieuwt subsidies cultuur, jeugd en sport
subsidies Sinds begin 2016 kent het Aalsterse cultuur-, jeugd- en sportbeleid heel wat veranderingen. Zowel de Vlaamse overheid als de lokale verenigingen vuren nieuwe vragen af. De Stad Aalst stemt de dienstverlening hierop af.

 Zomerse beiaardconcerten
belfort Tijdens de zomermaanden bespelen verschillende beiaardiers de vernieuwde beiaard van het belfort. De beiaardconcerten vinden elke zondag plaats van 17 tot 18 uur. De stad voorziet tijdens elk beiaardconcert stoelen op de achterkoer van het stadhuis, zodat je in alle rust kunt genieten van de muziek.

 SportAG: Jaarverslag 2015
SportAG In 2015 zette het autonoom gemeentebedrijf SportAG enkele grote stappen vooruit. Het eerste jaarverslag geeft je een overzicht van een boeiend en sportief jaar.

 Stad Aalst lanceert projectoproep lokale kinderarmoedebestrijding
projectoproep kinderarmoedebestrijding Stad Aalst wil innovatieve projecten in de strijd tegen kinderarmoede ondersteunen. Deadline voor het indienen van projectaanvragen is 17 oktober 2016.

 Doe mee met de kinder- en jeugdjury!
KJV jury in Aalst Ben jij een leesbeest? Ben je tussen 6 en 16 jaar? Praat je graag met leeftijdsgenoten over boeken? Dan is de Kinder- en Jeugdjury zeker iets voor jou.

 Nieuw fietspad in de Roland Monteynestraat (Gijzegem)
fiets Om de overgang naar de bebouwde kom in Gijzegem te accentueren wordt in de Roland Monteynestraat een verkeersgeleider geplaatst in het midden van de weg. Ook het fietspad wordt in functie hiervan een stuk opgeschoven. De afgravingswerken aan het fietspad zijn reeds uitgevoerd en de oude verlichtingspalen zijn verplaatst. De beton en klinkers worden afhankelijk van de weersomstandigheden deze week gelegd. In de loop van volgende week is het nieuwe fietspad toegankelijk.

 Aalst zet in op hartveiligheid met AED's
aed Aalst is toonaangevend op vlak van hartveiligheid en zet hier sterk op in. Stad Aalst organiseerde de stad al op 24 juni een grootschalige praktijkgerichte opleiding rond reanimatie en het gebruik van de automatische externe defibrillator (AED). Tijdens het najaar kunnen alle Aalstenaars zo'n gratis opleiding volgen. De stad investeert ook in de aankoop van 41 extra AED's en in extra opleidingen. Verenigingen die zelf een AED-toestel aankopen kunnen hiervoor een subsidie krijgen.

 Reisdocumenten nodig?
reisdocumenten Ga je binnenkort op reis en heb je reisdocumenten nodig? Denk er dan aan om tijdig een bezoek te brengen aan het administratief centrum.

 Werken ring Aalst: nieuwe fase met omleiding voor vrachtverkeer
R41 Op 27 juni startte een nieuwe fase in de ingrijpende werken aan de ring van Aalst. Door een goed uitgekiende werfplanning blijft autoverkeer op de ring in beide richtingen mogelijk over één rijstrook. Vrachtverkeer richting het viaduct en de Industriezone Noord rijdt om. Over de Boudewijnlaan is er een tijdelijke voetgangersbrug aangelegd.

 Parkeerkaart handicap aanvragen voortaan digitaal
parkeerkaart personen met een handicap Je tegemoetkoming of parkeerkaart voor personen met een handicap vraag je voortaan online aan. Sneller, eenvoudiger en persoonlijker.

 GAZON: openluchtcinema op de Houtkaai
Netwerk In augustus organiseert kunstencentrum Netwerk 4 filmavonden in openlucht op de Houtkaai.

 Aalst wijken in cijfers (ed. 2016)
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is de publicatie 'Aalst - wijken in cijfers'. De eerste editie verscheen in 2013, en kreeg een update in 2016 met frisse cijfers over de buurten (de statistische sectoren) en 15 stadswijken van Aalst.

 Workshop 'Veilig computeren' voor 50-plussers
Workshop Veilig computeren Op woensdag 12 oktober organiseert Stad Aalst van 9 tot 15.30 uur een opleiding over veilig omgaan met het internet voor 50-plussers in Dé Handelsschool, Keizersplein 19, 9300 Aalst.

 Winnaars feestpakketten Dag van de Buren
Watertorenwijk Het weekend van vrijdag 27 tot zondag 29 mei stond volledig in het teken van de buurt en is de uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met je buren. De Stad Aalst ondersteunt bureninitiatieven en organiseerde een Burendagwedstrijd.

 De nieuwe hoofdbibliotheek en Academie voor Podiumkunsten: de eerste beelden
bib en academie Ontdek hier de eerste beelden van het nieuwe gebouw voor de Stedelijke hoofdbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten.

 Awards voor innovatieve zorgconcepten
Aalst, stad met zicht op zorg Donderdag 19 mei reikte Stad Aalst samen met VOKA awards uit aan bedrijven die hebben meegewerkt aan het creëren van innovatieve zorgconcepten. Drie vernieuwende concepten zijn het resultaat van de campagne 'Aalst, een stad met zicht op zorg'.

 Vandaag werd het startschot gegeven voor een b(l)oeiende en MOSrijke periode!
MOS Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met het maken van bewuste keuzes, door ieder van ons. Daarom ondersteunt MOS (Milieuzorg Op School) leerkrachten om samen met hun leerlingen te kiezen voor duurzaam denken en doen.

 Duurzame en kwaliteitsvolle herinrichting bedrijventerrein DenderNoord
DenderNoord De Stad Aalst wil in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen het openbaar domein van DenderNoord (Lion D'Or, Wijngaardveld, Tragel, Hofstade, Gilbos) opwaarderen om dit verouderde bedrijventerrein te revitaliseren. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan een aantal uitdagingen inzake verkeersstructuur, gevaarlijke kruispunten, ontsluiting, parkeren, beeldkwaliteit, groenvoorzieningen en wateroverslag.

 Ben jij een échte BOB? Toon je engagement op ikbob.be!
Kijk jij ook vol verlangen uit naar de zomer? Naar lekkere barbecues met vrienden, de zotte ambiance van het EK voetbal, een hele resem festivals en zalig lang terrasjesweer? Wij wel! Tuuuuurlijk hoort daar een frisse pint, een lekker glas wijn of een sprankelende gin-tonic bij. Geniet ervan met volle teugen, maar niet als je nog moet rijden. Want een échte BOB heeft nul op.

 Op zoek naar de 'Schatten van Vlieg'
Zomer van vlieg Tijdens de zomer kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar zoeken naar de schatten van Vlieg in de bibliotheek en de filialen.

 Campagne 'Belang van bomen'
campagnebeeld Niets is belangrijker dan zuivere lucht, water en bodem. Dat weet wel iedereen, maar de link met bomen in de directe omgeving wordt zelden gelegd. Daarom startte Stad Aalst een grootscheepse campagne om het belang van bomen te onderstrepen. Tientallen bomen werden alvast uitgerust met ludieke, rake slogans.

 Filmvoorstelling voor senioren 'Florence Foster Jenkins'
Film Florence Foster Jenkins Op dinsdag 13 september 2016 kunnen de Aalsterse senioren naar de film 'Florence Foster Jenkins in cinema Palace Aalst.

 Computerlessen voor senioren: e-mail en facebook
e-mail Het team Senioren organiseert computerlessen voor senioren. Deze sessie vindt plaats in het computerlokaal van ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19 te Aalst.

 Schadedossier brand carnavalswerkhallen
schadedossier De hevige brand in de carnavalswerkhallen van woensdag 27 april heeft naast een emotionele impact ook heel wat schade berokkend aan de bezittingen en het materiaal van een aantal carnavalsverenigingen. Stad Aalst begeleidt de getroffen verenigingen bij de opmaak van een schadedossier.

 De kinder- en jeugdjury's hebben gekozen
de bib Elk jaar kiezen onze kinder- en jeugdjury's hun favoriete boeken. Ontdek hier hun keuzes.

 Extra openingsuren voor studenten in de bib
student in bib Tijdens de examenperiodes mei-juni en december-januari opent de hoofdbibliotheek op weekdagen reeds om 9 uur om studenten de kans te geven extra vroeg samen te kunnen studeren.

 Tijdschriften ontlenen in de bib
de Bib Vanaf nu kun je in de hoofdbibliotheek ook tijdschriften ontlenen.

 Volleybalclub Asse-Lennik komt naar Schotte in Aalst
Sportcentrum Schotte Vanaf eind 2016 zal eersteklasse volleybalploeg Asse-Lennik haar sportactiviteiten huisvesten op Schotte in Aalst. De raad van bestuur van het SportAG heeft hiervoor de toestemming gegeven op de zitting van 20 april 2016. Over de concrete afspraken zal het SportAG met Asse-Lennik verder onderhandelen. Met de komst van deze eersteklasser realiseert het SportAG al meteen één van zijn doelstellingen namelijk topsport in Schotte mogelijk maken.

 Buitenschoolse Kinderopvang voor kinderen van 3-12 jaar
kinderopvang In Groot-Aalst bieden verschillende stedelijke en private initiatieven tijdens de schoolvakanties en schoolvrije momenten opvang, activiteiten en/of kampen aan voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Het Lokaal Overleg Kinderopvang bundelde alle initiatieven in een brochure.

 Lokaal Beleidsplan Kinderarmoedebestrijding Aalst
stadslogo Op 12 april 2016 keurde de gemeenteraad het lokaal beleidsplan kinderarmoedebestrijding goed. Dit 'kinderarmoedeplan' is een belangrijke stap vooruit en zet de toon voor het kinderarmoedebestrijdingsbeleid voor de komende jaren.

 Bredestraat vanaf 18 april onderbroken
werken Vanaf maandag 18 april 2016 start Stad Aalst met wegen- en rioleringswerken in de Bredestraat. De straat zal hierdoor onderbroken zijn voor doorgaand verkeer tot het einde van het jaar. Ook het busverkeer wordt omgeleid via het Wijngaardveld. De straat blijft wel ten allen tijde toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

 Erembodegemstraat vanaf 18 april onderbroken
werken Vanaf maandag 18 april starten in opdracht van Stad Aalst nutsleidings- en rioleringswerken in de Erembodegemstraat. De straat wordt hierdoor onderbroken voor doorgaand verkeer tot augustus. Ook het busverkeer zal omgeleid worden. De straat blijft wel ten allen tijde toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

 Werken nieuwe stuw en sluis in Aalst op kruissnelheid
Eerste spadesteek stuw en sluis De werken aan de nieuwe Denderstuw en -sluis in Aalst gaan van start. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kwam samen met burgemeester Christoph D'Haese, een delegatie van het schepencollege en gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal NV op 6 april de eerste spadesteek zetten.

 Schrijf je in voor een gratis opleiding AED
aed-toestel Leer reanimeren met een automatische externe defibrillator (AED).

 Blijf op de hoogte bij werken of defecten aan drinkwaternet
Farys FARYS|TMVW houdt je op de hoogte van hinder bij werken of defecten aan het drinkwaternet. Bezorg je contactgegevens via www.farys.be/verwittigmij.

 Bibliotheek@huis: laat je boeken thuis brengen
Logo Stedelijke  bibliotheek Voor wie zich niet kan verplaatsen naar de bibliotheek, is dit misschien de oplossing. Laat boeken en andere materialen bij je leveren door een van onze vrijwilligers.

 Activiteiten in de bib - voorjaar 2016
Activiteiten in de bib Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod aan activiteiten, aangeboden door de bib. Van voorlees- en knutselworkshops voor de allerkleinsten tot introductiesessies rond nieuwe media, er is voor elk wat wils.

 Afbraak stationsgebouw Erembodegem
NMBS Het stationsgebouw van Erembodegem is al een tijdje gesloten. Daarom besluit de NMBS om het pand te slopen en er een fietsenstalling, extra parkeerplaatsen en een nieuwe schuilruimte te plaatsen. Ook de perrons worden verhoogd.

 Bereikbaarheidsinfo Aalst station tijdens werken
werken pendelparking Tijdens de werken is het aantal parkeerplaatsen op de pendelparking van het station gehalveerd. Dit kan enige verkeershinder veroorzaken. Het Spoorlijncomité (TreinTramBus) lijstte enkele alternatieven op om ons station vlotter te bereiken.

 Dansnamiddag voor senioren op woensdag 7 september 2016
dansnamiddag voor senioren Op woensdag 7 september 2016 om 14 uur is er een dansnamiddag voor senioren in zaal 'De Kring' Dokter De Moorstraat 104 Aalst.

 Natuurwandelingen: kalender 2016
wandelingen 2016 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 CHIPKAdee - dé kindergids
CHIPKAdee februari De tweede editie van de kindergids CHIPKAdee bundelt alle activiteiten voor kleuters, kinderen en jongeren in Aalst van februari tot augustus 2016. In deze editie staan zowel de stadsactiviteiten als de activiteiten van externe organisaties opgelijst.

 Kant-en-klare voorleesrugzakjes in de bib
Voorlezen Geniet je ook van de stralende gezichtjes van je (klein)kinderen als je een verhaaltje voorleest? Probeer dan nu de nieuwe voorleesrugzakjes!

 Betaal met de kaart in het administratief centrum
betaalterminal Betaalkaarten zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Daarom zorgt de Stad Aalst ervoor dat je aan elke balie in het administratief centrum elektronisch kunt betalen.

 Workshop: Diarama - verhalen vertellen met de diaprojector (zomer van vlieg)
Bib - workshop Diarama Een dia is zo veel meer dan een foto. Maak een piepklein kunstwerkje en wij zorgen ervoor dat het reuze wordt. Wees erbij in de bib op woensdag 31 augustus!

 Aalst is 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen'
Europese vlag Sinds gisterenavond mag de Stad Aalst zich twee jaar lang 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen' noemen. De Stad Aalst ontvangt daarbij van de provincie Oost-Vlaanderen een geldprijs ter waarde van 5 000 EUR om te besteden aan acties of initiatieven rond Europa.

 Ingrijpende werken tussen spoor en Dender
pendelparking In het voorjaar van 2016 gaan grote infrastructuurwerken van start in de stationsbuurt. De zone pendelparking wordt volledig heringericht en er komt een extra doorgang/toegang onder de sporen. Omwonenden en reizigers met vragen over het stationsproject Aalst kunnen terecht op tel. 053 77 93 00 of via mail: info@aalst.be.

 Instapdatum kleuters op 1 september 2016
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 1 september 2016 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata(datum) voor het schooljaar 2016/2017: 7 november 2016, 9 januari 2017, 1 februari 2017, 6 maart 2017, 18 april 2017 en 29 mei 2017.

 Klimaatactieplan Stad Aalst
Aalst wil 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van haar inwoners. Het afgelopen jaar werd samen met lokale stakeholders volop gewerkt aan een klimaatactieplan. Het plan werd ingediend en goedgekeurd op Europees niveau. Je kunt het hier downloaden.

 GAS-reglement
GAS-reglement Aalst wil een aangename stad zijn voor bewoners en bezoekers. De stad zet dan ook hard in op het voorkomen van onder andere zwerfvuil, wildplassen en vandalisme. In de praktijk blijkt dat sensibiliseren niet voldoende is. Daarom kan de stad een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen aan wie de regels niet respecteert.

 Gratis krokusbollen met actie Verbijsterende Bijen
Affiche Verbijsterende bijen Bijen zijn belangrijke wezentjes die helpen bij de bestuiving van planten. Help hen een handje door krokussen te planten.

 Herfstshopping
herfstshopping Op vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober is Aalst opnieuw in de ban van de jaarlijkse Herfstshopping. Ga in meer dan 400 winkels in onze binnenstad op zoek naar de nieuwste wintercollecties!

 Dag van de Klant 2016
Dag van de Klant Laat je als klant in de bloemetjes zetten bij de handelaars tijdens de 'Dag van de Klant' op zaterdag 24 september.

 Sportcentrum Schotte
inkom Schotte (Top)sportplezier vanaf november 2016

 Eerste Belgische project op VeleHanden afgewerkt na 7 weken!
Aalsterse dienstplichtigen. Militieregisters Aalst en Meldert, 1845-1918, online raadpleegbaar dankzij het crowdsourcing project VeleHanden.

 Werken ring Aalst (R41)
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, startten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken duren ongeveer 3 jaar. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Unia Aalst: meldpunt tegen alle vormen van discriminatie
Unia Alle vormen van discriminatie kun je melden bij Unia Aalst via het meldingsformulier, per mail (aalst@unia.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Premiebon voor sterilisatie van katten
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 Fiets kwijt?
Fiets kwijt? Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Studiekeuze KSO op de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst
inschrijvingen ABK Na het behalen van de eerste graad in het secundair onderwijs staat elke jongere en ouder voor een interessante, maar soms moeilijke keuze. Welke richting kies ik voor de tweede en derde graad? Op de Academie voor Beeldende Kunsten bieden we een unieke waaier KSO-opleidingen aan. Leerlingen van het kunst secundair onderwijs combineren hier hun theoretische basisvorming met specifieke kunstvakken. KSO is een gelijkwaardig alternatief voor ASO en TSO en is ook steeds op de doorstroming naar hoger onderwijs gericht.

 Muziekgala voor senioren op dinsdag 4 oktober 2016
muziekgala Wieze Op dinsdag 4 oktober 2016 om 13.30 uur presenteert N'Joy het ultieme muziekgala voor jongeren van 50-plus. De dienst Senioren van de stad wil je de mogelijkheid bieden om aan dit evenement deel te nemen. Dit muziekgala vindt plaats in de Oktoberhallen in Wieze.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Je kind inschrijven in een school in Aalst - schooljaar 2016-2017
school Sinds enkele jaren zijn er specifieke regels om je kind in te schrijven in een school. Voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs zijn er in Aalst gezamenlijke afspraken om je kind in te schrijven.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 Minder telefoonboeken bij het oud papier
telefoonboek Een praktische tip voor een enorme papierbesparing.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby's en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, of ouderactiviteiten te organiseren. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby's en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Kinderdagverblijf Molenwiekje
kinderopvang Kinderdagverblijf opende zijn deuren op 1 december 2009. Het is een stedelijk kinderdagverblijf gelegen op de campus van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ). Het kinderopvanginitiatief heeft een opvangcapaciteit van 49 niet-schoolgaande kinderen van 0 tot 3 jaar en wordt erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
stad aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen Om de Aalsterse scholen te ondersteunen in het omgaan met leerlingen met taalmoeilijkheden zet de stad in op het initiëren en continueren van netoverschrijdende taalstimuleringsprojecten: het project Alfaklassen voor het secundair onderwijs, de taalcoach voor het basisonderwijs en het TAALst-project voor het buitengewoon secundair onderwijs.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden
stadsarchief Je kunt de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzoeken. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken.

 Lokale diensten Buurtgerichte Kinderopvang Notendop en Pinnemuts
kinderopvang In 2009 opende de stad met 'De Notendop' haar eerste lokale dienst Buurtgerichte Kinderopvang op Aalst linkeroever. Een jaar later werd ook op rechteroever een tweede soortgelijke kinderopvangvoorziening opgestart: Pinnemuts. In beide initiatieven staat een professioneel team in voor de opvang van 10 peuters tussen 18 en 36 maanden oud.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud De stad geeft een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.