home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
A-loket . Openingsuren administratief centrum . Contact    
foto Thuis in de stad
Nieuws

 De nieuwe bibliotheek: de eerste beelden
bib Ontdek hier de eerste beelden van het nieuwe gebouw voor de Stedelijke hoofdbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten.

 Vacature dossierbehandelaar Vergunningen
vacature De dienst Ruimtelijke ordening zoekt een dossierbehandelaar voor het team Vergunningen.

 Vacature toezichter carnavalswerkhallen M/V
vacature Stad Aalst zoekt een toezichter voor de carnavalswerkhallen, een halftijds contract van bepaalde duur.

 Zomers winkelplezier
zomershoppen Het Aalsterse zomershoppen gaat van start met een vierdaagse braderie in het stadscentrum. Je vindt hier gegarandeerd de leukste zomerkoopjes!

 Wedstrijd 'Ontwerpen en realiseren van de vastenavondverbrandingspop'
carnavalspop Ben je lid van een officiële carnavalsgroep, een losse groep, een erkende Aalsterse Prinsenvereniging, een Aalsterse vereniging, of de Academie voor Beeldende Kunsten van Aalst... dan ben jij misschien de volgende ontwerper van de verbrandingspop 2017. Wie wenst deel te nemen, moet inschrijven vóór 1 juli.

 Dag van het Park op zondag 29 mei
stadspark Het Aalsters stadspark is 100 jaar en dat wordt gevierd op zondag 29 mei. Iedereen welkom vanaf 11.30 uur.

 Awards voor innovatieve zorgconcepten
Aalst, stad met zicht op zorg Donderdag 19 mei reikte Stad Aalst samen met VOKA awards uit aan bedrijven die hebben meegewerkt aan het creëren van innovatieve zorgconcepten. Drie vernieuwende concepten zijn het resultaat van de campagne ?Aalst, een stad met zicht op zorg?.

 Vandaag werd het startschot gegeven voor een b(l)oeiende en MOSrijke periode!
MOS Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met het maken van bewuste keuzes, door ieder van ons. Daarom ondersteunt MOS (Milieuzorg Op School) leerkrachten om samen met hun leerlingen te kiezen voor duurzaam denken en doen.

 Wedstrijd 'Ontwerpen van de carnavalsaffiche en - afgeleiden'
Carnavalsaffiche 2016 Word jij de ontwerper van de carnavalsaffiche 2017? Breng je ontwerp binnen bij het team Cultuur, evenementen en infrastructuur, ten laatste op 7 september 2016.

 Activiteiten gezocht voor Autovrije Zondag 2016
Autovrije zondag Na een succesvolle eerste editie organiseert Stad Aalst op 18 september 2016 opnieuw een Autovrije Zondag. Alle inwoners, plaatselijke verenigingen en buurtcomités worden uitgenodigd om een activiteit te organiseren en op die manier van Autovrije Zondag een gezellig feest te maken. De stad geeft de organisatoren hierbij een financieel duwtje in de rug.

 Duurzame en kwaliteitsvolle herinrichting bedrijventerrein DenderNoord
DenderNoord De Stad Aalst wil in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen het openbaar domein van DenderNoord (Lion D'Or, Wijngaardveld, Tragel, Hofstade, Gilbos) opwaarderen om dit verouderde bedrijventerrein te revitaliseren. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan een aantal uitdagingen inzake verkeersstructuur, gevaarlijke kruispunten, ontsluiting, parkeren, beeldkwaliteit, groenvoorzieningen en wateroverslag.

 Zomervakantie? Leef je uit op 't Speelplein!
Speelplein Aalst De zomervakantie komt er aan en dat wil zeggen dat de speelpleindeuren terug open gaan. In Groot-Aalst zijn er vijf speelpleinwerkingen waar kinderen van 3 tot 12 jaar terecht kunnen voor een onvergetelijke vakantie.

 Dubbeltentoonstelling Filip Claus & Jimmy Kets: WO I in beeld
Filip Claus Wat is er van de Groote Oorlog nog te zien in de Westhoek en Noord-Frankrijk? In deze tentoonstelling vind je een selectie van foto's uit twee bestaande tentoonstellingen rond WO I.Topfotografen Filip Claus en Jimmy Kets geven ons hun kijk op het geheel.

 Extra hinder op kruispunt Siesegemlaan/Gentsesteenweg in Aalst
R41 De werken op de ring in Aalst schakelen vanaf 9 mei een versnelling hoger met extra hinder voor het verkeer als gevolg. Er zal minder capaciteit zijn op de Siesegemlaan richting E40 en op de Gentsesteenweg. Wie met de (vracht)wagen komt, moet rekening houden met extra wachttijden. Het agentschap raadt aan om gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer en/of de verschillende carpoolparkings.

 Vrijwilligers gezocht voor Autovrije Zondag 2016
Autovrije Zondag Na een succesvolle eerste editie organiseert Stad Aalst op 18 september 2016 opnieuw een Autovrije Zondag. Ook dit jaar zoeken we vrijwilligers om die dag tussen 12 en 18 uur mee te helpen bij het bewaken van de hekkens rond de autovrije zone. Elke vrijwilliger is verzekerd en krijgt een vrijwilligersvergoeding van 30 EUR.

 Campagne 'Belang van bomen'
campagnebeeld Niets is belangrijker dan zuivere lucht, water en bodem. Dat weet wel iedereen, maar de link met bomen in de directe omgeving wordt zelden gelegd. Daarom startte Stad Aalst een grootscheepse campagne om het belang van bomen te onderstrepen. Tientallen bomen werden alvast uitgerust met ludieke, rake slogans.

 Opendeur stedelijk Trefcentrum
opendeurdagen trefcentrum Het stedelijk Trefcentrum zet de deuren open op vrijdag 3 en 4 juni 2016 telkens van 14 tot 17 uur.

 Vakantieopvang voor kleuters tijdens schooljaar 2015-2016
kinderopvang Stad Aalst organiseert kleutervakantieopvang tijdens de schoolvakanties. Deze opvang is er voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar, die in Aalst naar school gaan of waarvan minstens één van de ouders in Aalst woont of werkt. De opvang gebeurt door gediplomeerd personeel. Er zijn dagelijks gevarieerde activiteiten. Ook jouw kleuter is van harte welkom!

 Werken in Blektestraat te Hofstade bijna afgerond
wegenwerken De heraanleg van de riolering en het wegdek in de Blektestraat in Hofstade is bijna voltooid.

 Denk mee over het Heuvelpark
Heuvelpark De stad wil een invulling geven aan een schuur voor natuur, milieu en educatie. Wandel mee op 2 juni om de omgeving te leren kennen en/of neem deel aan de brainstormsessie op 9 juni.

 Carnavalswerkhallen blijven voorlopig gesloten
brand carnavalswerkhallen Door beschadiging aan de infrastructuur en instortingsgevaar blijven de carnavalswerkhallen voorlopig in totaliteit gesloten.

 Schadedossier brand carnavalswerkhallen
schadedossier De hevige brand in de carnavalswerkhallen van woensdag 27 april heeft naast een emotionele impact ook heel wat schade berokkend aan de bezittingen en het materiaal van een aantal carnavalsverenigingen. Stad Aalst begeleidt de getroffen verenigingen bij de opmaak van een schadedossier.

 De kinder- en jeugdjury's hebben gekozen
de bib Elk jaar kiezen onze kinder- en jeugdjury's hun favoriete boeken. Ontdek hier hun keuzes.

 Sluit je huis of bedrijf aan op de zon!
zonnepanelen Als inwoner van Oost-Vlaanderen kun je gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Neem deel, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter leefmilieu. Inschrijven kan nog tot 23 mei.

 Extra openingsuren voor studenten in de bib
student in bib Tijdens de examenperiodes mei-juni en december-januari opent de hoofdbibliotheek op weekdagen reeds om 9 uur om studenten de kans te geven extra vroeg samen te kunnen studeren.

 Ook tijdschriften in de bib vanaf 1 juni
de Bib Vanaf woensdag 1 juni kun je in de hoofdbibliotheek ook tijdschriften ontlenen.

 Stad zoekt architecten voor vernieuwing Esplanadeplein
Esplanadeplein Stad Aalst gaat via een ontwerpenwedstrijd op zoek naar architecten of ontwerpers om een plan uit te tekenen voor een vernieuwd Esplanadeplein. Het is de bedoeling om de parking ondergronds aan te leggen met daarboven aan aangenaam plein met veel groen.

 Volleybalclub Asse-Lennik komt naar Schotte in Aalst
Sportcentrum Schotte Vanaf eind 2016 zal eersteklasse volleybalploeg Asse-Lennik haar sportactiviteiten huisvesten op Schotte in Aalst. De raad van bestuur van het SportAG heeft hiervoor de toestemming gegeven op de zitting van 20 april 2016. Over de concrete afspraken zal het SportAG met Asse-Lennik verder onderhandelen. Met de komst van deze eersteklasser realiseert het SportAG al meteen één van zijn doelstellingen namelijk topsport in Schotte mogelijk maken.

 Buitenschoolse Kinderopvang voor kinderen van 3-12 jaar
kinderopvang In Groot-Aalst bieden verschillende stedelijke en private initiatieven tijdens de schoolvakanties en schoolvrije momenten opvang, activiteiten en/of kampen aan voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Het Lokaal Overleg Kinderopvang bundelde alle initiatieven in een brochure.

 Lokaal Beleidsplan Kinderarmoedebestrijding Aalst
stadslogo Op 12 april 2016 keurde de gemeenteraad het lokaal beleidsplan kinderarmoedebestrijding goed. Dit 'kinderarmoedeplan' is een belangrijke stap vooruit en zet de toon voor het kinderarmoedebestrijdingsbeleid voor de komende jaren.

 Bredestraat vanaf 18 april onderbroken
werken Vanaf maandag 18 april 2016 start Stad Aalst met wegen- en rioleringswerken in de Bredestraat. De straat zal hierdoor onderbroken zijn voor doorgaand verkeer tot het einde van het jaar. Ook het busverkeer wordt omgeleid via het Wijngaardveld. De straat blijft wel ten allen tijde toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

 Jaagpad nog voor de zomer tijdelijk terug open
Jaagpad Het jaagpad tussen het verlengde van de Louis Camusstraat en de Zeebergbrug zal tegen de zomer tijdelijk terug open gaan. De aannemer legt een tijdelijk stukje jaagpad aan langs de spoorweg. Hierdoor kan het jaagpad nog voor de zomer terug opengesteld worden voor voetgangers en fietsers.

 Erembodegemstraat vanaf 18 april onderbroken
werken Vanaf maandag 18 april starten in opdracht van Stad Aalst nutsleidings- en rioleringswerken in de Erembodegemstraat. De straat wordt hierdoor onderbroken voor doorgaand verkeer tot augustus. Ook het busverkeer zal omgeleid worden. De straat blijft wel ten allen tijde toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

 Werken nieuwe stuw en sluis in Aalst op kruissnelheid
Eerste spadesteek stuw en sluis De werken aan de nieuwe Denderstuw en -sluis in Aalst gaan van start. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kwam samen met burgemeester Christoph D'Haese, een delegatie van het schepencollege en gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal NV op 6 april de eerste spadesteek zetten.

 Schrijf je in voor een gratis opleiding AED voor sportclubs
aed-toestel Leer reanimeren met een automatische externe defibrillator (AED).

 Blijf op de hoogte bij werken of defecten aan drinkwaternet
Farys FARYS|TMVW houdt je op de hoogte van hinder bij werken of defecten aan het drinkwaternet. Bezorg je contactgegevens via www.farys.be/verwittigmij.

 OCMW op schema voor bouw woonzorgcentra Sint-Job en De Faluintjes
stadslogo In Baardegem, op de site waar het nieuwe woonzorgcentrum De Faluintjes moet komen, zijn archeologische opgravingen gestart. Na dit onderzoek kan het terrein klaargemaakt worden voor de eerste steenlegging in januari 2017. Tegelijk werd ook de bouwaanvraag voor de vervangingsnieuwbouw van Sint-Job goedgekeurd.

 Bibliotheek@huis: laat je boeken thuis brengen
Logo Stedelijke  bibliotheek Voor wie zich niet kan verplaatsen naar de bibliotheek, is dit misschien de oplossing. Laat boeken en andere materialen bij je leveren door een van onze vrijwilligers.

 Doe mee aan Open Monumentendag!
logo Open Monumentendag Wil jij je erfgoed mee openstellen op zondag 11 september tijdens Open Monumentendag? Dan is de infosessie van Herita in Aalst jou op het lijf geschreven. Je komt er alles te weten over hoe je zelf kan deelnemen.

 Activiteiten in de bib - voorjaar 2016
Activiteiten in de bib Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod aan activiteiten, aangeboden door de bib. Van voorlees- en knutselworkshops voor de allerkleinsten tot introductiesessies rond nieuwe media, er is voor elk wat wils.

 Afbraak stationsgebouw Erembodegem
NMBS Het stationsgebouw van Erembodegem is al een tijdje gesloten. Daarom besluit de NMBS om het pand te slopen en er een fietsenstalling, extra parkeerplaatsen en een nieuwe schuilruimte te plaatsen. Ook de perrons worden verhoogd.

 Unia Aalst: een nieuwe naam en aanpak voor het Meldpunt Discriminatie
Unia Aalst Sinds 22 februari 2016 heeft het Meldpunt Discriminatie van Aalst een nieuwe naam: Unia Aalst. Alle burgers uit de regio kunnen er terecht met hun vragen over discriminatie en gelijke kansen. Unia Aalst werkt ook samen met lokale organisaties om de rechten van onder meer ouderen, personen met een handicap, personen in armoede, holebi?s en mensen met een migratieachtergrond te beschermen.

 Bereikbaarheidsinfo Aalst station tijdens werken
werken pendelparking Tijdens de werken is het aantal parkeerplaatsen op de pendelparking van het station gehalveerd. Dit kan enige verkeershinder veroorzaken. Het Spoorlijncomité (TreinTramBus) lijstte enkele alternatieven op om ons station vlotter te bereiken.

 Aanmoediging voor het behoud van zwaluwnesten
Affiche met huiszwaluw Voor het behoud van zwaluwnesten aan je gebouw(en) kan je bij de stad een subsidie aanvragen. De aanmoediging varieert van 25 tot 65 EUR, afhankelijk van de grootte van de kolonie.

 Werken stuwsluis Dender
Waterwegen Zeekanaal NV Waterwegen en Zeekanaal NV is begonnen met de aanleg van de nieuwe stuwsluis op de Dender. Hierdoor is het jaagpad (tijdelijk) onderbroken. Voor info, vragen en opmerkingen kun je terecht op www.dender.be/gemeente/aalst.

 Natuurwandelingen: kalender 2016
wandelingen 2016 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 CHIPKAdee - dé kindergids
CHIPKAdee februari De tweede editie van de kindergids CHIPKAdee bundelt alle activiteiten voor kleuters, kinderen en jongeren in Aalst van februari tot augustus 2016. In deze editie staan zowel de stadsactiviteiten als de activiteiten van externe organisaties opgelijst.

 Kant-en-klare voorleesrugzakjes in de bib
Voorlezen Geniet je ook van de stralende gezichtjes van je (klein)kinderen als je een verhaaltje voorleest? Probeer dan nu de nieuwe voorleesrugzakjes!

 Ken jij de blu-rayfilms al?
De bib Ontdek in de bibliotheek het grote gamma aan kwaliteitsvolle blu-ray films.

 Betaal met de kaart in het administratief centrum
betaalterminal Betaalkaarten zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Daarom zorgt de Stad Aalst ervoor dat je aan elke balie in het administratief centrum elektronisch kunt betalen.

 Aalst is 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen'
Europese vlag Sinds gisterenavond mag de Stad Aalst zich twee jaar lang 'Europese gemeente van Oost-Vlaanderen' noemen. De Stad Aalst ontvangt daarbij van de provincie Oost-Vlaanderen een geldprijs ter waarde van 5 000 EUR om te besteden aan acties of initiatieven rond Europa.

 Activiteiten in de bib - najaar 2015
Activiteiten in de bib Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod aan activiteiten, aangeboden door de bib. Van voorlees- en knutselworkshops voor de allerkleinsten tot introductiesessies rond nieuwe media, er is voor elk wat wils.

 Aanpassing tarieven sportinfrastructuur
zwemles Op 1 januari 2016 veranderen de tarieven voor de Aalsterse sportinfrastructuur.

 Ingrijpende werken tussen spoor en Dender
pendelparking In het voorjaar van 2016 gaan grote infrastructuurwerken van start in de stationsbuurt. De zone pendelparking wordt volledig heringericht en er komt een extra doorgang/toegang onder de sporen. Omwonenden en reizigers met vragen over het stationsproject Aalst kunnen terecht op tel. 053 77 93 00 of via mail: info@aalst.be.

 Klimaatactieplan Stad Aalst
Aalst wil 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020. Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van haar inwoners. Het afgelopen jaar werd samen met lokale stakeholders volop gewerkt aan een klimaatactieplan. Het plan werd ingediend en goedgekeurd op Europees niveau. Je kunt het hier downloaden.

 GAS-reglement
GAS-reglement Aalst wil een aangename stad zijn voor bewoners en bezoekers. De stad zet dan ook hard in op het voorkomen van onder andere zwerfvuil, wildplassen en vandalisme. In de praktijk blijkt dat sensibiliseren niet voldoende is. Daarom kan de stad vanaf 1 december een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen aan wie de regels niet respecteert.

 Red een leven met een AED
AED Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel kan door burgers gebruikt worden om levens te redden. De stad wil een inventaris maken van alle AED's op Aalsters grondgebied.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum
cursusaanbod stedelijk Trefcentrum Vanaf maandag 24 augustus starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 Sportcentrum Schotte
inkom Schotte (Top)sportplezier vanaf november 2016

 Diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips
diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips Op zondag 17 mei vierden Jozef de Sadeleer en Maria Philips hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst
diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst Op zaterdag 16 mei vierden Edgard Verleysen en Leona Verhulst hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Eerste Belgische project op VeleHanden afgewerkt na 7 weken!
Aalsterse dienstplichtigen. Militieregisters Aalst en Meldert, 1845-1918, online raadpleegbaar dankzij het crowdsourcing project VeleHanden.

 Sportnamiddag 50-plussers Erembodegem
sportnamiddag Denderdal Erembodegem Op maandag 6 juni 2016 kunnen sportieve senioren deelnemen aan de sportnamiddag in sporthal Denderdal te Erembodegem.

 Werken ring Aalst (R41) starten op 24 augustus
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken zullen ongeveer 3 jaar duren. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Atelier Rechteroever: pop-up werkplekken in een productieve buurt!
Ondernemende  Met Atelier Rechteroever wil de stad nieuwe zuurstof geven aan het stadsdeel rechteroever. Leegstaande panden worden omgetoverd tot tijdelijke werkplekken voor startende ondernemers en freelancers. Rechteroever wordt zo een broedplaats voor nieuw ondernemerschap!

 Unia Aalst: meldpunt tegen alle vormen van discriminatie
Unia Alle vormen van discriminatie kun je melden bij Unia Aalst via het meldingsformulier, per mail (aalst@unia.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Babbelonië
logo Babbelonië In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen elke donderdag (behalve tijdens schoolvakanties) samen om Nederlands te praten en samen activiteiten te ondernemen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij een ochtend,- een namiddag,- of een avondgroep. Voor mensen die werken is er ook op zaterdag een babbelgroep.

 Taalbubbels zoekt vrijwilligers
logo Taalbubbels Taalbubbels is een speels taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die in Aalst wonen of in Aalst naar school gaan. Het taalproject biedt ondersteuning aan anderstalige leerlingen die tijdens de grote vakantie in hun thuissituatie weinig of geen Nederlands spreken en horen.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Premiebon voor sterilisatie van katten
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 Fiets kwijt?
Fiets kwijt? Fietsen die onbewaakt gestald staan en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt, beschouwt de stad als 'weesfietsen'. Wie deze achtergelaten fietsen of fietswrakken opmerkt kan dit melden aan de stad via het telefoonnummer 053 77 9300. Gemeenschapswachten halen de tweewielers dan binnen de 5 werkdagen op.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Studiekeuze KSO op de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst
inschrijvingen ABK Na het behalen van de eerste graad in het secundair onderwijs staat elke jongere en ouder voor een interessante, maar soms moeilijke keuze. Welke richting kies ik voor de tweede en derde graad? Op de Academie voor Beeldende Kunsten bieden we een unieke waaier KSO-opleidingen aan. Leerlingen van het kunst secundair onderwijs combineren hier hun theoretische basisvorming met specifieke kunstvakken. KSO is een gelijkwaardig alternatief voor ASO en TSO en is ook steeds op de doorstroming naar hoger onderwijs gericht.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Met Belgerinkel naar de Winkel
Met Belgerinkel naar de winkel Wie tussen 30 april en 4 juni te voet of met de fiets boodschappen doet, maakt dankzij de actie 'Belgerinkel naar de Winkel' kans op een mooie fietsprijs.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Fiets registreren
fiets Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek 'Aalst - wijken in cijfers 2013'.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 Je kind inschrijven in een school in Aalst - schooljaar 2016-2017
school Sinds enkele jaren zijn er specifieke regels om je kind in te schrijven in een school. Voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs zijn er in Aalst gezamenlijke afspraken om je kind in te schrijven.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Speel-o-theek 'Het Speelpaleis'
speel-o-theek De werking van een speel-o-theek is vergelijkbaar met die van een bibliotheek, maar dan met speelgoed. Het aanbod bestaat uit ongeveer 2 800 stuks.

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
stad aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen Om de Aalsterse scholen te ondersteunen in het omgaan met leerlingen met taalmoeilijkheden zet de stad in op het initiëren en continueren van netoverschrijdende taalstimuleringsprojecten: het project Alfaklassen voor het secundair onderwijs, de taalcoach voor het basisonderwijs en het TAALst-project voor het buitengewoon secundair onderwijs.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden
stadsarchief Je kunt de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzoeken. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud De stad geeft een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?