home-pagina
Grote Markt 3 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300     
foto Thuis in de stad

Tekst onleesbaar?


Nieuws

 Verkeershinder door wegeniswerken in Aalst
verkeershinder Aalst krijgt op korte tijd heel wat wegeniswerken te slikken op haar invalswegen. Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen startte op 17 augustus met de langverwachte werken op de ring R41 en kondigde vorige week aan op 7 september te starten op de N45 tussen Albatros en Haring. Heel wat Aalstenaars vrezen voor een verkeersinfarct omdat er ook nog op andere plaatsen werken aan de gang zijn. Er zal ongetwijfeld verkeershinder zijn maar de timings van de verschillende werken zijn goed op elkaar afgestemd om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

 Statiepleinfeesten met Sam Gooris
Statieplein Op 12 september viert het Statieplein feest. Vier horecazaken staken de koppen bij elkaar en organiseren voor het eerst de Statiepleinfeesten. In de namiddag kun je de Aalsterse versie van 'The voice' meemaken, 's avonds kan je genieten van enkele stevige optredens met Morenko en Sam Gooris.

 Werken Erembodegem-Dorp
verkeersbord Op 31 augustus is de aannemer begonnen met de opbraak en heraanleg van de weg op linkeroever. Deze werken zullen 15 kalenderdagen duren. Hierdoor is geen doorgaand verkeer mogelijk langs de kaai. Er is een omleiding via de Gaston De Schepperstraat.

 Boekenverkoop Meldert en Gijzegem
De bib Beide bibliotheekpunten zijn sinds kort gesloten en houden uitverkoop. Ga op koopjesjacht in Meldert op maandag 12 oktober, of in Gijzegem een week later.

 Heraanleg N45 tussen rotondes Haring en Albatros in Aalst
wegeniswerken Op maandag 7 september start het Agentschap Wegen en Verkeer met werken op de Geraardsbergsesteenweg (N45) in Aalst. De brug over de E40 wordt volledig gerenoveerd, het wegdek van de N45 krijgt nieuwe asfalt tussen de rotonde Haring en de brug over de E40 en de Villalaan (N405a) krijgt een opknapbeurt. Het einde van de werken is voorzien voor eind november 2015.

 Nationale Conventie JCI in Aalst
JCI Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september organiseert JCI Aalst de Nationale Conventie. Ook jij kunt je laten inspireren door creatieve ondernemers op de Belfius Business Day op vrijdag 18 september. Je kunt er bij zijn op de Belfius Business Day

 Carnavalbeurs & Street Art
carnavalsbeurs 2015 Uitgebreid programma van de Carnavalbeurs en Street Art, van 18 tot 20 september

 Casa del Mundo: muzikaal feest met zuiders tintje
casa del mundo Op zondag 6 september kun je terug genieten van exotische geuren, kleuren, smaken en heel veel muziek op en rond de Oude Vismarkt op de 21ste editie van wereldfeest Casa del Mundo. Het is dé ideale familieuitstap om de zomervakantie af te sluiten. Dit jaar is het feest opgebouwd rond het thema 'ontwapenen(d)'.

 Vacature deskundige handhaving Ruimtelijke Ordening
vacature De Stad Aalst zoekt een deskundige handhaving Ruimtelijke Ordening. Heb jij ruimtelijk inzicht, een basiskennis bouwtechnische aspecten en kan je een bouwplan interpreteren? Dan is deze vacature misschien iets voor jou!

 Affichewedstrijd Carnaval 2016: verlenging indiendatum
affiche Aalst Carnaval 2015 Was je te laat om je ontwerp in te dienen, heb je nog een schitterend idee... niet getreurd: de indiendatum voor het ontwerp 'Carnavalsaffiche 2016' wordt verlengd tot 9 september 2015.

 Tentoonstelling Aalst 1815-1830
Koninkrijk der Nederlanden 'De geschiedenis van een provinciestad tijdens de Verenigde Nederlanden.' Tentoonstelling van zaterdag 5 september tot donderdag 24 december in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst.

 Vakantieopvang voor kleuters
Kinderopvang voor kleuters Tijdens de schoolvakanties kunnen kleuters terecht in de opvang van twee stedelijke basisscholen. Daar staan gediplomeerde begeleiders klaar om kinderen van 2,5 tot 6 jaar met de beste zorgen op te vangen en een fijne vakantie te bezorgen.

 Vacature teamverantwoordelijke Cultuur
vacature De Stad Aalst zoekt een teamverantwoordelijke Cultuur.

 Inschrijvingen cursussen stedelijk Trefcentrum
cursusaanbod stedelijk Trefcentrum Vanaf maandag 24 augustus starten de inschrijvingen voor de cursussen in het stedelijk Trefcentrum. Je kunt er een keuze maken uit een mooi assortiment van cursussen.

 La Bella Italia op de Hogeweg
La Bella Italia Op zondag 6 september word je ondergedompeld in een heuse Italiaanse sfeer tijdens de braderij Hogeweg te Erembodegem. Een aanrader voor een gezellige familie-uitstap!

 Vaststelling inventaris archeologische zones in historische stadskernen
archeologie De Vlaamse overheid wil de historische kern van Aalst als archeologische zone vaststellen en stelt een openbaar onderzoek in.

 Vacature ICT-ontwikkelaar
vacature De Stad Aalst heeft een vacature voor een ICT-ontwikkelaar.

 Boekenverkoop bibliotheek op 19 september
Boekenverkoop bibliotheek Aalst Jaarlijkse opruiming bij de bib. Koop je boeken voor een prikje!

 Vacature coördinator gebiedsgerichte werking
vacature De stad heeft een vacature voor een coördinator gebiedsgerichte werking.

 Ook Aalst neemt deel aan de FietsTelweek
fietstelweek Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vindt de allereerste FietsTelweek plaats. Een week lang telt elke fietser én fietskilometer in Vlaanderen.

 Vacature financieel administratief coördinator
vacature Sport AG zoekt een financieel administratief coördinator.

 Vacature teamverantwoordelijke wonen
vacature De stad Aalst zoekt een teamverantwoordelijke Wonen (A1a-A2a)

 Open Monumentendag 2015: Werk aan de winkel!
OMD 2015 Open Monumentendag Vlaanderen is in 2015 aan zijn 27ste editie toe en is uitgegroeid tot een echt instituut. Elk jaar op de tweede zondag van september neemt de Stad Aalst deel aan dit evenement met een gevarieerd programma waarbij het publiek kan kennismaken met ene boeiend stukje stadsgeschiedenis!

 Autovrije Zondag op 20 september
autovrije zondag Ook de Stad Aalst organiseert nu voor het eerst een Autovrije Zondag. Op zondag 20 september zijn de straten en pleinen van de autovrije zone tussen 12 en 18 uur het exclusief domein van fietsers, voetgangers, spelende kinderen en animatie allerhande.

 Concessies Denderdal en Faluintjes
sporthal Faluintjes Zin om de cafetaria van sporthal Denderdal of Faluintjes uit te baten? Dan kun je nu je kandidatuur indienen. De huidige concessies lopen af op 31 oktober 2015.

 Geef je mening over Leirekensroute
De provincie organiseert een bevraging over het gebruik van de Leirekensroute. Via een enquête wil ze fietsers bevragen over troeven en verbeterpunten. Vul de enquête voor 30 september in en maak kans op een waardebon van 30 EUR.

 Duizendste geboorte 2015
1000ste geboorte 2015 Letty De Vits is de duizendste baby geboren in Aalst in 2015.

 Globaal inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan voor stedelijk woongebied Immerzeeldreef
groene voeg Voor het stedelijk woongebied Immerzeeldreef werd een globaal inrichtingsplan en een beeldkwaliteitsplan opgemaakt. De Stad Aalst wil van dit gebied een strategisch voorbeeldproject maken waarin de kwalitatieve en duurzame ontwikkeling van het gebied vooropstaat.

 Lezing Ish Ait Hamou
De bib In het kader van de voorleesweek komt Ish Ait Hamou op dinsdagavond 24 november 2015 voorlezen en vertellen uit eigen werk. Deze creatieve duizendpoot is bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf en jurylid van 'So You Think You Can Dance', maar heeft ook al enkele romans op zijn naam staan.

 Workshop: maak je eigen bibliotheektas
De bib Op 21 november 2015 kan je in de Stedelijke bibliotheek Aalst een workshop volgen om je eigen bibliotheektas te maken. Wees creatief en naai je eigen trendy tas.

 Multifunctioneel sportcentrum Schotte
inkom Schotte Met de bouw van het sportcomplex krijgt de site van Schotte, gelegen aan de Kapellekensbaan in Erembodegem, terug een prominente plaats in onze stad. Vroeger was Schotte het centrum van de industrie, in 2017 wordt Schotte het mekka voor de Aalsterse sporters. Met de realisatie van het sportcomplex voldoet de stad al voor een deel aan het tekort aan extra sportruimte voor recreanten, sportverenigingen en topsportevenementen.

 Cursus: leer werken met de iPad
De bib - digitale workshop Verdiep je helemaal in je iPad op de tweedaagse workshop op donderdagen 19 en 26 november 2015. Mobiel internetten (wifi of 3G), surfen, mailen, kranten en boeken lezen, apps installeren en gebruiken... Het komt allemaal aan bod.

 Voorlees- en knutselworkshop: Monstermuis
De bib - voorlezen en knutselen Op woensdag 18 november 2015 kunnen de allerjongsten komen luisteren naar het verhaal 'Monstermuis'. Daarna maken we samen een knutselwerk rond het thema van het boek.

 Voorlees- en knutselworkshop: Warmoesje
De bib - voorlezen en knutselen Op woensdag 18 november 2015 kunnen kinderen komen luisteren naar het verhaal 'Warmoesje'. Daarna maken we samen een knutselwerk rond het thema van het boek.

 Infosessie: Dancing shoes - digitale muziek in de kijker
De bib - digitale workshop Wil je meer leren over de laatste tendensen in digitale muziek? Kom dan zeker naar de infosessie van de Stedelijke bibliotheek Aalst op maandag 16 november 2015.

 Voorlees- en knutselworkshop: Zie de maan schijnt door de bomen
De bib - voorlezen en knutselen Op woensdag 4 november 2015 kunnen de allerjongsten komen luisteren naar het verhaal 'Zie de maan schijnt door de bomen'. Daarna maken we samen een knutselwerk rond het thema van het boek.

 Voorlees- en knutselworkshop: Het kleine hoogtevreespietje
De bib - voorlezen en knutselen Op woensdag 4 november 2015 kunnen kinderen in de bib komen luisteren naar 'Het kleine hoogtevreespietje'. Daarna maken we samen een knutselwerk rond het boek.

 Workshop Bookcreator: maak zelf een e-book
De Bib - bookcreator Op woensdag 4 november 2015 kan je in de Stedelijke bibliotheek Aalst leren om zelf een e-book te maken. Schrijf je nu in en wie weet wordt jij de volgende Marc De Bel!

 Graven voor de Vrede - 100 jaar aanleg van het stadspark te Aalst
Stadspark Op 24 juli 2015 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de aanleg van het stadspark officieel van start ging. Dit wordt herdacht met een kleine tentoonstelling in het stadspark zelf. Vrijdag 24 juli opent de tentoonstelling om 19 uur met een rondleiding in het stadspark door Bart Backaert, gevolgd door het planten van een 'herinneringsboom' (om 21 uur).

 Werkings - en impulssubsidies voor erkende sportverenigingen
sporten Alle erkende Aalsterse sportverenigingen kunnen tot 30 september een aanvraag indienen voor werkings- en/of impulssubsidies. Aanvraagformulieren en bijkomende informatie krijg je bij de Sportdienst.

 Doe mee met de kinder- en jeugdjury!
De bib Ben jij een leesbeest? Ben je tussen 6 en 16 jaar? Praat je graag met leeftijdsgenoten over boeken? Dan is de Kinder- en Jeugdjury zeker iets voor jou!!!

 Infoavond voor anderstalige ouders: leren lezen
De bib Op 28 september krijg je meer info over hoe je als anderstalige ouder je kind kan helpen bij het leren lezen.

 Infosessie: kennismaken met nieuwe media
De bib Op donderdag 3 september 2015 neemt de Stedelijke bibliotheek Aalst je mee op stap doorheen de digitale media. Leer meer over nieuwe toepassingen en krijg tips over wat je thuis zelf kunt gebruiken.

 Uitleenpunten Gijzegem en Meldert tijdens de zomervakantie
Stedelijke bibliotheek De laatste openingsdagen voor deze uitleenpunten.

 Herbestemming pastorie Moorsel
Pastorietuin Moorsel De voormalige pastorie van Moorsel staat al een tijdje leeg. De stad wil er samen met de kerkfabriek Sint-Martinus Moorsel, de eigenaar, nieuw leven in blazen, en roept hiervoor de hulp in van de burgers.

 Workshop: foto's maken en bewerken met je smartphone
de Bib Op maandag 14 september 2015 organiseert de Stedelijke bibliotheek Aalst een workshop fotograferen en bewerken met je smartphone of tablet. Leer de perfecte foto maken van je (klein)kinderen of van een leuke familietrip.

 Dienstverlening bibliotheek in Meldert en Gijzegem wijzigt
de bib De bibliotheek stelt enkele alternatieve diensten voor in Meldert en Gijzegem, aangezien de uitleenpunten daar sluiten.

 Diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips
diamanten bruiloft De Sadeleer - Philips Op zondag 17 mei vierden Jozef de Sadeleer en Maria Philips hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst
diamanten bruiloft Verleysen - Verhulst Op zaterdag 16 mei vierden Edgard Verleysen en Leona Verhulst hun 60ste huwelijksverjaardag.

 Bouw van nieuwe onderdoorgang in station Aalst start begin 2016
Stationsomgeving Aalst NMBS, Infrabel, De Lijn en de stad Aalst bouwen de stationsomgeving van Aalst uit tot een vlot verkeersknooppunt. Na de heraanleg van het Statieplein en omliggende straten, het Werfplein, het nieuwe busstation en de nieuwe fietsenstalling is het binnenkort de beurt aan de nieuwe onderdoorgang in het station Aalst.

 Eerste Belgische project op VeleHanden afgewerkt na 7 weken!
Aalsterse dienstplichtigen. Militieregisters Aalst en Meldert, 1845-1918, online raadpleegbaar dankzij het crowdsourcing project VeleHanden.

 Werken ring Aalst (R41) starten op 24 augustus
Wegenwerken Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst op 24 augustus 2015 met ingrijpende werken. Drie gevaarlijke kruispunten tussen de Merestraat en de Korte Vooruitzichtstraat worden aangepakt, het viaduct krijgt een grondig onderhoud en de Gentsesteenweg wordt van gevel tot gevel aangepakt. De werken zullen ongeveer 3 jaar duren. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, stemt AWV de werken in Aalst en omgeving zo goed mogelijk op elkaar af.

 Cirk!ostuum
Cirk!ostuum Het museum pakt uit met een grote Cirk! tentoonstelling. Naast de vele kostuums, hoeden, schoeisel en attributen, belichten we de ontwerpers die creaties maken voor de spektakels, en dit aan de hand van patronen, foto's en dvd's. De verschillende tendensen naargelang de discipline (clown, ruiter, acrobaat...) staan in de kijker. We geven een evolutie sedert het eind van de 18e eeuw, en bekijken de 'mode' in de spektakelwereld met de Hollywood-invloed van de jaren 30, het functionele karakter, het moderne karakter en het 'retro? accent van nu.

 Museumkleuterparcours met Elsa en Lisa
Kleuterparcours Kathleen Amant Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen onder begeleiding van ouders of grootouders op ontdekkingstocht doorheen het museum dankzij het 'kleuterparcours'.

 Vacature afdelingschef Sociale zaken
vacature Het OCMW Aalst zoekt een afdelingschef Sociale zaken.

 Tussen gemeenschap en geweld, Aalst in de Groote Oorlog
copyright Stadsarchief Gent De tentoonstelling die nu reeds loopt in 't Gasthuys - Stedelijk Museum wordt verlengd tot 3 april 2016. Zo krijgt iedereen zeker de kans de tentoonstelling rond WO I te ontdekken.

 Project-mer 'Opwaardering Dender tussen Dendermonde en Aalst'
stadslogo De procedure tot opmaak van een project-milieueffectenrapport (project-MER) voor de opwaardering van de Dender tussen Dendermonde en Aalst wordt opgestart. De kennisgevingsnota kun je momenteel inkijken.

 Atelier Rechteroever: pop-up werkplekken in een productieve buurt!
Ondernemende  Met Atelier Rechteroever wil de stad nieuwe zuurstof geven aan het stadsdeel rechteroever. Leegstaande panden worden omgetoverd tot tijdelijke werkplekken voor startende ondernemers en freelancers. Rechteroever wordt zo een broedplaats voor nieuw ondernemerschap!

 Meldpunt Discriminatie heeft een nieuwe stek gevonden!
Meldpunt Discriminatie Voortaan kun je alle vormen van discriminatie melden bij het Meldpunt Discriminatie in het stadhuis via het meldingsformulier, per mail (meldpunt.discriminatie@aalst.be), of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

 Babbelonië
logo Babbelonië In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen elke donderdag (behalve tijdens schoolvakanties) samen om Nederlands te praten en samen activiteiten te ondernemen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij een ochtend,- een namiddag,- of een avondgroep. Deelnemen aan Babbelonië is gratis.

 Seniorenactiviteiten 2015
Logo stad Aalst De stad organiseert het hele jaar door activiteiten voor de Aalsterse senioren. Een infonamiddag, een filmvoorstelling, een stadswandeling, een concert. Het is maar een greep uit het aanbod.

 Premies voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven
kinderopvang De Stad Aalst kent jaarlijks een locatiepremie toe aan onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven die werkzaam zijn in Groot-Aalst. Onthaalouders die aangesloten zijn bij de stedelijke dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje' ontvangen bovendien een anciënniteitsbonus na een bepaald aantal jaren activiteit.

 Lespakket: Breng kleur in je klas met het O MUNDO-pakket
het O Mundo-pakket Kinderen uit verschillende culturen komen in Vlaamse kleuter- en lagereschoolklassen terecht. Veel schoolklassen zijn daardoor gekleurd. Het pakket O Mundo - een kleine Wereldbibliotheek - is een project van Stichting Lezen en brengt de mooiste prentenboeken uit de hele wereld samen in jouw klas. En de klassen die niet gekleurd zijn? Die krijgen kleur door deze boeken.

 Alfaklassen blaast 10 kaarsjes uit!
alfaleerkrachten In de voorbije jaren zijn er in Aalst verschillende initiatieven ontwikkeld om leerlingen te ondersteunen in hun kennis van het Nederlands. Alfaklassen is één van de pioniersprojecten en viert dit schooljaar zijn 10de verjaardag!

 Aalst viert 2000ste geboorte van 2014
Skye Paeleman is 2000ste baby Op 23 december werd Skye Paeleman geboren, het eerste kindje van Levi Paeleman en Saskia Luckx.

 Werken ring Aalst (R41) starten ten vroegste midden 2015
Ring R41 Om het verkeer op de ring van Aalst (R41) veiliger en vlotter te maken, starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Aalst in 2015 met ingrijpende werken. AWV en de stad Aalst hadden de intentie om de werken te starten begin 2015. De complexe aanbestedingsprocedure loopt echter langer dan voorzien. Hierdoor zullen de werken niet starten voor de zomer van 2015. De heraanleg zal ongeveer 3 jaar duren.

 Natuurwandeling: kalender 2015
wandelingen 2015 Samen met een natuurgids ontdek je onze mooiste stukjes natuur. Elke eerste zondag van de maand kun je mee op stap. De hele jaarkalender is nu beschikbaar.

 CO in jouw huis? Doe de test!
Gezond Binnen In België worden elk jaar ongeveer 1.300 mensen het slachtoffer van een koolstofmonoxide of CO-vergiftiging. CO is een giftig gas dat je niet ruikt, proeft, ziet of voelt. Het ontstaat bij een slechte verbranding als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is of als het toestel niet goed wordt onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij toestellen die werken met een vlam zoals een verwarmingstoestel op gas, kolen, mazout en petroleum.

 Project-MER Ontwikkeling Regionaal Bedrijventerrein Siezegemkouter Aalst - bekendmaking en terinzagelegging van het kennisgevingsdossier
Siesegem De procedure tot opmaak van een project-milieueffectrapport (project-MER) voor de ontwikkeling van regionaal bedrijventerrein Siezegemkouter wordt opgestart. Het kennisgevingsdossier kun je momenteel inkijken.

 Werk mee aan het zwerfkattenbeleid
De stad is op zoek naar vrijwilligers die, als partners in het zwerfkattenbeleid van de stad, willen en kunnen meehelpen bij het voederen van de erkende kattenkolonies. Geïnteresseerd? Schrijf je in voor de infoavond op 15 december.

 Premiebon voor sterilisatie van katten vanaf 1 januari 2015
Om het aantal verwilderde katten en zwerfkatten en het aantal katten in het asiel te beperken, moedigt de stad elke eigenaar aan om zijn/haar huiskat te laten steriliseren of castreren. Vanaf 1 januari 2015 krijg je steun via een premiebon.

 Lengtebeperking voor voertuigen in Hoveniersstraat
politieverordening De gemeenteraad stelde op 27 mei 2014 een aanvullende politieverordening vast over het instellen van een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 10 meter in het wegvak van de Hoveniersstraat gelegen tussen de Eén Meistraat en Moorselbaan. Dit reglement treedt in werking de vijfde dag volgend op de bekendmaking.

 CINEMA opent deuren op de Hopmarkt
Cinema De vroegere Hopzaal is omgetoverd tot CINEMA, een ontmoetingscentrum/fuifzaal voor jongeren in het stadscentrum. Deze stadsfuifzaal biedt jongeren een stek voor klassefuiven, liveconcerten en andere feestjes.

 De nieuwe bibliotheek: de conceptnota
Biblogo Hoe ziet men de nieuwe bibliotheek op de Pupillensite? Lees er hier meer over.

 Sportzaal te huur in stedelijk Zwembad
Zwembad sportzaal In het stedelijk Zwembad kan je een polyvalente sportzaal huren. Dé ideale plek om je samen met vrienden in het zweet te werken. De zaal is 155 m² groot en biedt ruimte aan ongeveer 25 sporters.

 Isoleer je dak voor het te laat is
vzw bea Vanaf 1 januari 2015 is minimale dakisolatie verplicht in iedere woning in het Vlaams Gewest. Deze regel van de Vlaamse Wooncode geldt voor alle eengezinswoningen (huizen, woningen en studio's), maar niet voor kamers. Vzw BEA, het energiebedrijf van de stad, helpt alle Aalstenaars om hun dak te isoleren.

 Filmpjes over Gabrovo
jumelage Leer de Bulgaarse partner van de stad kennen via enkele leuke filmpjes gemaakt door onze Aalsterse jeugd!

 Laat vuurwerk de feestvreugde niet verknallen
vuurwerk is gevaarlijk! De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgestoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Dit verloopt niet altijd zonder gevaar. Als je niet enkel bubbels in je glas wenst, maar ook in de lucht, vraag dan eerst een vergunning aan en hou rekening met volgende tips van de Aalsterse brandweer.

 Aalst in cijfers
station luchtfoto Meten is weten. Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek 'Aalst - wijken in cijfers 2013'.

 CO, een stille moordenaar in huis!
Hoe herken je een CO-vergiftiging ? Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

 Rookmelders redden je leven
brandpreventie-adviseurs Jaarlijks sterven in België meer dan 100 mensen door brand. Rook kan ook jouw leven kosten. Rook veroorzaakt in werkelijkheid zelfs meer slachtoffers dan brand!Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. De installatie van (optische) rookmelders is dan ook verplicht in nieuwbouw en gerenoveerde woningen in Vlaanderen. Heb jij al een rookmelder in huis?

 Nieuwe regels voor pesticidengebruik
onkruid Openbare diensten moeten hun gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen en stopzetten tegen eind 2014. De wetgeving werd recent aangepast en bevat nu ook regels voor de burgers.

 Nieuwe samenstelling Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening
officiële mededeling Op de gemeenteraad van 25 juni 2013 werd de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) goedgekeurd. Die beslissing werd nu ook bekrachtigd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. De nieuwe raad wordt op 7 augustus geïnstalleerd.

 Aankoop gronden Warehouses De Pauw maakt nieuwe Tragelweg mogelijk
aankoop gronden Tragel De gemeenteraad van 25 juni 2013 heeft beslist om de gronden van Warehouses De Pauw op de Tragelsite aan te kopen. Deze aankoop is noodzakelijk om de nieuwe ontsluitingsweg op de Tragelsite te kunnen aanleggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject op de Tragel.

 Stad ondertekent charter 'Gezonde Gemeente'
Logo gezonde gemeente Op 23 april ondertekende de stad het charter 'Gezonde Gemeente'. Dit charter is een initiatief van Vigez, LOGO en andere partners met de steun van Vlaanderen om lokale besturen ertoe aan te zetten om partners te zijn in de strijd rond gezondheid.

 ‘Ne goeien band me Zjangsken’
Dienst preventie goeien band me Zjangsken Een hip polsbandje zonder de dure prijs van een festival te betalen? Het kan! Jongeren die zich engageren om op een toffe manier te genieten van hun (eerste) Carnaval kunnen er eentje afhalen bij de dienst Preventie van de stad.

 Cambio autodelen ook in Aalst
Cambio gebruikers Kreunt de bagagedrager van je fiets onder het gewicht van je boodschappen? Ben je het beu om te betalen voor een auto die je amper gebruikt? Of willen je familie en vrienden niet langer je persoonlijke chauffeur spelen? Dan is het project Cambio autodelen misschien iets voor jou. Er staan 3 cambio auto's voor je klaar die je kunt gebruiken wanneer het jou past.

 Betalende interventies van de brandweer
om een wespennest te verdelgen betaal je nu 30,- EUR Dat de brandweer altijd paraat staat, dat weet het kleinste kind. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij andere incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten, of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Vanaf nu zal de brandweer voor sommige interventies ook de rekening opsturen. Niet prettig, wel nodig…

 Winnaars Ros Balatumwedstrijd bekend!
Jury wedstrijd Ros Balatum Op dinsdag 7 februari heeft de jury de 4 winnaars bekend gemaakt die tijdens de carnavalsstoet op zondag en maandag het Ros Balatum zullen bestijgen.

 Masterplan Omgeving Albrechtlaan goedgekeurd
Masterplan Albrechtlaan De stad Aalst heeft voor de omgeving van de Albrechtlaan een masterplan laten opmaken. Op de gemeenteraad van 21 december 2011 werd het plan goedgekeurd. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied in de stad en geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Het masterplan is opgesplitst in 6 delen. We stellen ze kort voor.

 Inventaris Modern Archief Baardegem online!
Wapenschild van de gemeente Baardegem Het modern archief van Baardegem (1797-1976) werd geïnventariseerd. De inventaris omvat alle stukken die bewaard gebleven zijn van het moderne archief van Baardegem. Niettegenstaande Baardegem tussen 1795 en 1800 niet als een zelfstandige archiefvormer functioneerde, bevat de inventaris de registers van de Burgerlijke Stand vanaf 1797. De andere stukken ontstonden in de periode 1800-1976 waarvan de meerderheid hun oorsprong heeft in de periode 1950-1976.

 Informatiefolder Ben jij voorbereid op een overstroming?
foto voorkant folder Hoewel wateroverlast een geval van overmacht is, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de waterellende.

 Vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon, iets voor jou?
De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag of een probleem. Elk contact via mail, chat, forum of telefoon (gratis en niet op de rekening) is anoniem.

 Nieuw reglement tijdelijke bewegwijzering
nieuw reglement ijdelijke bewegwijzering Alle wegen leiden naar Rome, maar als organisator van een evenement wil je toch vooral dat je bezoekers op de juiste plek terechtkomen. De stad heeft een reglement goedgekeurd waardoor je de plaats van je activiteit kunt aanduiden met tijdelijke bewegwijzering.

 'InternationAalst' verbindt buitenlandse contacten
logo Aalst Heb je vrienden of familie in het buitenland? Organiseert jouw vereniging een internationale uitwisseling? Gaat je school op bouwkamp of zoekt je bedrijf een nieuwe afzetmarkt? Schrijf je snel in op het netwerk InternationAalst en laat de wereld weten waar je mee bezig bent!

 Aalst maakt kennis met Zuid-Afrika
logo stad Meer dan een jaar geleden richtte de sectie Internationale Samenwerking van de stad Aalst een stedenbandcomité op, met als doel na te gaan of een partnerschap met een stad in een ontwikkelingsland haalbaar was voor Aalst. Meer dan een jaar later is dat onderzoek afgelopen en werd een partner uitgekozen: Worcester!

 Catalogus tijdschriften van D.A.D.D. vzw online!
priester Adolf Daens Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw ) heeft een grote verzameling tijdschriften en publicaties over sociale, economische en culturele geschiedenis.

 Databank daensisme online!
priester Adolf Daens Het krantenbestand van het D.A.D.D. vzw en de inventarissen van de bedrijfsarchieven van Schotte en Du Parc kan je al een tijdje via de website van de stad bekijken. Nu staat ook de databank van alle archiefstukken over de gebroeders Daens en het Daensisme online. Om de stukken te bestuderen moet je nog steeds een bezoek brengen aan het D.A.D.D. vzw, gevestigd in het Stadsarchief.

 De Kringwinkel levert inboedelservice
logo De Kringwinkel De Kringwinkel kan voortaan ook volledige woningen ontruimen.

 Stedelijke kinderopvanginitiatieven op zoek naar vrijwilligers
Kinderopvang zoekt vrijwilligers De stad Aalst beschikt over een divers en uitgebreid kinderopvangaanbod voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. In deze kinderopvanginitiatieven zijn er vaak handen te kort om fruitpapjes te bereiden, een verhaaltje voor te lezen, ouderactiviteiten te organiseren, … Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in opvang. Heb je af en toe enkele uurtjes vrij en ben je op zoek naar een boeiende tijdsbesteding? Heb je een hart voor baby’s en peuters? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een van de stedelijke kinderopvanginitiatieven!

 Speel-o-theek 'Het Speelpaleis'
speel-o-theek De werking van een speel-o-theek is vergelijkbaar met die van een bibliotheek, maar dan met speelgoed. Het aanbod bestaat uit ongeveer 2 800 stuks.

 Project 'partnergweld'
logo politie De Lokale Politie Aalst wil partnergeweld in de stad indijken en ‘slaat’ daarom de handen in elkaar met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAWRA), het parket, het Justitiehuis en de provincie Oost-Vlaanderen.

 Wil jij ook de partner van Aalst leren kennen?
jumelage Gabrovo Oproep naar Aalstenaars met zin voor avontuur!

 Donderdag Veggiedag
Donderdag Veggiedag De stadskeukens bieden sinds 2010 één keer in de maand een vegetarische maaltijd aan in de stedelijke scholen en kinderopvang.

 Masterplan voor inrichting bedrijvenpark Siesegem goedgekeurd
logo stad Aalst Aalst heeft het masterplan voor de inrichting van een bedrijvenpark in Siesegem goedgekeurd. Het masterplan werd opgemaakt door het gerenommeerde architectenduo Secchi-Viganò na tal van studies en onderzoeken. Het plan houdt ook rekening met de inplanting van een crematorium op de site. Aan de hand van dit masterplan kan de Vlaamse overheid starten met de procedure om de bestemming van de zone voor dit crematorium in het projectgebied te wijzigen. Het bedrijventerrein zal ruimte bieden voor 1.300 nieuwe arbeidsplaatsen.

 Er komt meer bos in en rond Aalst!
Zoekzone stadsbos Aalst is net als de rest van Vlaanderen een bosarme regio met een aantal versnipperde bossen. De stad wil deze lapjes bos via bosuitbreiding zoveel mogelijk met elkaar verbinden en vroeg daarvoor subsidies aan bij de Vlaamse overheid… met succes!

 Preventief Bedrijfsbeleid
Agentschap Ondernemen De economische crisis heeft bij veel ondernemingen tot enige bezorgdheid geleid. Op initiatief van de Vlaamse Regering en de sociale partners werden diverse efficiënte tools ontwikkeld om de kmo's preventief te helpen hun onderneming op het juiste spoor te houden.

 Ontwikkeling bedrijventerrein Siesegem
logo stad Aalst De verkeersafwikkeling voor het geplande bedrijventerrein op Siesegem gebeurt het best via de Siesegemlaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsstudie die het studiebureau Grontmij heeft uitgevoerd in opdracht van de stad Aalst. Op het bedrijventerrein krijgt het openbaar vervoer en de fietser een prominente rol.

 Projecten: Taalcoach basisonderwijs
taalcoach Goedroen In de Aalsterse scholen zijn er veel leerlingen met taalnoden. Het project Taalcoach Basisonderwijs Aalst probeert alle basissscholen in Aalst hierbij te ondersteunen. Hiervoor is een taalcoach (Goedroen van Lunenburg) aangesteld.

 Gerenommeerd bureau ontwerpt bedrijventerrein Siesegem
ontwerpbureau Secchi-Viganò aangeduid voor Siesegem Studio Secchi-Viganò mag in opdracht van Aalst het ontwerp opmaken voor het geplande bedrijventerrein in Siesegem. De opdracht werd toegewezen na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 5 oktober 2009 en vloeide voort uit de ontwerpwedstrijd die de stad samen met Vlaams Bouwmeester heeft georganiseerd.

 Instapdatum kleuters op 1 september 2015
stedelijk onderwijs Ook jouw kleuter van 2,5 jaar is op 1 september 2015 welkom in een stedelijke school! Volgende instapdata(datum) voor het schooljaar 2015/2016 zijn: 9 november 2015, 4 januari 2016, 1 februari 2016, 15 februari 2016, 11 april 2016 & 9 mei 2016.

 Bescherm jezelf tegen de griep A/H1N1
Bescherm jezelf tegen de griep Om jezelf te beschermen tegen de griep kan je een aantal preventieve maatregelen nemen.

 V.E.R.A. leert fietsen in het verkeer!
V.E.R.A. Op 5 mei 2009 lanceerde de Lokale Politie Aalst in samenwerking met de stad Aalst het V.E.R.A.-project. V.E.R.A. staat voor Verkeers Educatieve (fiets)Route Aalst en wil jonge fietsers leren veilig deel te nemen aan het verkeer.

 Lees vandaag de krant van 100 jaar geleden!
stadsarchief Vanaf nu kan de collectie 19de-eeuwse kranten van het D.A.D.D. vzw volledig digitaal doorzocht worden. Dit prestigeproject maakt het mogelijk om in circa 80 krantentitels en 71.000 krantenpagina's door vrije woordkeuze te gaan zoeken. Probeer het zelf!

 Ontdek je sociale grondrechten met de rechtenverkenner
logo van Buurtweb Ken jij je rechten? De website over sociale grondrechten, www.rechtenverkenner.be, biedt een antwoord.

 Meer oranje op straat
De Fietserij Binnenkort zal je ze meer en meer zien opduiken in het straatbeeld: de opvallende oranje leenfietsen van De Fietserij. Bedrijven, scholen, verenigingen, toeristen en alle geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de fietsen. De Fietserij kwam tot stand door een ambitieuze samenwerking tussen vzw De Kringwinkel Teleshop, de stad en vzw De Loods.

 Premies voor hagen, houtkanten, bomen en poelen
knotbomen na het onderhoud Sinds 29 april 2008 geeft de stad een premie voor het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, voor de aanleg en het onderhoud van een poel, voor het aanplanten van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of bomenrij) en voor het onderhoud van lijnvormige groenelementen (haag, heg, houtkant of knotboom).

 Gevonden fietsen en bromfietsen op internet
gevonden (brom)fietsen online Vanaf nu zijn alle gevonden fietsen en bromfietsen te bekijken op de website van de stad. Ben jij je fiets of je bromfiets kwijt? Neem dan zeker eens een kijkje!

 Du Parc ontsloten!
Hoofding factuur Du Parc Op 23 september 2008 rondde het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) de inventarisatie én valorisatie van het bedrijfsarchief Bosteels-De Smeth, beter gekend als Du Parc, af. De resultaten van dit monnikenwerk kan je nu op deze website bekijken.

 Nieuwe autoladder bij brandweer Aalst
autoladder De Stedelijke Brandweer heeft een nieuwe autoladder in gebruik genomen.

 Nieuwe autopomp bij brandweer Aalst
brandweer aalst De Brandweer heeft een nieuwe halfzware autopomp in gebruik genomen.

 Gratis compostvat in ruil voor gft-container
een compostvat in ruil voor een gft-container Je kunt je gft-container ruilen voor een gratis compostvat. Ook voor een compostbak geeft de stad een duwtje in de rug: in ruil voor je gft-container legt de stad 20,- EUR bij voor je compostbak.

 Cementgebonden asbest
de asbestknop Je kunt gratis tot 200 kg cementgebonden asbest naar het containerpark brengen.

 Dienst Bevolking ook toegankelijk voor slechthorenden
Soundshuttle De dienst Bevolking maakt voortaan gebruik van de Soundshuttle, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

 Stad biedt gratis advies aan rond duurzaam bouwen
zonnepanelen De stad biedt aan haar inwoners gratis advies inzake duurzaam bouwen. Ze schakelt daarvoor de MilieuAdviesWinkel in, die eens per maand een ervaren architect naar het stadhuis stuurt om mensen persoonlijk te adviseren over hun (ver)bouwplannen.

 Visie van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS)
De stedelijke raad voor Internationale Samenwerking heeft een vernieuwde visietekst klaar.

 De stad geeft de slechtvalk een nieuwe thuis
De stad, Natuurpunt (vogelwerkgroep Cinerea) en de kerkfabriek Sint-Jozef zorgen samen voor een nestkast voor slechtvalken op de Sint-Jozefkerk.

 Staat jouw vereniging al in de adressengids?
De adressengids van de website wordt verder uitgebouwd. Staat jouw vereniging er nog niet in of kloppen de gegevens niet, laat het ons weten!

 Leeszaalcatalogus Stadsarchief online
De leeszaalcatalogus van het Stadsarchief kan nu ook online geraadpleegd worden.

 Waar naartoe met dode vogels en pluimvee (bij een onverdacht overlijden)
ophokplicht Wat zijn de regels?