sociale kruidenier

Maaltijd aan sociaal tarief

In het ontmoetingshuis De Brug baat De Loods vzw een sociaal restaurant uit. Je kan er elke weekdag terecht voor een heerlijke, verse en gezonde dagschotel. Iedereen is er welkom. Wie het financieel moeilijker heeft kan, via het OCMW, aan een verminderd tarief komen eten.

Bord met eten

De sociale kruidenier

Een sociale kruidenier is een winkel waar mensen terecht kunnen voor een basisaanbod van levensmiddelen. De winkel is bedoeld voor mensen die niet genoeg geld overhouden om voeding, onderhouds– en verzorgingsproducten te kopen.

Onderverdeling sociale kruidenier

Welke producten?

Met de sociale kruidenier heeft Aalst een kwaliteitsvol en vooral waardig alternatief voor voedselbedeling: een winkel waar klanten kunnen kiezen uit gezonde voeding en kwalitatieve producten volgens de behoeften van hun gezin. De sociale kruidenier volgt de strikte wettelijke richtlijnen op en biedt alleen kwaliteitsvolle producten aan, dus geen producten ‘over datum’ of licht beschadigde goederen.

Rek met voedingswaren

Voor wie?

Mensen of gezinnen die in Aalst verblijven en het financieel moeilijk hebben kunnen een lidmaatschap voor de sociale kruidenier aanvragen. Zij kunnen een beroep doen op de sociale kruidenier tot zij (opnieuw) kunnen rondkomen met hun persoonlijk inkomen. Om klant te worden, moet je eerst langs gaan bij het OCMW.

Boodschappentas van een klant in de sociale kruidenier

Ontmoetingsplaats

De Aalsterse sociale kruidenier is ook een ontmoetingsplaats. Het winkelconcept is zo uitgewerkt dat er plaats en ruimte is voor een luchtige babbel of een goed gesprek. Door mensen uit hun isolement te halen en begrip te tonen voor hun problematiek vervult de sociale kruidenier ook die maatschappelijke rol.

Sociale kruidenier

Voedseloverschotten schenken

Alle voedingsproducten die nog goed voor verbruik zijn maar die niet meer verkocht mogen worden, kan je bij de sociale kruidenier aanbieden. Denk maar aan producten waarvan de vervaldatum bijna verstreken is, droge voeding, brood, groenten, fruit… Het product moet uiteraard aan de regels van voedselveiligheid voldoen. Buurtwinkels en kleine warenhuizen kunnen trouwens voedseloverschotten wegschenken aan mensen in armoede zonder dat ze daarvoor BTW moeten betalen. Interesse? 

Doos met voedingsmiddelen

Warme maaltijden aan huis

Verschillende commerciële bedrijven in Aalst en daarbuiten bieden warme maaltijd aan huis aan.

Via het OCMW kan je eveneens een warme maaltijd aan huis laten leveren. Daarvoor werkt het OCWM samen met een externe traiteur. Er kan 7 op 7 eten geleverd worden. Op feestdagen kan je een koude schotel bestellen. Aangepaste maaltijden zijn mogelijk. Voor een maaltijd die bestaat uit soep, een hoofdschotel met vis/vlees, aardappelen/rijst/deegwaren, verse groenten en dessert betaal je 6 euro.

De maaltijdbedeling via het OCMW kan telefonisch aangevraagd worden bij de dienst Ondersteund Zelfstandig Wonen op het nummer 053 72 29 00.

Samen eten in LDC De Maretak

Eet je liever niet alleen? Het is ook mogelijk om een warme maaltijd in de cafetaria van het LDC de Maretak te nuttigen tijdens de weekdagen. Ze serveren een lunch voor 7,5 euro (soep, hoofdgerecht en dessert). Reserveer en betaal minstens 1 dag op voorhand in de cafetaria.

Groep senioren aan tafel

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten