Korfbalcirkels op het Beukenhof

“Het kunstgrasveld aan het Beukenhof was na tien jaar aan vervanging toe”, zegt Sven Van Keymeulen, manager van het SportAG en diensthoofd bij Aalst Sport. “Het volledige terrein, met een oppervlakte van 5 968 vierkante meter, kreeg nieuwe kunstmatten, maar de dempende onderlaag van het oude veld werd behouden. Na verschillende tests bleek die nog perfect bruikbaar.” Het terrein beschikt over één groot voetbalveld en vier korfbalvelden met doelcirkels en korfbalpalen. “Naast de korfbalclub AGO Aalst en vier voetbalclubs zijn ook de G-sporters van De Caspers hier actief.”

Kurkkorrels

Als je het veld van het Beukenhof vanuit de lucht bekijkt, dan lijkt het terrein een donkergele schijn te hebben. “Dat komt door de kleine kurkkorrels waarmee het veld is opgevuld”, zegt Sven. “Het vorige terrein was op basis van rubber, kurk is een duurzamer alternatief. Ook in Sportcentrum Osbroek hebben we voor zo’n kurkinvulling gekozen op het voetbalveld met nieuwe ledverlichting (6 221 m2). Dat ligt op de plek waar vroeger een grasveld was. Kunstgras geeft de clubs de kans om hun speeluren te maximaliseren. Ze kunnen in de winter blijven trainen, ook wanneer het donker is of het regent, en ze kunnen hun eigen grasterreinen zoveel mogelijk sparen voor wedstrijddagen.” Het kunstgrasveld kan opgedeeld worden in vier zaalvoetbalvelden en wordt ook gebruikt voor interscholentornooien, recreatief voetbal en techniek- of jeugdtraining.

Dit veld zal ook multifunctioneel ingezet worden en dienst doen als opwarmingszone voor hockey en voetbal, en als omnisportruimte.

Sven Van Keymeulen

Waterveld

Het paradepaardje van de Osbroekrenovatie is het centrale hockeyterrein met ledverlichting. “Dat is een zogenaamd ‘waterveld’. Onder het terrein zitten sproeiers, aangestuurd door een geautomatiseerd beregeningssysteem, die op wedstrijddagen een klein laagje water op het plein leggen”, aldus Sven. “De hockeybal zal daardoor amper stuiten en het speeltempo gaat naar omhoog. Als je hockey op tv bekijkt, dan zie je vaak water opspatten bij een shot. Dat ga je hier dus ook zien. Hockeyclub Patria is de laatste jaren enorm gegroeid en vanaf een bepaald niveau heb je een goed veld met FIH Global-label nodig. Het gebruikte water is trouwens opgevangen  regenwater van alle kunstgrasvelden van het Osbroek.” Om zorgvuldig te kunnen omgaan met het aanwezige water is dit type veld ook droog bespeelbaar tijdens trainingen of schoolverhuur.

Krachtbal

Niet alleen de grote tv-sporten krijgen aandacht. Ook het krachtbalveld (1 920 m2) werd onder handen genomen. “Krachtbal is een relatief kleine sport die vooral in West-Vlaanderen gespeeld wordt, maar ook in Aalst hebben we een actieve club: Osiris. Zij trainen voortaan op kunstgras en hebben dus niet meer af te rekenen met plasvorming of kapotte ondergronden. Dit veld zal ook multifunctioneel ingezet worden en dienst doen als opwarmingszone voor hockey en voetbal, en als omnisportruimte.”

Sven Van Keymeulen en Stijn De Wilde van de Aalsterse Sportdienst
kurkkorrels op kunstgras

Twee nieuwe looproutes aan Denderdal

Aalstenaars houden van loopevents. Denk maar aan de Dirk Martens Corrida, de 4 Mijl van Aalst, de Levensloop en de Priester Daens Vredesloop. Die laatste vindt dit jaar plaats op zondag 3 december in de vorm van een trailrun op verschillende ondergronden. Om je voor te bereiden op al die wedstrijden legt Aalst Sport twee nieuwe looproutes aan in Erembodegem.

“In het stadspark en het Osbroek waren er al drie looproutes van 1,8 km, 2,7 km en 3,2 km, nu komen er in samenwerking met Sport Vlaanderen ook twee bij aan Sportcentrum Denderdal in Erembodegem”, zegt Stijn De Wilde, sportpromotor bij Aalst Sport. “De groene lus van 5,3 km is voor 64% onverhard en neemt je mee door de Gerstjens. De blauwe lus is 6,9 km lang en 40% onverhard. Die loopt richting Resschebeke en door natuurgebied de Kapellemeersen. Vanaf januari worden de signalisatiepaaltjes geplaatst, de officiële opening is voor maart 2024.”

Netwerk in Groot-Aalst
“Aalst Sport werkt verder aan de ambitie om in Groot-Aalst een netwerk van looproutes uit te rollen die je kan combineren”, gaat Stijn verder. “Zo kan je zelf een parcours van 10 km, een 10 miles, een halve of een volledige marathon uitstippelen dat start bij jou in de buurt. We weten wat te doen de komende maanden
en jaren.”

Wat staat er nog op de planning?

  • Verlichting van het BETONG-skatepark
  • Skatefaciliteiten voor kinderen tot 12 jaar op het verharde terrein naast de skatebowl
  • Halogeenlampen Beukenhof vervangen door ledverlichting
  • Terrein voor calisthenics (krachttraining met eigen lichaamsgewicht en minimaal gebruik van apparatuur) naast de outdoor fitness

Lees ook

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten