De Topdag gaat gepaard met een oldtimertreffen

Toch is het nog vroeg in de namiddag, wanneer enkele eigenaars van oldtimers het al voor bekeken houden en met ronkende motor Erembodegem opnieuw verlaten. Maar Thierry Van Poucke, voorzitter van de Vlaamse Oldtimervrienden, laat de moed niet zakken. Zoiets gebeurt nu eenmaal. Hij pleegt gauw een telefoontje naar Marc Volckaert, de voorzitter van een andere aanwezige oldtimerclub, Passion & Cars, en even later zitten we aan de koffie in tearoom ‘De Tafel van Elise’.

Oldtimertreffen

“Je wagen wordt pas officieel erkend als oldtimer vanaf de leeftijd van 30 jaar, maar bij ons zijn allerlei voertuigen vanaf 25 jaar welkom”, legt Thierry uit. “Marc en ik mobiliseerden zoveel mogelijk leden, maar hun komst is natuurlijk wat afhankelijk van het weer. Vandaag is een Cadillac uit 1974 één van de blikvangers, maar ook een zeldzame Datsun en een Opel uit de jaren ’60 trekken de aandacht. Met De Vlaamse Oldtimervrienden trekken we heel Vlaanderen rond voor meetings en rondritten. Elke tweede vrijdag van de maand staan we op de markt van Sint-Lievens Houtem. Marcs club Passion & Cars organiseert dan weer elke laatste zaterdag van de maand een oldtimertreffen aan het station van Opwijk.”

Uiteindelijk zouden toch iets meer dan 50 oldtimers naar Erembodegem afzakken. Els Neukermans is tevreden met de opkomst. De oldtimers van Thierry en Marc zijn hier op haar initiatief. Naast uitbaatster van De Tafel van Elise, is ze ook voorzitter van de dekenij ‘Erembodegem Dendert’. “De Topdag organiseren we samen met dekenij Hogeweg”, vertelt ze. “Op de Hogeweg is er naar goeie traditie een meeting van VW Kevers en oldtimerbusjes en zoiets wilde ik ook graag op het dorp. En dus nodigde ik deze oldtimerclubs uit. Samen met enkele andere handelaars reiken we verschillende prijzen uit, bijvoorbeeld aan de eigenaar van de meest uniek aangeklede wagen. Dat er hier nu iets minder volk is, ligt puur aan het weer. Normaal is het koppen lopen op onze Topdag.”

Zomerse kledij

Op de Hogeweg vluchten bezoekers met opgetrokken schouders onder een tentje. Een coverband die er de sfeer tracht in te houden, delft het onderspit. “Met die regen ontstemmen onze gitaren natuurlijk.” Ook dat nog. Midden in de straat spotten we twee dappere scoutslieden in korte broek, die plantjes te koop aanbieden. Het zijn Miel en Marie (goeie bandnaam zou dat zijn) van de scouts van Hofstade.

Marie en Miel van de scouts van Hofstade verkochten plantjes
Modehuis Gisèle rolde de rode loper uit

Wat verderop houden we halt bij één van de iconen van Erembodegem: modehuis Gisèle. Voor de gelegenheid rolde de winkel een rode loper uit. Drie modellen bewegen elegant op de muziek en trotseren afwisselend het gure weer in felgekleurde zomerse outfits. Bart Verbeiren, zaakvoerder van Gisèle, verzorgt de regie van de modeshow en is DJ van dienst. Hij verliest er zijn glimlach niet bij. “Iets minder weer ja, dan doen we volgend jaar dubbel zo goed he?”, lacht Bart.

”Onze winkel bestond vorig jaar 70 jaar. Nu baat ik hem samen met mijn moeder uit, Anne Verdoodt. Gisèle, dat was mijn grootmoeder, de stichter van de kledingwinkel. Ik behoor dus tot de derde generatie. Ik ben ook secretaris van de dekenij Hogeweg. In ons dorp valt altijd iets te beleven. Iedereen welkom op Erembodegem-kermis (van 16 tot 22 juni, red.) en op onze braderij met rommelmarkt, het tweede weekend van september.”

We hopen dat ons dorp niet verder wordt volgebouwd

Sabine Dannau

Montmartre in Erembodegem

Op de terugweg, wordt onze aandacht getrokken door ‘De Eerste Kunstmarkt’, op de parking van de Delhaize. Ondergebracht in witte tenten, stallen verschillende kunstenaars hun werken uit. En er wordt ook verkocht. “Veel verkocht zelfs”, weet organisator Sabine Dannau. “We organiseren deze kunstmarkt met ons burgerplatform ‘Erembodegem wordt wakker’. Onze bedoeling is om Montmartre naar Erembodegem te brengen.” Dat klinkt misschien wat overdreven ambitieus, maar Sabine is gewoon een positief ingestelde dame. “Na heel wat jaren in het Pajottenland, kwam ik terug in Erembodegem wonen”, zegt ze. “En het is een fantastisch dorp. We hopen alleen dat het niet verder volgebouwd wordt, zodat we de verbinding tussen de bewoners en ons landelijk karakter kunnen behouden.”

Burgerplatform 'Erembodegem Wordt Wakker' organiseerde een kunstmarkt

Burgerplatform 'Erembodegem Wordt Wakker' organiseerde een kunstmarkt

“Erembodegem wordt wakker werd daarom anderhalf jaar geleden opgericht”, gaat Sabine verder. “Ons platform groeide snel, ze kennen ons al aan de stad. We hebben totaal geen politieke ambitie of agenda, we willen gewoon de bewoners samenbrengen en communiceren met de stad over mobiliteit, zwerfvuil, of andere zaken. Deze kunstmarkt maakt ons ook zichtbaar. Het is een groot succes, ik ben wild enthousiast. Er komt zeker een tweede editie.”

Joerie Lelie klinkt op de Topdag

Joeri Lelie klinkt op de Topdag

Terug op het dorp, nemen we een kijkje in de pas opengestelde pastorietuin. Enkele kinderen wagen zich op de kletsnatte speelelementen. Aan de oever van de Dender ligt de Dwarsligger er wat eenzaam bij. Buitensportorganisatie ‘The Outsider’ promoot er kajaktochten, maar ’t is er het weer niet voor vandaag. Dat gold ook voor de wandeling van Kom op tegen Kanker, georganiseerd door groepspraktijk C-Medic. Minder opkomst, maar toch regeert ook hier het optimisme bij initiatiefnemer Thomas Olbrechts en bij Joeri Lelie. “Er zijn veel goede bedoelingen, Erembodegem is een super dynamisch dorp. Minder goed weer? Straks ruimen we hier op en dan trekken we de cafés in.” Werd het niet echt een Topdag dan toch een Topavond?

 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten