Julie Geers

Zesde op WK BMX

Ballet of BMX? De beginletters zijn hetzelfde, maar daar stopt de vergelijking ook. Als 5-jarig meisje deed Julie Geers het allebei, al ging de voorkeur snel naar de explosieve fietsdiscipline. “In het begin ging ik mee trainen met mijn  oudere broer in Gent, maar ik had de smaak meer te pakken”, zegt Julie, die halftijds in Nieuwerkerken en de andere weken in Erondegem woont. “Op mijn 6de reed ik m’n eerste wedstrijd, het jaar nadien stond ik al op het WK in eigen land. Intussen heb ik er aan zeven deelgenomen, onder meer in Colombia, Azerbeidzjan, de VS en nu dus Schotland.”

Op EK’s werd Julie al een paar keer tweede en in Amerika kon ze voor het eerst WK-brons bemachtigen. “Maar WK’s en ik zijn niet al te  beste vrienden. Ik kwam er twee keer ten val, wat meteen uitschakeling betekent. Ik was al blij dat ik in Glasgow de finale gehaald heb, na die shitty jaren.”

Ik reed jarenlang mee met de jongens

Julie

35 seconden

Afgelopen seizoen werd Julie wél Belgisch Kampioen, voor de eerste keer pas. Eén simpele verklaring daarvoor: “Ik reed vroeger altijd mee met de jongens en werd dus niet opgenomen in het klassement. Dat was vooral om zelf beter te worden, want in België waren er weinig meisjes met wie ik me kon meten. De jongens rijden een pak agressiever, waardoor je meer  wedstrijdinzicht en durf ontwikkelt. En dat is nodig, want een BMX-race duurt amper 35 seconden. Het parcours is zo’n 400 meter lang, dus als het ergens misgaat, dan gaat het volledig mis…

Het is een technische en snelle sport en veel hangt af van de start en de bochten. Ook daar heb ik al een weg afgelegd. Vroeger was slechts 30% van mijn starten goed en moest ik altijd serieus terugkomen. Intussen is dat al gekeerd naar 70%.”

Van Wachtebeke tot Zolder

Oefenen op de juiste start, dat kan helaas niet overal. We hebben met Julie afgesproken op het Bikepark van Erembodegem, maar de atlete wijst  ons er fijntjes op dat dat ver weg staat van een BMX-parcours.

“Een startberg van 5 meterhoogte is hier niet en  ons circuit is ook veel egaler. Veel mensen denken dat BMX een stuntsport is, maar het gaat eigenlijk vooral om snelheid.” Dus reist Julie het halve land af voor haar passie. “Er zijn goeie parcours in Wachtebeke en Zolder, en soms gaan we ook
naar Nederland."

"Eerste wedstrijd op m'n zesde, het jaar nadien al WK"

Julie

Topsportschool

Hoewel er bij BMX heel wat denkwerk aan te pas komt, werd het de laatste maanden steeds moeilijker om topsport te combineren met school. “Tot vorig jaar studeerde ik nog Latijn-Wiskunde, maar sinds begin september zit ik op de Topsportschool in Gent. Ik krijg er vier uren per dag les, de andere drie uren gaan naar trainingen.” Noteer haar naam, beste CHIPKA-lezer, want van Julie gaan we nog horen.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten