Mariska Van Lissum

Het leven en de talenten van Mariska laten zich niet op één tekstpagina proppen - schrijven, het is een hondenstiel - dus beginnen we maar meteen met de aanleiding van dit artikel. Mariska stond in de kranten en op sociale media te blinken naast niemand minder dan prinses Delphine van Saksen-Coburg. En de prinses, die blonk ook, dankzij een unieke halsketting
van Aalsterse makelij.

Mariska: “Naar aanleiding van een misviering met de koninklijke familie, liet de prinses een leren jas ontwerpen door Pol Vogels. Hij stelde voor om de jas te combineren met één van mijn halskettingen. Dus trokken wij samen naar haar thuis om de outfit samen te stellen. Achteraf liet ze me weten dat ze zeer veel complimentjes had mogen ontvangen en sindsdien sturen we elkaar wekelijks berichtjes. Twee kunstenaressen onder elkaar… dat klikt gewoon. Delphine is een zeer toffe madam en ik heb veel respect voor haar. Het is mooi hoe ze Belgische ontwerpers een forum geeft zonder dat er protocol aan te pas komt. Noem me dus zeker geen hofleverancier.”

Hoewel het niet de eerste beroemdheid is die in het openbaar verschijnt met haar juwelen, blijft het toch onwezenlijk voor Mariska. “Eerder waren mijn juwelen al te zien tijdens de finale van De Voice van Vlaanderen, onder andere rond de hals van Natalia. Toen ik dat zag op tv, heb ik gehuild van trots. Ik besef nog steeds niet welke eer mij de voorbije maanden te beurt is gevallen. Ik ben zo dankbaar dat ik dit mag meemaken, vooral omdat ik nog niet zo lang bezig ben met het maken van juwelen.”

 

Prinses Delphine en ik hebben wekelijks contact. Twee kunstenaressen, dat klikt

Mariska

Daar startte Mariska noodgedwongen mee tijdens de coronalockdown. “Ik moest mijn tattooshop negen maanden sluiten en zocht een bezigheid. Ik kocht een set tangetjes, een arsenaal aan kraaltjes en ik ging aan de slag. Sindsdien ben ik erdoor gebeten.

Elk vrij moment stop ik in mijn handgemaakte  juwelen. Dat is nodig, want één ketting kost me anderhalve week, maar het is vooral ook zalig om te doen. Ik ga er zo in op dat ik mijn andere hobby’s zoals tekenen en schilderen even on hold heb gezet. Mijn collectie heet 'Tough but Tender'. Ruig maar lief. Dat geldt zowel voor mij als voor mijn juwelen. Het zijn echte statement pieces, je hebt een portie lef nodig om ze te dragen. Maar tegelijk zijn ze ook zeer vrouwelijk door de ronde vormen die steeds weerkeren.”

Het creëren van blikvangers, dat zit in de familie. “Ik zag mijn tantes steeds in de weer met naald, draad, kralen en pailletten voor de kostuums die bij Circus Jhony werden gedragen. Het zit in mijn bloed en daar ben ik zeer fier op.”

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten