ZorgLab Aalst

Wat is een proeftuin?

Denk je dat het testen van producten en diensten vandaag nog steeds uitsluitend in een laboratoriumomgeving gebeurt? Niet dus. Het testen van producten en diensten vindt ook plaats in realistische alledaagse omgevingen, in een living lab of simpeler gezegd: in een proeftuin. ZorgLab Aalst is zo'n proeftuin. In die reële testomgeving kan je testen of een goed idee of concept ook in de praktijk succesvol is. En zo heeft Aalst 1 van de 3 zorgproeftuinen in Vlaanderen.

Op zoek gaan naar vernieuwende oplossingen die inspelen op de échte behoeften van burgers en inspelen op de uitdagingen in de zorg (technologie, verkorting ligdagen in het ziekenhuis, veranderingen van de eerstelijnszorg, vergrijzing…) is daarbij het doel. En daarvoor werkt het Aalsterse zorglab samen met verschillende partners uit diverse sectoren.

Wat komt aan bod?

Excellentie in zorg en gezondheid

Stimuleren van kwaliteitsvolle, innovatieve diensten in gezondheid en zorg in de Eerstelijnszone regio Aalst. Denk aan thema's als eenzaamheid, buurgerichte zorg en preventie.

Ondernemerschap in zorg en gezondheid

Stimuleren van (startend) ondernemerschap in gezondheid en zorg, het aantrekken van ondernemers en werkgelegenheid en jobcreatie in de zorg ondersteunen.

Gezonde en leeftijdsvriendelijke omgeving

Realiseren van een aangepaste en gezonde publieke ruimte, het mogelijk maken van vernieuwende zorgwoonvormen en werken aan langer kwalitatief thuis wonen.

Zorglab starters
Zorglab starters
zorglab starters

Ondersteuning voor starters

ZorgLab Aalst organiseert in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen twee keer per jaar een oproep voor (pre)startende ondernemers die een innovatief idee voor betere gezondheid & zorg hebben. Ondernemers die hun idee voor een innovatief product of dienst indienen, maken kans op een innovatiebegeleidingstraject door ZorgLab Aalst en partners ter waarde van 10 000 EUR.

Wat houdt zo'n begeleidingstraject in?

Het traject start met een kick-off meeting om de noden in kaart te brengen en het aanbod van ZorgLab toe te lichten. Er gebeuren bevragingen, er is cocreatie, er wordt gewerkt met testpanels en live testing, je krijgt bijsturing en ook validatie met eindgebruikers. ZorgLab werkt samen met diverse partners uit de zorg-en welzijnssector, maar ook met experten uit het werkveld die paraat staan om hun expertise met jou te delen. Denk aan advies op vlak van product development, technologie, onderzoek, branding, business modelling ... Een traject duurt min. 3 en max. 12 maanden.

Onderdelen met credits

De waarde van de innovatiebegeleiding door ZorgLab Aalst wordt uitgedrukt in credits. In totaal zijn er 150 credits te besteden (ter waarde van 10 000 EUR). Een basisvoorstel dat op maat aangepast kan worden aan jouw noden: 

  • Bevraging met eindgebruikers (25 credits)
  • Optioneel 1-op-1 bevraging (2 credits per persoon)
  • Opzetten van cocreatie sessie (25 credits)
  • Uitvoeren van uitgebreide testing (50 credits)
  • Installatie / briefing testpanel (15 credits)
  • Wekelijkse monitoring (20 credits)
  • Inzetten halve dag expert advies (10 credits)
Icon Select

Heb je een innovatief idee? Heb je vragen?

Heb je innovatieve ideeën of interesse om samen te werken om de gezondheidszorg vooruit te helpen en wil je hiermee aan de slag? Neem contact op met de projectmedewerker viaEva.Dewuffel@aalst.be of telefoon (0479 76 60 43) voor vragen of voor het opmaken van een voorstel op maat.

Ook interessant

Ondernemen

ZorgLab Aalst stelt voor de derde maal de laureaten voor die een innovatietraject ter waarde van 10 000 EUR hebben gewonnen. Op die manier geeft de stad hen een duwtje in de rug bij de uitwerking van...

Zorginnovatie laureaten 2024

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten