Weefsel tussen film en hedendaagse kunst

Godart, Laura en Jeniffer van Kunstencentrum Netwerk

Godart: “Het gebouw heeft een oppervlakte van 2 000 vierkante meter en omvat na de verbouwing een splinternieuwe cinemazaal, een enorme oppervlakte aan tentoonstellingsruimtes, een café, een boekenwinkel, werk- en vergaderruimtes, een volledig uitgerust atelier en een kunstenaarsverblijf.

De benedenverdieping staat in het teken van ontmoeting en de buurt, terwijl de eerste verdieping, de exporuimtes en de cinema voor het artistiek programma gebruikt worden.”

Jeniffer: “De verbouwingen van het kunstencentrum werden gefinancierd met eigen middelen en met investeringssubsidies van de stad Aalst en de Vlaamse overheid. We wilden met de verbouwingen vooral inzetten op de duurzaamheid van het gebouw en een verbeterde toegankelijkheid door onder andere een lift te plaatsen en de inkomruimte te vergroten.”

Open huis voor kunst en film

Laura: “Netwerk is een organisatie die zowel lokale, nationale als internationale kunstenaars voedt achter de schermen en ondersteunt tot ze klaar zijn om hun werk te tonen. Je zal hier dus nooit werk van een bekende kunstenaar zien staan, maar wel steeds nieuwe dingen kunnen ontdekken. Er zullen altijd drie tentoonstellingen lopen. Een eigen tentoonstelling, een expo in samenwerking met partners zoals bijvoorbeeld Kunstoevers en eentje met een reeks archiefpresentaties over verhalen uit het verleden van Aalst en de Denderregio.”

Jeniffer: “En over de geschiedenis van Netwerk valt heel wat te vertellen. Netwerk was ooit een textiel- en weeffabriek en het verhaal achter deze geschiedenis zetten we verder. Want Netwerk verbindt, is het weefsel tussen film en hedendaagse kunst, tussen een buurt- en een kunstenhuis.”

Laura: “Naast de exporuimte hebben we geïnvesteerd in een vernieuwde filmzaal met comfortabele zeteltjes. Voorlopig kan je elke dinsdag en vrijdag naar de film, naar een programmatie die je niet vindt in de lokale filmzalen van Aalst. Er is ook een filmaanbod voor scholen, of scholen kunnen zelf een film voorstellen die wij dan draaien in onze zalen. De echte fans van onze werking kunnen zelfs een eigen cinemastoel kopen die zal worden gepersonaliseerd. In ruil mag je hiervoor een heel jaar gratis naar de film.”

Godart: “Netwerk is een open huis voor hedendaagse kunst en film. Hedendaagse kunst is alle beeldende kunst die ‘nu’ gemaakt wordt. Dat kan gaan van schilderen beeldhouwkunst, video, performances, dans, podcast, film… Netwerk is een open huis omdat we drempels wegwerken."

"Naast de exporuimte hebben we geïnvesteerd in een vernieuwde filmzaal met comfortabele zeteltjes"

Laura

Plaats voor ontmoeting en open keuken

Samira El Khadraoui, curator publiek programma bij Netwerk, betrekt de buurt tot wat er zich in Netwerk afspeelt en zet mooie samenwerkingen op.

Samira: “Door Netwerk krijgen heel wat organisaties en groepen uit de buurt opnieuw een plek om samen te komen. De grote open ruimte op het gelijkvloers hebben we gedoopt tot Lokaal Dendy. Je vindt er het café, een open keuken en een werk- en ontmoetingsplaats. Het is daarom de ideale setting om samen te eten, elkaar te  ontmoeten of performances te organiseren. Lokaal Dendy is een buurthuis, een plek waar verschillende organisaties en groepen thuis zijn. Bij de verbouwing hebben we vooral de keuken een centrale plek gegeven. We dromen van een volkskeuken, bakdagen, kookchallenges voor jongeren, chefs met verhalen… Want als er iets mensen kan verbinden, dan is het toch wel eten.”

Samira El Khadraoui, curator publiek programma bij Netwerk

Vrijwilligers gezocht!

Godart: “We willen graag nog meer films programmeren in onze cinemazaal, maar daar hebben we extra mensen voor nodig. Netwerk zoekt voortdurend naar vrijwilligers, jong en oud, die kunnen helpen in de bar, aan het onthaal, of die iets kennen van audiovisuele technieken. Wie zich geroepen voelt, kan mailen naar info@nw-aalst.be.”

Jeniffer: “Momenteel kan Netwerk al onderdak  even aan heel wat verrassende organisaties. Er is hier zelfs een filmclub voor jongeren vanaf 15 jaar. Ze bekijken en bespreken films en werken aan een  filmprogramma voor jongeren. Ook werken we samen met de Academie voor Beeldende Kunsten, Diversplus en REKKER, met hen kan je een eigen animatiefilm in elkaar boksen.”

Adriana maakt soep
Nieuw logo Netwerk
Yasaman Tamizkan en Celine Roelandt in Netwerk

Openingsweekend Club Ritual

In het weekend van 22 maart stelt Netwerk graag  het gloednieuwe gebouw voor met een uitgebreid programma aan activiteiten. Alles staat in het teken van rituelen, film en culinaire ontdekkingen en dat in samenwerking met kunstenaars en organisaties uit de buurt. De perfecte kans om ons nieuwe kunst- en filmhuis te komen verkennen. Ook in de binnenstad van Aalst valt nog veel meer te beleven. Het volledige programma vind je op nw-aalst.be.”

Praktisch

Het openingsweekend van kunstencentrum Netwerk staat gepland van vrijdag 22 tot zondag 24 maart. Kom langs in Kunstencentrum Netwerk, Josse Ringoirkaai. Meer info op nw-aalst.be.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten