Nood aan een forensisch psychiatrisch centrum

Geïnterneerde psychiatrische patiënten moeten kwaliteitsvolle zorg en begeleiding krijgen in een instelling buiten de gevangenis. In Antwerpen en Gent zijn al Forensische Psychiatrische Centra, gericht op doorstroming. Maar dat volstaat niet, er is nood aan bijkomende capaciteit, voor langverblijf, centraal in Vlaanderen. Daarvoor wordt een locatie gezocht in Aalst, met een capaciteit van 180 plaatsen.

LFPC plan Erembodegem

Waarom de Gates-site?

Na een screening van 65 potentiële locaties, werden 5 mogelijke locaties verder onderzocht: de woon(uitbreidings)gebieden Horebekeveld en Biekorfstraat, de gedeeltelijk leegstaande bedrijfssite Gates en de bedrijventerreinen Siesegemkouter Noord en Zuid.

In het voorjaar van 2022 vond een publieke raadpleging plaats over de startnota. De reacties werden verwerkt in een scopingnota. Ook de te verwachten milieu-effecten werden voor de vijf locaties onderzocht in een plan-MER. Deze effecten blijken gelijkend voor alle locaties. In tegenstelling tot de vrees van veel omwonenden, blijft de bijkomende mobiliteit beperkt.

Ook bij de inpasbaarheid van het LFPC in zijn omgeving werden veel vragen gesteld. Daarom werd voor de 5 locaties uit de scopingnota een ontwerpend onderzoek uitgevoerd naar mogelijke oriëntatie en hoogte van de gebouwen, buffering, verkeerscirculatie,…

Gates kwam uit het onderzoek als meest geschikte locatie naar voor. Via inrichtingsmaatregelen kan het LFPC ingepast worden zonder de kwaliteit van de woonomgeving aan te tasten.

Voor de locatie Gates is er een ontwerp-GRUP gemaakt ter herbestemming van de bedrijvenzone. Naast het LFPC wordt ruimte voorzien voor een lokaal park ten noorden en ten oosten als overgang naar de woonkern Erembodegem en naar de Wellemeersen, wat zowel een meerwaarde vormt voor de nabije woonkern als voor het natuurgebied.

Verwerking openbaar onderzoek en definitieve vaststelling

Nu het openbaar onderzoek is afgerond, worden de inspraakreacties en adviezen verwerkt door de Vlaamse administratie en zal er beoordeeld worden of en hoe de plannen dienen te worden aangepast. Daarna volgt de definitieve vaststelling, nog voorafgegaan door een advies van de Raad van State.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten