Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 60 ziektes. Het verwijst naar een verzameling van gemeenschappelijke symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen aangetast worden. Dat veroorzaakt  stoornissen in het geheugen, het taalgebruik, het leervermogen en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe/dagelijkse handelingen.

De ziekte is progressief, wat wil zeggen dat een persoon met dementie na verloop van tijd steeds meer symptomen krijgt. De meest voorkomende ziektes zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie Lewy body dementie en frontotemporale dementie.

Aalst, een dementievriendelijke stad

In Vlaanderen zijn er ongeveer 131 800 mensen met dementie. 70% van hen woont thuis. De voorspelling is dat tegen 2060 het aantal personen met dementie zal verdubbelen. Als stad willen we werken aan een dementievriendelijk Aalst, waar personen met dementie meetellen en met warmte, betrokkenheid en menselijkheid omkaderd worden.

De stad lanceerde het actieplan ‘Aalst, dementievriendelijke stad 2024-2025'. Daarmee zetten we in op preventie en sensibilisering, en een versterking van het (zorg)aanbod.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Praatcafé dementie

Het Praatcafé Dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie waarbij telkens een ander thema centraal staat. Door de ongedwongen sfeer in het café kunnen mantelzorgers ervaringen uitwisselen en contacten leggen met andere lotgenoten. Gewoon luisteren kan uiteraard ook. Iedereen met vragen of twijfels kan terecht in het praatcafé. 

Familiegroep dementie

De Familiegroep Dementie is een initiatief van Alzheimerliga Vlaanderen.

Het is een open zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie of jongdementie. Naast informatie zorgt vooral het lotgenotencontact ervoor dat de mantelzorgers zich gesteund voelen. Ze vernemen van elkaar tips, informatie en steun waar ze behoefte aan hebben. Je voelt je sterker door gesprekken met lotgenoten. Zij geven je steun en herkenning.

Mantelzorgcafé De Palto

De meeste zorg en ondersteuning voor ouderen en zorgbehoevenden wordt geboden door informele zorgdragers - mensen die dit niet beroepshalve doen - zoals familie, buren, vrienden of vrijwilligers. Zij doen dit uit idealisme, vriendschap, liefde, of omwille van een familiale band. De stad ondersteunt mantelzorgers (personen die voor een familielid zorgen) en heeft samen met de lokale dienstencentra café De Palto opgericht.

De Palto is een ontmoetingsplek waar mantelzorgers terechtkunnen voor een kop koffie terwijl zij in een ontspannen sfeer verhalen kunnen uitwisselen met anderen.

Gewoon Leven

Gewoon Leven is een plek waar mantelzorgers van personen met jongdementie kunnen samenkomen, verbinden met elkaar, ervaringen uitwisselen en even tot rust kunnen komen.  

Opvoedingsondersteuning

Heb je nood aan opvoedingsondersteuning? Hoe praat je bijvoorbeeld met een (klein)kind over dementie bij een familielid? Neem contact op met Huis van het Kind Aalst voor advies, tips of een individueel gesprek. Je kan er ook (voorlees)boeken ontlenen over dementie.

Ondersteuning voor thuiswonende personen met dementie

Hulp aan huis

Soms heb je extra ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Daarom zijn er diverse organisaties in Aalst die klaarstaan om je te helpen met huishoudelijke taken, poetshulp of maaltijdbedeling. 

Dagopvang

Een dagverzorgingscentrum (DVC) is er voor thuiswonende personen die zorg nodig hebben. Men biedt er verzorging, een maaltijd,  gezelschap, een zinvolle dagbesteding en psycho-sociale ondersteung. Zo heb je als mantelzorger even tijd vrij. Er zijn dagverzorgingscentra gespecialiseerd voor personen met dementie zoals De Regendruppel in Herdersem en Ter Welle in Denderleeuw.   

Vraag na bij je ziekenfonds of zij ondersteuning voorzien in dag -of nachtopvang via vrijwilligers bij jou thuis. 

Nachtopvang

Als mantelzorger sta je vaak dag en nacht paraat. Als je nood hebt aan ondersteuning ’s nachts, of eens een paar nachten rustig wil kunnen slapen, kan je nachtzorg of nachtoppas overwegen. Nachtzorg wordt aangeboden door diensten voor thuiszorg. Dit zijn verzorgenden die aanvullende ondersteuning ’s nachts geven. Nachtoppas zijn doorgaans vrijwilligers van een oppasdienst die ’s nachts toezicht houden.

Activiteiten voor personen met dementie

In Aalst worden verschillende activiteiten georganiseerd voor personen met (jong)dementie. Mantelzorgers mogen steeds mee aansluiten. Hier vind je een overzicht van de activiteiten voor de periode mei - augustus 2024. 

Begeleide stadswandeling voor personen met jongdementie

Gewoon Leven vzw organiseert een wandeling in het mooie stadspark van Aalst. Dirk leidt je tijdens een rustige wandeling rond en geeft wat uitleg met leuke weetjes. Elke deelnemer brengt iets mee van eten om te delen  zodat je gezamenlijk kan picknicken op de middag. 

  • Wanneer? Zaterdag 18 mei | 11.30 - 14.30 uur

  • Waar? Stadspark Aalst, ingang atletiekpiste - achteraan links

  • Inschrijven via info@gewoonleven.be

Interactieve belevingsworkshop aan de hand van (kunst)voorwerpen

Samana vzw neemt je tijdens deze interactieve workshop mee in de wereld van de beleving aan de hand van ( kunst) voorwerpen. Een gezellige middag vol verbondenheid, plezier en waardevolle momenten staat voor je klaar!

  • Wanneer? Donderdag 13 juni 2024 | 14 - 16 uur
  • Waar? Utopia, Utopiaplein 1, 9300 Aalst, zaal Mieke-Maaike
  • Inschrijven via mantelzorg@samana.be of telefonisch via 02 211 35 65.

Alpacawandeling in Bambrugge voor personen met jongdementie

Door de rustige aard en de trage bewegingen van de dieren zal het een bijzondere ervaring worden. Alpaca’s zijn klein, sociaal en de perfecte manier om helemaal rustig te worden te midden van de natuur. Gewoon Leven vzw organiseert deze trage wandeling (1,5 uur met pauze en drankje achteraf).

  • Wanneer? Zaterdag 22 juni | 14 -16.30 uur
  • Waar? Lindekouter 30 – 9420 Erpe-Mere/Bambrugge
  • Inschrijven via info@gewoonleven.be

Yoga met Siel

Zin om te genieten van verschillende relaxatieoefeningen? Kom langs, versterk je spieren en maak je lichaam soepel in deze yogales onder begeleiding van Siel. We zorgen ervoor dat iedereen op zijn/haar tempo kan deelnemen. De les duurt ongeveer één uur.  Nadien is er nog ruimte om gezellig bij te praten met een hapje en een drankje. Een medewerker van i-mens zal aanwezig zijn om jouw vragen te beantwoorden.

Zomerconcert van Duo Romantica met mocktailbar

Kom genieten van een sfeervol zomerconcert bij WZC OLV Ten Rozen. Romantische melodieën, Weense walsen en polka's door Duo Romantica met violist Bernard Bertoni en pianist Jürgen De Smet.

  • Wanneer: donderdag 4 juli | 14 - 16 uur

  • Waar? OLV Ten Rozen, Rozendreef 190, 9300 Aalst

  • Inschrijven via logo@wzctenrozen.be of tel 053/76.77.77, ten laatste tegen 24 juni.

Wandeling met familiegroep Aalst van Alzheimerliga Vlaanderen

De familiegroep Aalst van Alzheimerliga Vlaanderen nodigt je uit voor een wandeling in het mooie Osbroekpark. Nadien geniet je samen van een terrasje.

  • Wanneer: donderdag 22 augustus | 14 - 16 uur
  • Waar: Afspraak aan het Melkhuisje, Erembodegemstraat 1, 9300 Aalst
  • Inschrijven is niet nodig. Bij voorkeur wel een seintje aan Kristel De Clerck, aalst@alzheimerligavlaanderen.be, 0470/24 66 21

Voor liefhebbers van boeken

Iedereen leest. Ook onder de mensen met dementie zijn er talrijke liefhebbers van boeken en ander leesvoer. Een lange roman lezen lukt soms niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met lezen. In Utopia vind je heel wat boeken die wél toegankelijk zijn voor personen met dementie.

Er is nog heel wat aanbod dat wel toegankelijk is voor personen met dementie. Denk aan kortverhalen, gedichtenbundels, prentenboeken en graphic novels. Voor wie het zicht achteruit gaat, zijn er boeken met grootletterschrift en luisterboeken.

Onze bibliotheek heeft in de maand oktober een themastand met literatuur over dementie, maar ook met literatuur toegankelijk voor personen met dementie.  Benieuwd? In de flyer geven we al een aantal tips mee. Of spring gewoon eens binnen in Utopia.

Gewoon Leven

Gewoon Leven organiseert activiteiten voor mensen met (jong)dementie en hun mantelzorgers.

Icon Select

Heb je vragen over dementie?

Je kan bellen naar de gratis luister- en infolijn van de Alzheimerliga op 0800 15 255 of mailen. In het woonzorgcentrum kan je ook steeds de referentiepersoon dementie aanspreken.

Gerelateerde artikels

Zorg

Een escapegame om het thema dementie bespreekbaar te maken: iedereen kan in LDC de Maretak vanaf mei deelnemen aan de mobiele escapegame. Ken je iemand met dementie? Dan is het spel zéker interessant...

escapegame trein van edgard
Samenleven, welzijn en gezondheid

De Alzheimerliga Vlaanderen organiseert meerdere keren per jaar een Familiegroep voor mantelzorgers en familie van personen met dementie. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er telkens een ander thema...

Mantelzorgbijeenkomst personen jongdementie

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten