Fiets diefstal met betonschaar

Zet je fiets goed vast

  • Door fietsenrek, kader én wiel te verbinden met een stevig fietsslot (dus niet enkel het bagagerek of het wiel vastmaken).
  • Bij voorkeur met 2 sloten.
  • Aan een vast voorwerp waardoor je voorkomt dat men je fiets optilt en meeneemt. Hoe minder speling tussen het slot en het vast voorwerp, hoe beter.
  • Laat je slot niet op de grond hangen, want zo is het makkelijker open te breken.
  • Richt het sleutelgat naar onder (dat is moeilijker voor de dief).
Icon Select

Wat is een goed slot?

Sommige ketting- en kabelsloten zijn zeer eenvoudig open te knippen vanwege de beperkte dikte of het gebruik van minderwaardige materialen. De kostprijs van een kabel- of kettingslot zegt meestal veel over de kwaliteit ervan. Hoe weet je of je een kwaliteitsslot hebt? Surf naar stichtingart.nl. Die stichting test sloten en geeft ook een beoordeling aan de hand van een aantal sterren. Vraag bij je fietshandelaar of in de slotenhandel naar een ART-gekeurd slot.

Parkeer in een fietsenstalling

Kies bij voorkeur voor een beveiligde of bemande fietsenstalling. Die laatste vind je op de binnekoer van het oud stadhuis, de thuis van de gemeenschapswachten

Laat je fiets registreren

Je fiets registreren is geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt bepaalde fietsdieven wel af. Een geregistreerde fiets biedt nog voordelen: het vergroot de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt. Bovendien mag je gebruikmaken van een gratis leenfiets bij diefstal.

Is je fiets toch gestolen?

Doe altijd aangifte via via policeonweb.be of op het politiekantoor. Als je fiets geregistreerd was en je in Aalst woont, kan je met je fietspas en het bewijs van aangifte van diefstal een leenfiets halen bij De Fietserij. Deze kan je gedurende 1 maand gratis gebruiken.

Controleer of je fiets ergens werd teruggevonden via gevondenfietsen.be. Daar vind je een overzicht van alle fietsen die op het openbaar domein gevonden zijn, of die weggehaald zijn door de stad. Je vindt er niet alleen fietsen terug die in Aalst werden opgehaald, maar ook fietsen die in andere gemeenten of steden werden opgehaald.

De Aalsterse stadsdiensten halen fietsen enkel weg wanneer ze niet slotvast, hinderlijk of langer dan 21 dagen op dezelfde plek staan, of wanneer ze gestald stonden op een plek waar wegenwerken plaatsvinden. Worden fietsen binnen de 3 maanden niet opgehaald door de eigenaar, dan mag Stad Aalst hierover beschikken.

Zie je zelf een achtergelaten fiets op het openbaar domein?

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten