Schooltoeslag

Budgetspellen

Wil je je leerlingen leren omgaan met geld en hun inzicht en weerbaarheid op vlak van consumeren versterken? Dan kun je in het Taalpunt van Utopia gratis budgetspellen en bijhorende lespakketten ontlenen:

  • Paystation is een pc-spel waarmee leerlingen van de 2e en 3e graad secundair onderwijs op een interactieve manier spelenderwijs een budget leren beheren.
  • GeldWeg is een bordspel waarmee leerlingen van 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs (het spel groeit als het ware mee met de leeftijd van de kinderen) op een creatieve en speelse manier kritisch leren omgaan met geld. 

Tureluren

Tureluren buitenschoolse kinderopvang

Binnen het project “Tureluren” stimuleren we de scholen, aanbieders van vrijetijdsactiviteiten, kinderopvang en de buurt om samen te werken zodat we een kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang kunnen aanbieden binnen de vertrouwde omgeving van de school.

Tureluren brengt verschillende activiteiten naar de buitenschoolse opvang, zodat de kinderen na de schooluren kunnen kennismaken met een gevarieerd aanbod van vrijetijdsactiviteiten (beweging, cultuur, crea…). 

Externe ondersteuning: NAFT

klas

Wanneer het schoollopen niet zo vlot verloop, dan kan een school de ondersteuning inroepen van een externe vormingsorganisatie. Dat gebeurt altijd in samenwerking met de centra voor leerlingenbegeleiding van Aalst, het Vrij CLB en het GO! CLB Dender

In Aalst zijn er 2 NAFT-partners waar scholen een beroep kunnen opdoen: De Kaai en Groep Intro.

Taalcoach

Wie kan bij de taalcoach terecht?

De taalcoach biedt kosteloos professionalisering en ondersteuning aan rond taalonderwijs voor alle basisscholen en partners op grondgebied Aalst. Daarnaast voorziet de taalcoach ook een open aanbod aan workshops. Hiervoor kan iedereen inschrijven, ook scholen en leerkrachten buiten Aalst. 

Waarvoor kan je bij de taalcoach terecht?

  • Vragen over taalonderwijs binnen volgende domeinen: kwaliteitsvolle interactie, leesonderwijs, taalbeleid, anderstaligen en meertaligheid, differentiatie. 
  • Aanvraag voor een workshop op maat rond bovengenoemde domeinen.
  • Rondleiding in Taalpunt Nederlands (bibliotheek Utopia) en ondersteuning bij het inzetten van materialen.
  • Vragen rond het ontwikkelen van een taalbeleid. 
Taalcoach Aalst - Taalpunt

Welke workshops geeft de taalcoach?

Een greep uit het aanbod: 

  • Op weg naar een goed leesbeleid
  • De 5 didactische sleutels van goed leesonderwijs
  • Opstarten taalbeleidsplan
  • Woordenschatdidactiek
  • Visuele denkbeelden integreren in de kleuterklas

Cultuuraanbod voor scholen

Ben je voor je klas op zoek naar een flinke snuif podiumcultuur? Zie je je leerlingen liever in actie tijdens een rondleiding of workshop? Ben je op zoek naar materiaal om in je klas mee aan de slag te gaan?

De stad heeft een ruim aanbod aan klasuitstappen voor het kleuter-, basis-, bijzonder en middelbaar onderwijs. 

Alle voorstellingen, workshops, rondleidingen en veel meer vind je op een overzichtelijke website en in twee papieren brochures die één keer per jaar tijdens de zomervakantie wordt verspreid.

Lerarenkaart Klasse

Lerarenkaart Klasse 2023

De lerarenkaart is een gepersonaliseerde beroepskaart waarmee je als onderwijsprofessional recht hebt op heel wat voordelen en kortingen.

Wie kan deze kaart aanvragen?

  • Het bestuurs- en onderwijzend personeel en de onderwijsondersteuners uit de 3 onderwijsnetten.
  • Het opvoedend hulppersoneel van de internaten.
  • Het personeel met taken van onderwijs.
  • De inspecteurs en het personeel van de begeleidingsdiensten.

 

Onderwijsraad

Onderwijsraad

De Onderwijsraad is een netoverschrijdend overlegplatform. Het werd opgericht om regelmatige en systematische informatie-uitwisseling tussen de stad en alle onderwijspartners op Aalsters grondgebied mogelijk te maken.

school secundair onderwijs

Huiswerkbegeleiding voor scholen

Vzw LeerKRACHT

VZW LeerKRACHT Aalst brengt vrijwillige lesgevers – al dan niet met pedagogische achtergrond – en kansarme kinderen uit de lagere school die een steuntje in de rug nodig hebben bij elkaar en volgt de 12 maand durende begeleiding op. De lessen zijn in principe wekelijks (vaste dag en maximaal 1 tot 2 uur) bij het kind thuis en duren initieel 1 kalenderjaar, m.a.w. 12 maanden.

Na deze periode worden de resultaten geëvalueerd en wordt er beslist om al dan niet te verlengen.

Aanmelding voor huistaakbegeleiding bij LeerKRACHT vzw kan enkel gebeuren door de school. De vzw richt zich uitsluitend op kansarme kinderen uit de lagere school met een leerachterstand uit regio Aalst. Heb je als ouder een vraag, contacteer dan de zorgcoördinator van de school van jouw kind.

Broeiklas op school

Broeiklas organiseert, naast de huiswerkbegeleiding in De Gendarmerie,  ook begeleiding in 6 Aalsterse scholen.

De vrijwilligers ondersteunen het leerproces van het kind en begeleiden de kinderen bij hun huiswerk. De basistaken zijn: het opvolgen van het te maken huiswerk, extra uitleg geven indien nodig en hen motiveren door de kinderen positief te bekrachtigen. 

Broeiklas richt zich op leerlingen van Aalsterse lagere scholen die een taal- of leerachterstand hebben of een groter risico lopen om een achterstand te krijgen en waarvan de ouders niet de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig hebben.

De zorgcoördinatoren van de scholen verwijzen in samenspraak met de ouders, het kind door naar Broeiklas.

Schoolopbouwwerk

Schoolopbouwwerk lagere school

Met het project ‘Overbruggen’ gaan brugfiguren aan de slag in de Aalsterse basisscholen en dit tijdens drie schooljaren. De bedoeling is om de kloof tussen de leefwereld van (kwetsbare) gezinnen en de schoolwereld te overbruggen. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen VCLB en CLB GO! Dender, De Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw en de stad Aalst.

Enkele concrete acties:

  • laagdrempelige info en ondersteuning voor ouders rond Smartschool
  • een leidraad voor een warm inschrijvingsgesprek
  • hoe alle ouders bereiken op het oudercontact?
  • opstart van een oudercafé
  • laagdrempelige communicatie met ouders

Schoolopbouwwerk secundaire scholen

Om gelijke onderwijskansen te bevorderen en schoolachterstand aan te pakken en te voorkomen, heeft de stad samen met Arktos vzw het project Oilsjt² opgezet in 5 Aalsterse scholen: DvM htb, SAI, VTI, GO! Handelsschool en TechniGO. De bedoeling is

  1. om een positieve verbinding tussen jongeren van de eerste graad en de schoolomgeving te stimuleren.
  2. een spijbelcoach aan te stellen voor leerlingen uit de tweede graad
  3. om schoolondersteuningstrajecten op maat op te zetten.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten