Wat is een ruimtelijk structuurplan?

Een Ruimtelijk Structuurplan is een langetermijnvisie voor de ontwikkeling van een gebied. Het geeft bijvoorbeeld aan waar bedrijven zich kunnen vestigen, waar de geschikte woongebieden gelegen zijn en welke groengebieden behouden moeten blijven.

In Vlaanderen bestaan er structuurplannen op drie bestuursniveaus: één voor heel Vlaanderen, één voor elke provincie en één voor elke gemeente. Het structuurplan voor Vlaanderen biedt een algemene visie, terwijl de provinciale en gemeentelijke plannen meer in detail gaan en gebaseerd zijn op het Vlaamse plan.

Het is belangrijk om te weten dat een structuurplan de bestemming van een gebied niet meteen verandert. Dit gebeurt pas als er specifieke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) worden opgesteld. Een structuurplan is een richtinggevend maar ook bindend kader waarbinnen de overheid concrete plannen en RUP’s opmaakt. Die plannen en RUP’s brengen het structuurplan concreet in uitvoering.

Naar ruimtelijke beleidsplannen

Vlaanderen evolueert en onze ruimtelijke noden evolueren mee. Het is daarom belangrijk om structuurplannen geregeld te actualiseren.  Zo werkt de Vlaamse Regering op dit moment aan een nieuw Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) ter vervanging van het huidige Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Dat nieuwe plan introduceert een vernieuwde aanpak voor het ruimtelijk beleid. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen werkt via een nieuw Beleidsplan Ruimte aan de opmaak van een langetermijnvisie voor het gebruik van de ruimte in Oost-Vlaanderen tot 2050. In de toekomst zullen ook op gemeentelijk niveau nieuwe ruimtelijke beleidsplannen vorm krijgen.

Documenten Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten